Mám 18 a som v 3.mesiaci....

Príspevok v téme: Mám 18 a som v 3.mesiaci....
ayvi

Ahojte, mala som 18 pred 2 týždňami, ešte nemám dorobenú školu (som zrovna pred maturou) a zistila som, že som tehotná.
Neviem, ako to mám povedať doma. Mala som veľké plány, nemám prácu a rodičia majú obaja univerzity, myslím si, že ma vyhodia z domu. Neviem ako sa starať o dieťa a na interupciu už ísť nemôžem (ani by som to asi nedokázala).
Nechcem počúvať, ako som si mala dávať pozor (brala som HAK-správne). Chcela by som počuť, kto má skúsenosti, ako ste sa s tým vyrovnali, veľmi sa bojím...

ayvi

Ahojte neprajníci, ale aj tí, ktorí mi držali palce :) Som tu zas po roku a pol, aby som povzbudila ďalšie mladé maminy. Moja dcérka má už rok a ja stále chodím do školy. Na vš. Prvý polrok som chodila denné, potom som porodila a chodila individuálne. Zmaturovala som na samé 1, potom som ostala s malou doma a teraz som na externom. Máme vlastný byt, mám už vybavenú robotu po RD. Síce mi pri maturách museli pomôcť rodičia, no teraz sú ako každí starí rodičia- nevešiam im malú na krk každý týždeň, ale keby aj, radi ju opäť vidia :) moje dievčatko je veľmi šikovné a usmievavè a jej úsmev a pritúlenie by som vymenila za každú diskotéku, či každý flám :) Zistila som, že na platení účtov nie je vážne nič ťažké (keď si človek dobre rozráta peniaze ) :D a že byť rodičom je veľmi zodpovedná úloha. Napriek tomu som šťastná, že je moje dieťa zdravé a robí mi radosť, ako by som mala ísť na potrat a možno nikdy neokúsila, aké to je, keď vás niekto ľúbi takú, aká ste, bez výhrad

miselaK

a našla som aj niečo ohľadom štúdia :

Podľa vyhlášky Ministerstva školstva, mládeže a športu Slovenskej republiky č. 80/1991 Zb. o stredných školách v znení neskorších predpisov sa neprítomnosť žiačky pre tehotenstvo a materstvo ospravedlňuje rovnako ako neprítomnosť pre chorobu.

Riaditeľ strednej školy môže prerušiť štúdium žiakovi, ktorý splnil povinnú školskú dochádzku, na jeho žiadosť alebo na žiadosť jeho zákonného zástupcu, a to až na tri roky.

Riaditeľ strednej školy je povinný prerušiť štúdium žiačke pre tehotenstvo a materstvo, ak praktické vyučovanie obsahuje činnosti zakázané tehotným ženám a matkám podľa osobitných predpisov alebo ak praktické vyučovanie podľa lekárskeho posudku ohrozuje tehotenstvo žiačky.
Ak to dovoľuje charakter učiva, riaditeľ strednej školy umožní žiačke z dôvodu tehotenstva alebo materstva prípravu a vykonanie skúšok, v určených termínoch, ak je neplnoletá, so súhlasom jej zákonného zástupcu. Žiačka môže dochádzať len na vyučovanie predmetov obsahujúcich činnosti, ktoré jej osobitné predpisy nezakazujú.

miselaK

ahoj našla som nejaké veci ohľadom príspevku a príplatku na dieťa tu tehotenstvo.rodinka.sk

pozri si to, poriadne prečítaj a podaj si obe žiadosti, malo by vám to finančne pomôcť ... príspevok je 151,37 eur a príplatok 678,49 eur.

Držím palce :)

Dharma

ayvi, velmi ti drzim palce aby ti to vyslo a aby ste boli stastni..a myslím ze si sa rozhodla spravne :) presne sa viem vcitit do tvojej situacie pretoze nieco podobne mam doma... ak chces napis mi ,mozeme pokecat.. dufam ze ti vsetko dobre dopadne.. :)

ayvi

Aja nikto ti tvoj názor neberie, ja sa nevyhováram, lebo od začiatku som to skutočne myslela ironicky, ale neviem čo by si robila, poviem príklad keby na potrat ti už nedovolia, vyhodia ťa z práce a jednoducho by si bola nezabezpečená- asi by si to "decko" dala na adopciu alebo by si aspoň takto nehovorila. Áno, aj ja som si myslela, a stále si myslím, že je lepšie, keď majú rodičia viac peňazí, ale nemyslím si, že som na tom až tak zle, aby moje bábätko muselo vyrastať v špinavom decáku. To by som si v živote neodpustila ale chápem, že niektorí ľudia proste nemajú toľko citu a to decko nechajú vyslovene na ulici(nerátam špeciálne prípady,kedy niet iného východiska).
Samozrejme, že tým svoju situáciu neospravedlňujem.
----------------------------------------------

Rodičia to znášajú veľmi zle, pretože sú strašne zaťažení na vzdelanie a karieru. Nenadávajú mi /aj keď spočiatku hrozne kričali-dostala som aj facku/, ale vôbec sa so mnou nerozprávajú a myslím, že sa aj za mňa hanbia hlavne kvôli škole, čo ma veľmi stresuje, takže onedlho odchádzam. Oni akoby nechápu, že ja sa naozaj snažím o tú školu a určite si chcem urobiť aj VŠ-aj keď to nebude hneď. Aj tak verím, že ich to prejde, nie sú predsa žiadni "krkavci" a doteraz sme mali v rodine až nadštandratné vzťahy.
A stou školou no to ani pán Boh netuší ako to dopadne. Zatiaľ tam chodím, ale ak si myslia, že tam hádam budem chodiť s kočárom, tak to sú na omyle. Ako ja nechápem čo je na tom také ťažké na tie 3 mesiace ustúpiť a dohodnúť sa. Keby to bolo viac, tak nepoviem, ale posledný ročník a robia z toho takú vedu. Mám pocit, že s hociakou inou školou by som sa lepšie dohodla.

alibi

a uz si to povedala rodicom? ako to prebehlo? prepac ak sa pytam na nieco co si uz napisala, ale nevsimla som si to tu v tom pripade. dlhsie som to tu nesledovala, ale velmi ti drzim palce :)

ajajaja

ayvi, tak skus prestupit na skolu s podobnym zameranim a tam si vybavit individualny plan.

co sa tyka studia, tak neoplati sa studovat nieco, co nema perspektivu len kvoli tomu ,aby si tam chodila len par dni do tyzdna.mimochodom , mam spoluziacku stvrtacku na medine a o 2 tyzdne ide rodit , tak uvidime ,ako to bude zvladat, kazdopadne, pokial viem,tak nechce nic prerusovat, ze jej ma kto pomoct.potom dam vediet ,ze ako to zvlada, cize netreba sa nechat odradit ani od tych tazsich skol.

Aja02

henyi, veď ja sa do nej nestarám, len som vyjadrila svoj názor presne tak isto ako ostatní. Mám na to presne také isté právo ako ty. ;)

henyi

aja02 presne tak ty sa o to dieta starat nebudes tak sa do ayvi nestaraj je to jej rozhodnutie ze si nechala to dieta a jej zivot, ty sa staraj o ten svoj..............ayvi preco ti nechceli dat ten individualny plan podla mna nan mas urcite narok, mozno by si sa mala niekde stazovat

Aja02

ayvi, no hej, ty budeš tiež ťažká inteligentka. Prečítaj si svoj príspevok ešte raz. Ešteže existuje irónia, že? Inak by si sa nemala na čo vyhovoriť. :-D
Nuž, ale nič. V tejto debate končím. Ja sa ti, našťastie, o to decko starať nebudem. Tak veľa šťastia. :)