Zdravá výživa, zdravé stravovanie + chudnutie, pitný režim a pohyb

Príspevok v téme: Zdravá výživa, zdravé stravovanie + chudnutie, pitný režim a pohyb
mišulenka

Dobrý večer.

Mám 12 rokov a nadváhu. Viem, že si za to môžem sama, ale zaujímala by ma jedna otázka.
Raňajkovať som začala s tým, keď som musela po dobu jedného roka, predtým som od takých štyroch rokoch neraňajkovala.
Čiže: raňajky boli od 1-4 rokov, podom od 5-9,, pauza" a od takých desiatich, už stále...
Môže to za moju obezitu???? že som neraňajkovala? Lebo žiaden fastfood ani nič také, nejem...len výnimočne, raz, dvakrát do mesiaca, aj to už teraz nie, lebo sa snažím zdravo stravovať aj s tými raňajkami...
prosí Vás, poraďte mi, aká je vhodná výživa?
napríklad ak si dám na raňajky mysli s jogurtom a ovocím , na desiatu: napríklad chlebík so šunkou , syrom, kopcom zeleniny
na obed:zeleninovo-mäsovo-strukovinová polievka, varené kuracie mäso a zemiaková kaša,(varené zemiaky) uhorkový šalát
Olovrant jogurt, a večera zeleninový šalát
tak ako to je vlastne, keď 5x malé dávky, je jeden jogurt ,,malá vhodná" ,,malá a vhodná" dávka??? tanier špagiet??
jedlá typu cottage cheese, mozarella, polotučné mlieko, syry, jogurty, sa snažím každý deň konzumovať. Samozrejme, že niekedy k raňajkám,ak mám chlieb so zeleninou trebárs, si dám mlieko, na desiatu jogurt a do toho kúsky ovocia (hruška, slivky, jablká...)
a poprípade na olovrant ešte syr
...a jedlá ako ryby, ŠPENÁT A BROKOLICA sú u mňa na týždennom poriadku :) žiaden problém, tie jedlá mi chutia..vlastne mi chutí všetko, jem menej, 5x denne, a hodinu sa hýbem, dnes som za deň urobila 100 klikov, spočiatku som mávala svalovicu, (svalovku), teraz nie. +bicykel, polhodina prechádzka, potom korčule, tanec, joga.. a pod...
pitný režim:3L ČISTEJ VODY DENNE (Mlieko sa nepočíta??!!)
Ďakujem za názor..

annninka

Podla coho kupujete bicykle? Ako viete, ze vam budu pasovat, ked ich sa kupuju online? Nie je to lepsie vyskusat?

Pivonka37

Pravidelný pohyb v akejkoľek forme je určite základ zdravého životného štýlu, mna napr. bicyklovanie veľmi nabudilo. Na cyklospeciality.sk som si kúpila super bicykel a veľmi ma to s ním baví.

Anna1923

Mne sa na peknú figúru najviac osvedčilo rozumne jesť, hlavne sa vyvarovať sladkému a nejesť neskoro večer a k tomu pravidelný pohyb na bicykli. Kúpila som si ho na www.cyklospeciality.sk a je to naozaj rozdiel oproti tým bicyklom, ktoré boli kedysi. Som veľmi spokojna.

mišulenka

Takže jedálny lístok na zajtra:
Raňajky: tmavý chlebík s rajčinou, paprikou, pohár mlieka a ovocie.
Desiata: 1 jablko
Obed: zeleninová polievka, kurací perkelt s ryžou, zelenina
Olovrant: jogurt a v ňom na strúhané ovocie
Večera: zeleninový šalát
3l čistej vody, keďže sa mlieko nepočíta, trochu menej ako 3 vypijem, lebo aj polievka sa počíta.
Takže ďakujem Vám všetkým ešte raz pekne.
A je toto dostatočný čas od jedál:
Raňajky: 7:00
Desiata: 9:30
Obed: 12:00
Olovrant: 15:00
Večera: 18:00
Musí to byť aj tak takto presne? Ďakujem.

mišulenka

batrkap: Naozaj nemám nadváhu? Lebo som mala 85 kilogramov a z toho som schudla za nejaký mesiac na 79. Áno, budem sa snažiť jesť viac ovocia, takže môžem 5 krát denne ovocie a 5 krát denne zeleninu? Najmenej 2 krát mlieko a mliečny výrobok, a aspoň 2 krát pečivo a chlieb? Lebo chlieb sa snažím len na raňajky, poprípade na desiatu s nejakým syrom. Ďakujem, na Váš e-mail sa určite ozvem.

batrkap

v prvom rade vobec nemas nadvahu!!! absolutne! hlavne sa nesnaz schudnut, pretoze tym si mozes uskodit. je velmi obdivuhodne ze v tvojom veku sa uz zaujimas o zdravu stravu a mas prehlad ake potraviny su zdrave. Pretoze cim skor sa naucis na zdrave stravovanie, tym menej budes mat v buducnosti problemy so zdravim (a teda aj s nadvahou). uz sa budem opakovat, ale musis si zapamatat, ze pre teba nie je zdrave snazit sa cielene schudnut, drzat diety, to su hluposti. v ziadnom pripade sa nikdy nedaj na ziadnu dietu, este nikto nikdy dlhodobo neschudol tym, ze drzal dietu. naopak, ak sa budes dlhodobo zdravo stravovat krasne sa to prejavi nielen na postave, ale aj na kvalite vlasov, pleti a mnoho dalsich veci.
je ale dolezite rozlisovat pojmy dietna a zdrava potravina. nie kazda dietna potravina je zdrava! (vyhni sa vsetkym lightpotravinam ako colalight a podobne, tie su velmi nezdrave a mozu ti uskodit).
podla stravy ktoru opisujes je vidno, ze sa snazis jest zdravo a o to ide. ak jes spravne, zdrave veci, v zdravom mnozstve, a dozicis si denne najmenej 20 minut aktivneho pohybu , to je ta spravna cesta, ktorou budes zdrava, stastna, spokojna (a to sa neskor prejavi aj na postave). Aktivny pohyb neznamena, ze musis nabehnut do posilnovne, staci rychlejsia prechadzka s kamoskami, blaznenie v bazene, v lete loptove hry, korcule, bicykel, tancovanie (trebars doma pred zrkadlom) a podobne. dolezite je aby ti vsetko co robis, robilo radost a bavilo ta.
a co sa tyka toho ovocia, tak pridaj este viac cerstveho ovocia (potom nebudes mat chut ani na sladkosti). Odnauc sa pit sladene napoje, uprednosti cistu vodu s citronom, mineralku, caje.
co sa porcii tyka, tak napriklad samotny jogurt na ranajky je prilis mala porcia, ale jogurt na olovrant je vhodna porcia. :) ak mas nejake otazky, pokojne mi napis na trudiola@centrum.sk

mišulenka

ahojte , no tá doktorka, on ato tak nebere.
ona viete...ona mi povie ze mam nadváhu, ale nesnaži sa to nejako riesiť. teda , no , ani m i neporadi, ze oc by som mala jest a pod.,

mišulenka

Mam 79kíl a 173cm. Obvod pása...
Ale tie musli sú s ovocím, a ja mám ešte aj na tom jablčko, takže si myslim, ze to staci v pohode..(:

batrkap

Tvojmu jedalnicku by som vytkla akurat to, ze tam chyba akekolvek ovocie. Ovocie je pre telo velmi dolezite, je plne vitaminov a ak ho nebudes jest, budu ti tie vitaminy chybat. Smelo si po kazdom jedle daj este nejake ovocie, teraz je sezona a vsade je ovocia habadej! Sprav si napriklad ako dezert ovocny salat, uvidis ako ta osviezi.
Este by som ti chcela povedat, ze v dvanastich rokoch som nebola nejake tintitko s nohami ako sparadla, ale nebola to nadvaha! A bola by som velmi prekvapena, keby v tvojom pripade ide o nadvahu (ta sa urcuje vypoctom pomeru vysky vahy a obvodu pasu, opat je vsak tento vypocet urceny dospelym jedincom, ktori uz nerastu). Takze ak ta tvoja obvodna doktorka neupozornila, ze mas nadvahu, tak ju urcite nemas. Lebo to, ze ostatne kamosky su vacsie ,,tintitka" neznamena, ze ty si tucna :)