Bojím sa, čo vyrastie z mojej 11 ročnej sestry

Príspevok v téme: Bojím sa, čo vyrastie z mojej 11 ročnej sestry
Anonym933

už ako dvoj ročnej jej diagnostikovali hyperaktivitu a trvá to dodnes. Neustále potrebuje pozornosť, spoločnosť, alebo nejakú novú hračku, či telefón, laptop, čo ju zabaví. Nedokáže byť sama so svojimi myšlienkami. Hrám sa s ňou koľko môžem, ale na druhej strane mám aj iné povinnosti a potrebujem aj svoje súkromie, čo je pre ňu neznámy pojem. Akonáhle sa jej chvíľu nevenujem, tak si svoju zlosť vybíja neskutočným spôsobom, prekračuje hranice a absolútne nemá žiedne limity. Čo sa týka provokovania, kričania, bitia, zryzenia, skákania, robenia napriek a hovorí veci, ktoré ľudí rania. Je rozmaznaná a komanduje celú rodinu. Neexistuje spôsob, ako ju ukludniť. Aj keby ju jej otec zmlátil, čo sa neraz takmer podarilo, tak sa na tom bude smiať a robiť ešte viac napriek. Nič na ňu neplatí. Neuvedomuje si závažnosť slov a činov. Nemá dobrú výchovu. Máme spoločnú len mamu. Jej obaja rodičia sú pracovne vyťažení a aj dosť starí a často býva sama doma do večera. Pokial nie je s jej kamarátkami. Som jej sestra a lúbim ju a asi preto ma tak hrozne štve, že je celá po jej otcovi, kvôli ktorému som sa musela v 15tich odsťahovať. Je to agresívny, hlučný hulvát, ktorý na všetkých nadáva za chrbtom, je lakomec, ktorý neustále myslí na peniaze. Neznáša \"fajnových\" ľudí, ktorí sú \"príliž čistotní\" a \"hákliví na svoju osobu\" a nenadávajú. Takých ľudí považuje za čudákov a ľudí, z ktorých sa treba vysmievať. Bohužial, ja som presne ten prípad. Som po svojom otcovi, ktorý je slušný, inteligentný introvert. Moju sestru mám však rada. Na druhej strane je šikovná, vie sa správať, keď sama chce, zvyčajne medzi cudzími. Ale všetku zlú energiu si vybije na rodine. Rodine povie tie najhoršie slová, nevadí jej ani fyzicky ublížiť nám, zákerne podraziť a klamať, neustále niečo chce a to málo, čo nedostane od rodičov si vie tak vytrvalo vydupať a neustále s tým otravovať, že to nakoniec dostane. Nestojí si za slovom. Jeden deň sa vie úprimne ospravedlniť za niečo zlé, čo spravila, so smutnými očami a pokorou a na druhý deň robí presne to isté. Je to hrozná manipulátorka. Čo z nej preboha vyrastie??? Ako ju aspoň z časti vychovať k slušnému človeku s charakterom?

doubledog

co by z nej asi tak vyrastlo?

spolocensky bude urcite uspesna.
takito inteligentni manipulatori bez skrupul sa dostanu vysoko a su aj spolocensky uznavani.

pritom su vlastne psychicky postihnuti a mali by byt internovani v ustave.

tiez si myslim, ze jej chyba laska. lenze pre nu je uz neskoro.

brca

Anonym933 tak vies co urob ??? vezmi si ju na vykend na prazdniny , a narafic na nu unos. proste dakomu zaplat nech ju unesu a odvedu ju dakde kde deti robia od 7 rokov alebo staci aj do ruska, kde deti su na ulici pretoze v domovoch je horsie alebo je ich malo . Proste zaved ju na miesto kde ludia trpia , tak by sa mala spamätat ....mozno je to od veci ale toto ma napadlo .D

Anonym933

ludia ja si myslím, že dnešným deťom najviac chýba pochopenie a láska. A keďže oni ju nedostávajú, tak potom trucujú všakolakým spôsobom. Ešte aj 10 ročné deti nie sú natoľko skazené, sú nevinné a majú v sebe lásku, ktorú si ale myslia, že v sebe musia potlačiť a správať sa roboticky, vypočítavo a bezcitne, presne tak, ako to robí väčšina dospelých. Prečo sa nikto nesnaží deti pochopiť?? Ja si dobre pamätám, keď som bola dieťa, vravela som, že nikdy nechcem byť dospelá, pohŕdala som nimi a považovala ich za hlúpych (aspoň väčšinu). Ako má potom dieťa v nich vidieť autoritu???
Čo sa mojej sestry týka:
Magy - internátna škola by jej možno pomohla v disciplíne a zodpovednosti..ale či by v sebe zachovala citovosť, to neviem. Každopádne, bývame vo veľkom meste, takže internátna škola neprichádza do úvahy, vlastne existuje na slovensku niečo také???
Rozmarínka: pozrela som si ten program na youtube. Ďalší výmysel anglických kanálov, poukazujú na dva opačné extrémy, pričom ani jeden z nich nepovažujem za správny. Tie decká od prísnych rodičov podľa mňa nie sú žiadny anjeličkovia, ako sa tvária. Ide len o to, že zlotu robia poza chrbát rodičom a viac rafinovane. Ak je v rodine sparťanská výchova, väčšinou si to tie deti vynahradia neskôr v dospelosti a to môže mať oveľa horšie následky.
sajloo: myslím, že sa v živote nestratí, lebo má to šťastie, že je z finančne zabezpečenej rodiny, ktorá ju vždy podrží a navyše je fakticky jedináčik (ja s bratom sme už dospelí a nežijeme s nimi), okrem toho suverenita a manipulácia je v istých sekciách potrebná vlastnosť pre úspech, ale to neznamená, že je všetko v poriadku. Ja sa bojím o jej citovú stránku a životné hodnoty, ktoré sa hlavne prejavia v priateľstve a v rodine, v jej budúcich vzťahoch..
kafik: Ďakujem za tvoje rady, niečo som si vygooglila o tých rodinných konšteláciach, vyzerá to zaujímavo, neviem, či to funguje, ale vnuknem tú myšlienku mame, možno sa na to dá nahovoriť... veď skúsiť sa môže všetko. Okrem toho... ma napadlo... že moja mama má rada kadejaké knižky, v poslednom čase číta všeliaké feng sui, tajomstvo a vie sa na také veci namotať, takže som rozmýšlala, že jej kúpim nejakú knižku o výchove hyperaktívneho spratka, nemáš nejaký tip? Je mi jasné, že úplne sa podľa toho riadiť nebude, ale aspoň sa nechá inšpirovať, ako zvládať určité situácie, ako a prečo sa v nich zachovať...
čerešňa: ďakujem... no veď kto nemá rád deti? A ešte k tomu vlastných súrodencov? :) Oni už k psychologičke nechodia, u tej boli len asi 2, 3 krát, v predškolskom veku.

čerešňa

Anonym933, páči sa mi ako Ťa trápi chovanie Tvojej sestry, vidieť že ju máš veľmi rada, keby bolo viac takých súrodencov. Áno, si bezmocná, lebo nie je v Tvojich silách pomôcť jej. Môžeš sa len poradiť s odborníkom a riadiť sa podľa svojich citov. Sestra určite potrebuje stále vašu lásku, ale musí cítiť aj autoritu. Vaša mama určite chodí so sestrou k detskej psychologičke, čo tá na to hovorí? Inak ten opis sestrinho jedálneho lístka, no hrôza a je chyba vašej mamy, že jej niečo také dovolila. Teraz je už neskoro.
Druhá vec je jej otec, v ktorom tiež zrejme nemá dobrý príklad, takže na aký obraz sa má dieťa obrátiť keď to denne vidí v podobe svojho rodiča?
Ty máš chuť zmeniť to, tak držím palce nech sa Ti to aspon čiastočne podarí, no určite sa poraď so psychologičkou.

Bruno333, klobúk dole, vystihol si súčasnú dobu na jednotku. Z mojej strany úplný súhlas. No nechce sa mi veriť, že ten neustály prísun hyperaktívnych detí pramení práve z tohto. Z čoho sa v nich hromadí toľko agresivity, neohľaduplnosti, keď to majú už od útleho detstva?

kafe

že internát?:) To je čo za sci-fi, internátne školy na SK nemáme. A klasický internát na strednej škole je pre ňu ešte dosť ďaleko. To jej viac uškodí ako pomôže. Tam sa tak spustí (vychovávatelia ju už vonkoncom nebudú schopní dať do laty), že ju skôr vyrazia zo školy ako napravia. Ale keď niekto verí rozprávkam, že niekto cudzí sa bude babrať s 15 ročným nevychovaným deckom, prípadne že puberťáci rovnakého veku ju dajú do poriadku, prosím. Ale skôr by som povedala, že ju strhnú k ešte horším veciam (vandalizmus krádeže..). Ale môžem sa mýliť.
nick232.. modlitba je moderne povedané pozitívne myslenie. A silu pozitívneho myslenia poznali už strašne strašne dávno, nie je to nič nové. Len to neni mechanické odriekanie viet, ani v modlitbe ani v pozitívnom myslení mechanické opakovanie viet nefunguje. Až také ľahké to zas neni, treba to aj vedieť. A že to TY nevieš, to neznamená, že modlitba/pozitívne myslenie je fanatizmus. Je to len tvoja nevedomosť.

nick23235t34

:D ze modlidbu? to je tiez dobry fanatizmus to nabozenstvo, to este nikomu nepomohlo a napachala len viac skody ako uzitku.

Internat je vyborna volba ako to uz spominal Magy. Slecna bude odkazana postarat sa sama o seba a bude sa musiet naucit vychadzat s inymi ludmi.
Lebo u vas u rodiny ma ta slecna vzdy istotu ze sa o nu postarate ze jej odpustite.
Tam ked nieco poserie bude si to bude musiet vyzrat alebo bude sama a bude ju kazdy ignorovat pokial nebude normalna.
A samozrejme sa nauci si robit program aj sama. Lebo spoluziaci ju tiez nebudu zabavat vtedy ked si ona zmysli alebo zapiska.

kafe

"Preto sa pýtam, či existuje niečo silné, čo by ju dokázalo ovplyvniť natoľko, aby mala aspoň správne hodnoty a bola čestná." Nie, neexistuje nič, čo by ju (okrem rodičov) dokázalo ovplyvniť. Buď bude hnusná celý svoj život presne ako jej otec, alebo ju život prefacká a naučí. Obidve možnosti sú možné a ty s tým neurobíš vôbec NIČ. Nedovoľ jej, aby bola K TEBE drzá - ignoruj ju, nerozprávaj sa s ňou a buď dôsledná. Aj keby si to mala robiť 1000x, proste NEtoleruj jej hnusné správanie. Ona sa určite nezmení, ale aspoň k TEBE si nebude dovoľovať.
No a teraz si asi protirečím (lebo som písala, že sestru nič nedokáže ovplyvniť), ale pár typov pre teba mám. Ak si veriaca tak, modlidbu (každodenú dlhoročnú) a odslúžiť omšu za uzdravenie rodových koreňov (je to istý druh exorcizmu, nerobí to hocijaký kňaz). Ak veriaca nie si, tak rodinné konštelácie. Aby si nebola sklamaná, tieto veci nedokážu spôsobiť, aby zo sestry vyrástol slušný človek. Ale podľa mojich teórií si tvoja sestra nesia na pleciach jedno neviditeľné bremeno, ktoré ju formuje a tlačí presne do tých istých "koľají" v akých kráča a žije jej otec (babka/dedo a prapredkovia asi tiež). A je ťažké odhadnúť, nakoľko veľké to bremeno je, či jej s tým môžeš pomôcť TY, že za ňu dáš odslúžiť omše/zúčastníš sa rodinných konštelácií, alebo či si s tým bude musieť nejako poradiť sama v dospelosti. Možno si s tým neporadí a bude len pokračovať v šľapajach predkov.

sajloo

Určite ju nekrmte liekmi a podľa toho čo som čítal slečna je vodcovský tip a taká sa v živote nestratí ( a hlavne keď si vie omotať ľudí okolo seba ) len ju treba nasmerovať a myslím že celkovo treba snov komunikovať až kým to nepochopí sama

Magy

Rozmarínka - akurat dnes som to mal moznost sledovat chvilu. Tak presne, toto by sa jej hodilo. Je to vlastne v inej forme to, co doporucujem aj ja. Aby dostala drezuru, ktora z nej vytlcie tie "parishiltonovske" maniere.

Magy

Anonym933 - na hrube vrece hruba zaplata. Tou sikanou som nemyslel, aby ju spoluziaci mlatili, ale aby ju zrovnali do laty a vytlkli z nej tu rozmaznanost. A to decka vedia, ak je medzi nimi niekto taky. Aj ja som bol na intraku a ked prisla taka slecinka, tak si myslela na zaciatku, ako bude so vsetkymi zametat a ani nie za mesiac pozametali s nou a bolo "vymalovane". Herecka stiahla chvost a spravala sa normalne, v tretom rocniku uz bola celkom v pohode.
Ano, v dospelosti vypocitava bude a pokial je jej otec taky, tak je este mensia sanca, ze sa to zmeni, lebo on svoju vypocitavost resp. manipulatorstvo nevidi ako chybu a nikdy neuvidi, preto ani na svojej dcere tu istu vlastnost nikdy za chybu povazovat nebude. O to je naprava tazsia.