Prehnaná žiarlivosť...

Príspevok v téme: Prehnaná žiarlivosť...
pajka110

Ahojte.. sme spolu s priateľom už viac ako rok a pol a dohodli sme sa že budeme tento problém nejako riešiť..na začiatku bolo všetko super až pokiaľ nezačal strašne na všetko žiarliť.. vadí mu že nosím saty alebo sukňu alebo ked sa maľujem, ked mu chvíľu neodpísujem tak si hneď domyšla nwm aké veci, boji sa ma hocikde pustiť samu.. musím povedať, že vôbec nenosím kratke veci a ani sa prehnane nemaľujem a nechodím skoro nikde keď nemusím aby som ho netrapila.. pýtala som sa ho, že prečo je to takto, že prečo mi neverí že sa chcem pacit iba jemu a ,že všetké robim preto aby som sa páčila jemu a povedal, že som krajšia ako je on, že mi veri ale že chce aby som bola iba jeho, ale veď ja som iba jeho.. prosím poraďte nám čo máme robiť s tou žiarlivosťou? je chýba vo mne alebo v ňom? ďakujem

pajka110

Teraz sme sa s priateľom o tom bavili a pokúsi sa to zmeniť pochopil to lebo sme nikdy nič pred sebou neskrývali.. som ticha a hanbliva ale pred ľuďmi čo dobre nepoznám ale pred ním som úplne otvorená a sama sebou a vôbec nie som potom ticha práveže dosť veľa rozprávam :-) dufam že to nejako vyriešime a tiež ma nechce stratiť tak sa bude snazit to nejako zmeniť :-) my sa úplne dobre poznáme a rozumieme si tak by to mohlo byť dobre.. a ďakujem zatiaľ za vsetky vaše rady

Magy

btw, pre tie, ktore stale dufaju, ze sa partner zmeni, resp. ze ho ony zmenia, mam zlu spravu. ZABUDNITE!
Deje sa to stale, aj dnes je v spravodajstve jedna vec prave ohladom chorobnej ziarlivosti. Dotycna dopadla este dobre, casto sa to konci aj tragicky...

www.novinky.cz

natusa42

hm,pajka ak to naozaj cital tvoj priatel,potom je to super,ked mate taky doverny vztah,a ze sa chce liecit,alebo aspon zmenit..je to skvele,len tak dalej,prajem vam ,aby vam to vyslo,ale inak aj moj priatel je ziarlivy clovek,sice mi to uz nedava najavo,ale je ziarlivy,kroti sa,lebo ma nechce stratit,ale tiez nechce,aby som sa malovala,a aby som kratke nosila ( a ani nenosim,nikdy som nenosila),som vzdy bola iba jeho..ale jemu to tiez nestaci ..
ale uz to kroti v sebe ...
davaj vsak pozor,aby to priuatel len na teba nehral,ze sa chce zmenit a nezmeni sa,aj taki sialenci su,tym vsak nechcem samozrejme naznacit,ze on nim je

Magy

uffff - nesuhlasim celkom s tvojim vyrokom, ze "Iba dvaja vyrovnaní partneri mozu mať kvalitny vzťah."

poznam niekolko parov, cast z nich su uz dlhodobe a fungujuce manzelstva s dospelymi detmi, pricom kazdy z partnerov ma do vyrovnanosti velmi daleko. sam o sebe je to nevyrovnany jedinec, ale vdaka tomu, ze mal stastie a nasiel vhodny protipol, je ich partnerstvo stabilne a funkcne.
typickym a velmi beznym javom je spojenie submisivneho a dominantneho jedinca, kde sa navzajom obaja doplnaju. jeden chce (nadmerne) ovladat a komandovat, druhy chce byt (az nezdravo) ovladany. navzajom si vyhovuju a teda v ich partnerstve je, v urcitom zmysle, rovnovaha.

Magy

alenaaa - ja som ale nikde nenapisal, ze sebavedomy clovek (ci uz len navonok alebo naozaj) nie je schopny takto ci podobne kruto ziarlit.
prehnana ziarlivost je dosledok niecoho a tych dovodov moze byt kopec, komplex menejcennosti je len jeden z dovodov.
vacsinou je zaklad z nejakej traumy z detstva (vacsinou dlhodobej a zo strany jedneho ci oboch rodicov), zlej vychovy, neusporiadanych pomerov v rodine atd.

az zarazajuco casto je to prave dosledok nezaujmu rodicov k dietatu, ich citovemu chladu voci nemu v detstve ci pocas dospievania, nedostatok prejavov lasky a porozumenia, ked si jeho naklonnost kupuju, nespravny pristup k vychove a pod.
ak su majetnicki rodicia, ich potomok zakonite zdedi rovnaky vzorec spravania.
takyto jedinec ma uplne rozhadzane hodnoty a nedokaze spravne vyhodnotit bezne situacie v zivote a reaguje na ne prehnane ci uplne nespravne.
ako som pisal nizsie, tam samoliecba ci iba pomoc partnera nepomoze, je nutna odborna pomoc a terapia. lenze to musi dotycny chciet sam, inak je to bez sance.

Lumik

pajka110: mozno neuveris ale myslel som si, ze napises, ze si ticha. Mozno keby si sa snazila byt viacej temperamentna hlavne ak budes v nejakom kontakte s inymi muzmi, ze sa to zlepsi. Nechcem tym vobec povedat, ze vsetko je na tebe, len to, ze si myslim, ze taka ticha povaha vzbudzuje ( aspon u mna ) ovela viac otaznikov a nejakej takej potreby kontroly ako ked vnimam niekoho, kto sa bez problemov ohradi ak ho napr. okolnosti alebo partia tlacia do niecoho chulostiveho.

uffff

Nech si ho zvyšuje sam. A ty sa nenechaj obmedzovat. Musí sa trénovať v tom, že si bude zvykať, že ťa nemôže komandovat. Že si oblecies čo chces a pôjdeš kam chceš. On môže nesúhlasiť, ale zakázať ti to nemôže. A ty popracuj na vlastnom sebavedomí. Iba dvaja vyrovnaní partneri mozu mať kvalitny vzťah.

alenaaa

prepáčte že sa sem pletiem ale..
magy? .. môj priateľ je tiež veľmi žiarlivý a pritom vidím že je strašne sebavedomí. Tak čím to potom je ?