Dedko a jeho správanie

Príspevok v téme: Dedko a jeho správanie
sony240

Ahojte... Dnes som bola navštíviť starých rodičov a môj dedko ma svojím nezvyčajným správaním vydesil. Už dlhšie som na ňom pozorovala istú nervozitu, potom odišiel, o chvíľu sa vrátil a pýtal sa, aký je deň. Povedali sme mu, že utorok. On sa znova spýtal, potom na to, aký je mesiac, začal študovať kalendár, čo trvalo asi 15 minút a počas toho sa stále dookola pýtal tie isté otázky. Keď mu babka povedala, že dnes je 24., že mi predsa gratuloval k narodeninám a on sa na ňu pozeral ako na zázrak, že on o ničom nevie. Potom si opäť sadol k nám a normálne sa bavil, akoby sa nič nestalo. Ale toto sa vraj nestalo prvýkrát. Babka hovorila, že sa to stáva tak 2-3 krát za dva týždne a najhoršie to bolo raz v noci, keď sa zobudil a pýtal sa,či je deň či noc a podobne. Môže to byť nejaké počiatočné štádium alzheimera? Alebo sa mohlo stať, že lekári niečo prehliadli, pretože bol na operácii v júni, mal najprv vraj polip v nose, ale nakoniec to bol tumor a lekárom sa stále čosi nezdá, a má ísť o dva týždne na CT. Babka ho posiela na vyšetrenie, ale on stále hovorí, že mu nič nie je a neverí jej, že bol "mimo". Bojím sa o neho, stará sa o babku, ktorá je pripútaná na lôžko. Bolo by veľmi, veľmi zlé, ak by sa stalo niečo aj jemu.

sony240

Takže dnes sme záchranku volať museli - dedko dostal epileptický záchvat a odpadol, takže ho zobrali do nemocnice, porobili mu vyšetrenia a nasadili lieky. Toto mi vôbec nenapadlo, že to mohla byť epilepsia. Dúfam, že dedko bude brať riadne lieky, to nie je jeho silná stránka.

Ešte raz vám ďakujem

hviezda01

jjkp ma pravdu,zachranka nesluzi na to,aby vam povedali,ze dedko trpi stareckou demenciou....niekotri ludia si mylia zachranku s taxikom...prepac,ale nieco malo o tom viem,s dedkom treba ist na odborne vysetrenie,to ti zachranka neda,ta je na prvu pomoc pri zachrane zivota

Jessi_1111

Pravdepodobne ide o stareckú demenciu, nepomysleli ste na to, že keď sa zobudí, nebude vedieť kde je, čo je a ako je, môže ublížiť Vašej babičke? Nebude vedieť kto je, že je napríklad zlodej?? Všeličo sa stáva, treba ísť k doktorovi, pri včasnom diagnostikovaní si ho môžu nechať aj v nemocnici, potom ho prepustia do domácej liečby s liekmi, a bude to dobré.

sony240

Jefitto: Nikto ho k tomu nenúti, ale snáď sa mu môže aspoň povedať "mal by si ísť k lekárovi, nie je to normálne, keď máš takéto stavy". Dedka návštevy lekárov veľmi stresujú, to, že musel byť v nemocnici tri dni, kvôli tomu zákroku bolo pre neho koniec sveta. Preto radšej nič nepovie a bude zapierať všetko.

kelll: Dúfam, že máš pravdu.

jjkp: Myslím, že sú aj horšie prípady zneužívania. Pre teba je to dementný dedko, pre mňa človek, ktorého máme radi a bojíme sa o neho.

Ďakujem za názory.

Jefitto

No vidíš. V prvom rade si treba uvedomiť, že dedko je dospelý človek a je zodpovedný sám za seba a môže si robiť čo chce. Teda keby aj kašlal krv a nechcel by isť do doktora, nikto nemá žiadne právo ho k tomu nútiť!

jjkp

zachranka nesluzi na to, aby starych ludi vozila na potrebne vysetrenia, to je zneuzivanie. Zachranka sluzi na zachranovanie zivotov ludi. Ty zavolas zachranku k dementnemu dedovi a inde pacient s infarktom zomrie, alebo ostane trvale invalidny. Zachranka nema v popise prace nariadovanie vysetreni, ak nejde o zachranu zivota, ci tazke poskodenie zdravia. Dostat dedka k lekarovi je VASA uloha, ak ju nezvladnete, tak budete mat proste doma dementneho dedka...

sony240

Tak som to myslela, že keby mu kládli otázky aký je dátum, tak by im bolo jasné, že je dezorientovaný a tým by sa mohli vyvodiť ďalšie vyšetrenia u odborníkov alebo by ho tam oni rovno zobrali. Jeho samého tam nedostaneme, on bude stále zaťato tvrdiť, že mu nič nie je a nič také sa nestalo. Babka spomínala, že v poslednej dobe po nej častejšie kričí, ale ona rada preháňa a nikdy sa neprizná, že by ho sama vyprovokovala.