Kliešte u psa a u človeka

Voso

Scalibor je najlepší, teda aspoň pre psov:) skúšal som za tie roky viacero značiek, no scalibor zabral ako jediný.

RNG

Permethrin sa pouziva na saty, vrchne, ktore sa nedotykaju koze. Saty sa don namocia a vysusia, a protikomarovy a protikliestovy odpudzujuci ucinok trva az 2 tyzdne.
Ja take preparovasne saty drzim v plastikovom vrecku, aby sa ten permetrin co najmenej vyparoval,lebo ako taky je nam predsa len skodlivy, aj ked nie natolko, ako DEET, co sa natiera/strieka rovno na kozu

Deria

lost, neviem ci som ti uz spominala obojok scalibor proti kliestom a inym parazitom, lebo ten je z tych vsetkych jedov najmenej skodlivy. neviem, ci je dostat na sk.

lost

Kde sa da kupit taky permethrin?
Citam ze pre macky je jedovaty, ale pre psov je bezpecny? napr ked sa mi o tak namocene oblecenie oprie..

RNG

Na stredozapade USA mame dokonca kliesta nazyvany deer tick, tj jeleni kliest, ktory je poriadne velky, nenacicany ako velkost velmi splostenej sosovice.
Tento je na stastie aj dobre viditelny, takze ho moze clovek zhodit zo seba skor, nez sa prisaje.
Tohom roku je nakazenost kliestov boreliozami, babeliozami a roznymi virusami obzvlast vysoka, ja sa neodvazim ist do lesa alebo na luky bez oblecenia napusteneho permethrinom, co ich odpudi.. najma od roku 2010, ked lekari konecne priznali, ze sa jedna o epidemiu boreliozy, v USA samotnom vyse 400 000 novych pripadov, a to je velmi konzervativne cislo, lebo diagnozy su este casto nedostatocne na L-formy tejto bakterie.

Macca

Urcite ano. Zaujimave info o tom najdes aj v tomto clanku :)

EDIT: citujem z clanku.
Dospelá samička (kliešť) využíva ako zdroj krvi väčšie živočíchy - srnky, jelene, čiernu zver, líšky, dobytok, kone, psy, mačky a človeka.