pacienti a internet

Príspevok v téme: pacienti a internet
fitipald

ake mate skusenosti s lekarmi, ked sa zaujimate o vysledky vysetreni a pytate sa lebo ste si uz nieco nastudovali na internete a kvoli tomu ste vyhladali lekara?
pytam sa lebo idem k lekarovi raz za 5 rokov s chripkou kvoli oddychu na pn, ale teraz som sa rozhodol ist. nasiel som si privatneho lekara a dost draho plateneho, ale symptomy moc pocuvat nechcel, pyatal sa cielene otazky, ale aj tak dospel k tomu co som zamyslal ake vysetrenie by mi mal spravit. ked dosli vysledky, tak povedal, ze su ok a som uplne zdravy. no ale lekar by mal liecit pacienta nie krvne testy, nie? tak som si sadol za internet a podla odbornych lekarskych sheetov moje vysledky zodpovedaju tym priznakom.
ale nemam odvahu ist za lekarom s vytlacenymi tabulkami a studiami publikovanymi lekarmi, ze on mi moje vysledky interpretval nespravne. co s tym? je to tak specificka oblast, ze druhy specialista by povedal to iste lebo s tymto sa lekari v praxi takmer nestretavaju mam taky pocit.

Maros75

fitipald- nie je to bezne,ale ja som spravil to iste :)) A pomohlo to:)
Zalezi od lekara,ake ma svoje ego a ci sa tym neurazi......
Ja mam stastie,ze mam ozaj dobrych lekarov.

fitipald

ono ja nepozeram ako pacient ci je nejaky lekar dobry alebo zly. podla mna je kazdy kompetentny, ktory ma atestaciu, vykonava svoju prax a ma skusenosti.
no vzdy, ked pridem k nejakemu lekarovi tak on ma zhodnoti ako hrozne vyzeram a treba to a ono vysetrit a nakoniec zistia, ze je to ok. tento krat som bol u androloga a tiez povedal, ze ako takto mozem zit, ze tam bude treba nieco urobit, uvidi podla testov.
podla mna kazdy lekar ma toho vela v specializacii na vedomosti, cas a pod ale nie kazda oblast ho musi zase bavit vo svojom odbore, nie? napriklad hormony sa menia pocas dna, niektore su pulzne pocas hodin, niektore su zavisle od jedla a casu ako je clovek zobudeny a on ich chcel brat poobede pricom sa maju brat rano o 0800, aby mohli byt spravne vyhodnotene.

Giuseppe

fitipald, ak lekar odosle tvoje vysledky do labaku tam zadaju do stoja aj tvoj vek a laekar ma na vysledkoch hodnoty ake su v norme pre tvoj vek, uznavam ze pacienti maju nazor ze obvodaci nestoja za nic, uznavam v kazdom povolani su dobri a aj lajdaci, ale na druhej strane aj obvdodak moze byt dobry doktor a odbornik, ak mas pochybnosti na slovensku existuje slobodna volba lekara, maz moznost toho svojho zmenit. a pri hladani na nete si treba uvedomit ze tam je popisovany typicky ucebnicovy priklad, no a niektore ochorenia vobec nemusia takto prebiehat, napr. asi 70% zltaciek prebieha bez zlteho zafarbenia koze, diagnoza sa potvrdi nahodne napr. pri preventivnej prehliadke a to ty ako laik nemas odkial vediet.

fitipald

aby som ti domca odpovedal tak kvoli suboru roznych symptomov, ktore mam cely zivot som si dal vysetrit hormony. on sa na to pozrel asi tak, ze videl, ze su v rozmedzi hodnot laboratoria teda ok. ale podla vsetkych info na internete napr podla european jornal of endocrinology alebo podla guidlinu american asosiation of clinical endocrinolgy sa maju vysledku interpretovat podla veku pacienta a vysledkov a pomeru urcitych hormonov. porovnaval som to s tymi istymi jednotakmi a rozpati hodnot, ktore uvadzaju oni a su odlisne len nepatrne napr u nas v lab. 1.5-18.9 u nich v tych istyc jednotakch 2-18 atd. kazdy labak ma ine. takze hodnoty, ktore boli u mna namerane su pre laboratorium ok, ale nemali by byt pre lekara. mal to hodnotit podla veku a pomeru hormonov potom by mu vyslo podla guidlinu, ze tie moje "tazkosti" s ktorymi som za nim prisiel sedia aj s vysetrenim krvi.

ked som sa ho pytal na vysledky povedal, ze su v norme a som zdravy :) ked chcem tak si ho mozem pozriet doma. dal som 60 eur a rychlo chcel dalsieho pacienta

Domča

Ano, každé laboratorium má iné hodnoty, preto sa čo sa týka výsledkov krvi treba riadiť jednoznačne papierom s výsledkami z daného laboratoria a nie internetom, lenže niektorí lekári si nevšímajú ani len tie výsledky ktoré prídu(ako napríklad môj) on pozrie prvých 5 riadkou hodnôt a dalej sa nedostane. Stalo sa aj že veľmi vysoké odchýlky si nevšimol a malo to ďalekosiahle následky.

Vo všeobecnosti podla mna platí že všeobecný lekári u nás nestoja za nič, každý tretí je alkoholik a nájsť takého ktorý problémy aj reálne rieši je umenie.

Preto ti držím ako študentovi medicíny palce, aby si bol všímavým a ochotným lekárom a nie takým akých je na Slovensku plno(hlavne medzi obvodnými).

Giuseppe

No s vysledkami je to tak, ze kazde laboratorium ma trocha ine hodnoty a pre lekara su signifikantne tie ktore ma z laboratoria. A info na nete dokazu urobit riadnu saraparu, kamaratka mala ovcie kiahne- teda ja som vyslovil podla klinickeho nalezu tuto diagnozu( studujem medicinu), poslal som ju k lekarke, ked prisla domov a na nete nasla info - prave kiahne, takmer polomrtva od strachu mi volala z obavou o svoj zivot a musel som jej vysvetlit, ze su to odlisne ochorenia. Nakoniec sla k svojej doktorke, moja dg sa potvrdila a ona ma ponaucenie a uznala ze medicine predsa len nerozumie a nechava to na lekarov.

Domča

A aký zdravotný problém máš?..Môj lekár, síce nie súkromný ale štátny je taký, že ked mu poviem nejaké veci čo som si prečítala na internete, tak jeho reakcia je že každý si nájde príznak na každú jednu chorobu, akoby som bola len nejaký simulant čo naozaj nie som.

A tiež si myslím, že povedať podľa výsledkov krvi, že pacient je zdravý, nie je úplne normálne ked máš tie príznaky stále a ešte si niečo o tom našiel aj na internete. To mi tiež pripomína toho môjho. On posiela ľudí kade tade po vyšetreniach, človek čaká aj niekoľko hodín u tých špecialistov a ked obvodákovi donesiem správu od toho špecialistu, dúfam, že sa dozviem niečo viac, že mi niečo ozrejmi alebo priblíži, ale nie, on tú správu iba podpíše, ani ju len nečíta!!! - tak nechápem prečo posiela na tie špecialne vyšetrenia, ked nemá záujem o výsledky, potom iba oberá štát a poisťovne o peniaze.

Trochu som síce odbočila od témy ale som sa vytočila ked som si spomenula na môjho všeobecného lekára.

Ale aby som to uzavrela, myslím si že je dobré pozrieť si nejaké info aj na nete, ale tiež nie hocikde a hocičo, mne sa osvedčilo čítanie nejakých kníh od samotných lekárov alebo poradní kde radia lekári, nie veci ktoré píšu laici, tí to často preháňajú a zveličujú a človek má potom zbytočný strach a stres.

llek

Ono, internet je v niecom dobry a v niecom zly. Moja skusenost s pacientami ci si hladaju informacie na internete je taka, ze v niecom je to dobre, lebo si pohladaju informacie a pridu uz trochu predpripraveni. Lenze pre pacienta je casto problem vybrat z tych informacii to, co sa vztahuje na nich. nezriedka ich prave tie informacie, co sa prave na nich nezvtahuju vydesia a zbytocne vystresuju. Viem, ze u pacientov, ktori maju vela informacii z internetu, musime vzdy spolocne tie informacie tak nejak "poupratovat". Ludia maju tendenciu si podvedome akoby viac pripustat tie menej priaznive informacie o danom ochoreni. Jednu vec si treba vzdy uvedomit, medicina sa neda vystudovat z internetovych vedomosti. Ono ti doktori nie su zase az taki blbi, ako si ludia niekedy myslia. Jedna vec su informacie a fakty a druha vec su vlastne klinicke skusenosti, tie su neskutocne dolezite.