Ma zamestnavateľ pravo manipulovať s celou dovolenkou?

Príspevok v téme: Ma zamestnavateľ pravo manipulovať s celou dovolenkou?
Diana554

U nás v práci to mame tak, že nám zamestnávateľ určuje dovolenku dva týždne v lete tj. prve dva týždne v auguste povinne všetci. Potom nám da sam od seba dovolenku v decembri tie dni medzi sviatkami. A potom povinne všetci v januári tie nesviatkové dni od 2 až do šesť svätých, vlastne vždy cely týždeň ak je šesť svätých napr v stredu, tak mi mame voľno vždy cely týždeň. Potom cez rok ak je sviatok na štvrtok tak ako teraz tak povie v piatok ste doma a neopýta sa kto chce. povinne všetci. Tento rok nám už jeden deň takto sam od seba dal, keď bol sviatok na štvrtok tak v piatok sme mali všetci dovolenku. Mam 20 dni dovolenky. Takže na tento rok mi neostalo na vlastne súkromne vybavovanie už ani deň, pretože to čo mi ostalo si musím nechať na december :-(.
Prosím čo mam robiť? Iným to nevadí oni majú 25 dni a tie mlade čo majú 20 dni ako ja im je to jedno lenže ja ma rodinne problémy musím isť aj súkromne preč a nato potrebujem dovolenku :-( ktorú mi už celu zobrali.
Ak si miniem z tej dovolenky čo mam mať povinne na december miniem dva dni ktoré budem kvôli súkromným záležitostiam v najbližšej dobe potrebovať, budem mať potom neplatene voľno v decembri a to dosť aj malú výplatu v januári.
Môžu si zamestnávatelia takto robiť čo chcú? Nikto ich nekontroluje?

GiovanniX

u nas bezne zamestnavatel vycerpa dovolenku + flexi konto mam -150h cca,pomalicky ich odrabam/e
a nepyta sa nas ci chces,ci nechces,ked nie su objednavky,v zime,tak sme doma a teraz v lete tahame 12ky a soboty namiesto 8-ciek....

george303

Za dverami caka na tvoje miesto dalsich x ludi :D Ludia kde zijete ? zamestnanec ma iba dve moznosti bud drzi hubu a krok alebo si povie svoje a a zazije velmi dlhu dovolenku :D Samozrejme sa nebavime o majstroch vo svojom odbore ...

retw3

podla paragrafu 111 zakonnika prace: "cerpanie dovolenky urucje zamestnavatel po prerokovani so zamestnancom podla planu dovoleniek urceneho s predchadzajucim suhlasom zastupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vycerpat spravidla v celku a do konca kalendarneho roka. Pri urcovani dovolenky je potrebne prihliadnut na ulohy zamestnavatela a na opravnene zaujmy zamestnanca."