IT

Príspevok v téme: IT
sad2

dobry den, chcel by som sa spytat najlepsie nejakeho znalca v oblasti IT, aby mi poradil co si nastudovat, resp. ake veci v oblasti IT sa oplati naucit v sucasnej dobe, ktore sa casto v praxi vyzaduju a daju sa naucit len z knih alebo materialov najdenych na internete, je to vobec mozne? kde by som mal zacat?
o chvilu koncim vysoku skolu a aj tak mam pocit,ze buducemu zamestnavatelovi nebudem vediet nic poriadne ponuknut,tak aspon takto by som si chcel vylepsit sance.

wreck

sad2, ak budes mat dostatocnu motivaciu a budes to naozaj chciet, mas sancu. historia ukazuje, ze mozne to je - walt disney, babe ruth, enrico caruso, louis pasteur. o nikom z nich by sme dnes nevedeli, ak by sa svojich planov vzdali hned na zaciatku. ty sa s nimi nemusis priamo porovnavat. staci, ked sa nimi inspirujes.

len by si mal zacat uz naozaj cim skor. mohol by som dat este jednu success story, o chalaniskovi, ktory v roku 2003 na pohovore neukazal absolutne nic. cokolvek sme sa opytali, povedal ze nevie. skoro to az vyzeralo, ze tu pracu nechce. :) ak by to vtedy bolo na mne, nezoberiem ho. nastastie tam bol skuseny hiring manager a tak je chalanisko dnes velkou inspiraciou aj pre mna. trvalo mu to asi 6-7 rokov. pokrok, ktory urobil je jednoducho neuveritelny. giganticky.

a este potrebujes vediet dolezitu vec, aj ked z tejto temy mam pocit, ze to ti asi nebude az tak cudzie.

dolezite su aj tzv. soft skills. netechnicke zrucnosti. schopnost nieco pekne odprezentovat, schopnost inspirovat ostatnych, mat urcite vystupovanie, kultivovany prejav, atd. to nie je zase az taka samozrejmost ako by sa mohlo zdat.

minuly rok sme mali sietoveho specialistu. vynikajuci odbornik. cisco certifikaty, roky skusenosti, asi by sa dokazal niekam aj vlamat (do siete), ak by musel. ale absolutne sa nevedel spravat. obtazoval kolegynu, ktora z toho zacala mat problem chodit do prace. voci senior managerovi, ktory mal vtedy oblecenu ruzovu koselu, robil homosexualne narazky. :) do telefonu hulakal na spolupracovnikov v inej krajine, neviem ci aj nejake to 'fuck' nepadlo, nebol som tam. rozlucili sme sa s nim v skusobnej dobe.

takze je dobre aj na toto mysliet. nie je vsetko len o it ako takom.

sway.

hadicaaa ale blbost..Ja som na SAPe bez VS od 22 a pohoda.Zase nerobte tu z IT ludi nejakych super expertov.Vacsinu pozicii zvladne lavou zadnou priemerne inteligentny clovek.
sad2 vies jazyky? Sa zamestnaj v nejakej velkej firme ako Acc,HP,Dell,IBM alebo nieco podobne na juniorsku poziciu a casom si ta vychovaju,ak budes chapavy..Hlavne si napis rozumne CV;-)

hadicaaa

AdamKrt, samozrejme, ze ani sajnu nema, vsak on si to predstavuje ako hurvinek valku:-DDD
V 23 rokoch sa rozhodnut pre IT bez akychkolvek skusenosti, to je nonsens, len on to stale nie je schopny pochopit:-D
On si mysli, ze to je tak, ako keby si otvoril ucebnicu z kardiochirurgie, precital uvod a chytil skalpel, ze zoperuje defekt komoroveho septa:-D
Ved ITckari su manici, co v 10 rokoch vedia nepomerne viac ako on vo svojich 23...nema sancu, jedine, ze by to bol skryty genius, ale tuto moznost na zaklade jeho prispevkov vylucujem..

AdamKrt

sad2 - no to je vtipne, ak si otvoris nejaku stranku s inzeratmi a beries, ze je tam kopec ponuk na IT.

Cital si tie inzeraty vobec, rozumel si po nich, co vobec chcu ???

Kopec ludi z IT odboru na tie inzeraty ani nenapise a to preto, ze sa v IT specializuju na nieco ine.

To neni kopat kanal, ze zoberies krompac a lopatu a ides. Kazda z tych pozicii ma rozne specifika, roznu uroven poziadaviek a aj clovek s IT si musi hladat to svoje, alebo zmenit v IT zameranie.

Su ludia, co sa v IT zameriavaju na predaj IT, servis IT, spravu IT - od licencii, nakup, spravovanie, cez vyradenie az po likvidaciu. Mas programatorov v X jazykoch, X databazovych systemov, riadiacich pracovnikov, projektovych manazerov - ale zas neni projektovy manazer ako sablona. Sietarina - routre, firewally, zabezpecenie, alebo navrh a realizacia LAN,MAN,WAN sieti po fyzickej stranke. Testovanie a servis sieti. Ci vymyslanie algoritmov - napr. pre optimalizaciu komprimacie dat, analyzy spravania, atd atd.

To je proste vsetko tak rozdielne a meniace sa.... Mal som kolegov, specialistov na Oracle SQL implementovany v jednom bankovom systeme. Prakticky nenahraditelni ludia. Lenze vedeli iba perfektne to. Doslo k vymene systemu so zmenou struktury a ti ludia mali problem v navigacii v operacnom systeme, ci v niecom inom. A zrazu bol to pre nich problem a ich pouzitelnost prakticky pre danu banku nulova.

Chcem tym povedat, ze to neni ako prijmeme upratovacku, chytis handru a ides, odmakas si to. Je to tak specificke a neustale sa meniace, ze mas casto problem drzat krok.
-----
Ak si studoval pravo a chces robit IT, tak z Tvojej pozicie by si mal mozno sa specializovat na pravo v IT, alebo auditovanie. Tam sa v papierovackach da zahrabat dokonale a tiez je to dobre platene. Take certifikacne auditorstvo, to je zlata byrokraticka bana :-D

Lumik

Sad2: mozno by si popri este sucasnej skole mohol skusit nejake programovanie len tak na oboznamenie sa a potom nejaku informaticku vysku, skus najst nejake stranky alebo knihy o programovani pre uplnych zaciatocnikov. Pohladaj info o tom ako funguju komponenty v pocitaci a ako spolupracuju (info o hardveri). Postupne rozsiruj zaber. Tiez poznam jedneho pravnika ktory robi projekt managera v it firme.

sad2

majky111: vidim v tom sancu, pretoze odvsadial pocujem,ze v najblizsom case bude nedostatok IT odbornikov co sa prejavuje aj dnes, ked si clovek otvori profesiu.sk je milion desat pracovnych ponuk v tomto odbore, tak jasne,ze clovek musi rozmyslat aj ekonomicky, ze nechce driet kazdy mesiac urad prace..
a kedze mam plne zuby prava, tak mozno priznavam,ze sa chytam kazdej slamky, jednoducho bojim sa buducnosti, tak si chcem rozrisit svoje znalosti, schopnosti a najst ake take uplatnenie na pracovnom trhu
a ty teda pracujes v tomto odbore?

majkyyy1111

no ked vravis ze chces ist do IT nie kvoli peniazom tak kvoli comu? lebo ak si k tomu doteraz ani len nepricuchol tak mi nehovor ze ta teraz osvietilo a zistil si rok pred dokoncenim VS ze ta strasne zrazu bavia pocitace... ja si myslim ze dovod je vyhradne ten ze to je dnes jednoducho "popularne", casto to vidno a ze su v tom peniaze..
davnejsie boli IT odbory ako automatizacia, kybernetika, teoreticka informatika atd len pre totalnych geekov ktori sa radili ku spicke technickeho vzdelania tak ako napriklad ti jadrovi fyzici a aj kazdemu laikovi bol tento fakt uplne jasny... dnes pri rozsireni osobnych pocitacov do vsetkych domacnosti ma kazdy druhy debil dojem ze ak vie zapnut windows a "nainstalovat" nejaku sprostost tak je boh:D a to uz nehovorim ked vie v pascale alebo v jave zosmolit hello world, vtedy to uz je boh na druhu:D
na druhej strane rob co uznas za vhodne - ja ti tu pisem len preto, ze mam volny cas ti tu vyjadrit co si myslim o tvojich pochybnych motivoch:) zaver je taky ze neverim ani v najmensom tomu ze sa v tomto smere nejak presadis

sad2

hadicaaa: si vtipna, hned si ju bezim rezervovat..

a zas niekto prekruca moje slova: urcite jedna z velmi dolezitych podmienok na ukoncenie mediciny je aj dobra pamät, kedze sa tam podobne ako na prave vyzaduje nadrvit sa tony a tony informacii.. nehovorim ,ze je to vsetko..

hadicaaa

Inak videla som v antikvariate taku prirucku, vola sa to ze "Zaciname s pocitacom", to by na zaciatok tvojho rekvalifikacneho kurzu mohlo stacit.