Zvýšia mi invalidný dôchodok?

Príspevok v téme: Zvýšia mi invalidný dôchodok?
mária t.

mám 43 rokov a prekonala som DMO. Do 40 rokov som pracovala a poberala len čiast. inv. dochodok ako aj platila plné odvody. Pred 3 rokmi sa mi stav zhoršil a bola som nutená ostať doma a poberať plný inv. dochodok vo výške 340 ,- eur. Uznali mi 72%. Lenže žial stav sa mi stále zhoršuje, nevládzem veľa chodiť, stáť, som hned unavená, bolí ma chrbtica, nohy a podobne. Keďže bývam sama, je mi ťažko vyžiť z dochodku. ( ono na nejaké príspevky na bývanie a podobne nemám nárok, lebo mám nejaké peniaze našetrené. Ja som totiž počas života šetrila presne na takéto časy, že ak raz zostanem na dochodku, a bude nízky, aby som mala z čoho čerpať. Lenže aj úspory sa raz minú a mám strach z buducnosti. Napr. auto potrebujem ako soľ a nechcem aby mi niekto vytýkal, že nemáš z čoho žiť, predaj auto. Ale ako sa dostanem do obchodu a podobne už nikoho nezaujíma. Najhoršie je, že sa mi stav zhoršuje a mám obrovský strach, že ostanem na vozíku. To neviem čo by som robila ) Chcela by som sa opýtať, že ak sa dám prehodnotiť a zvýši sa mi percento postihnutia, či sa mi aj dôchodok zvýši, alebo čo mi vypočítali je strop a ak sa mi aj percentá zvýšia - výšku dochodku to už neovplyvní. ( počítali ho z odprac. rokov a zárobku )

inak je dosť nespravodlivé, že napr. takí čo nikdy nerobili a majú plný invalidný ho majú vyšší ako ja, čo som 25 rokov odrobila a platila si plné odvody. Veď som tomuto štátu niečo odviedla !! chalan 28 r. po DMO má 435,- dochodok a nikdy nerobil a ja len 340 eur. ako to do kelu počitajú ?

yuiop

Este by sa mozno dalo doplatiť nejake odvody pred vznikom invalidity, este tej "čiastočnej". Ale ktovie či sa to oplatí. Ono sa totiž doplatenim môže ten dôchodok aj znížiť.

mária t.

ďakujem pekne, aj som si to myslela. Chcela som si to len overit, aby som zbytočne nevybavovala veci okolo toho, lebo pobehať lekárov a zase na komisiu nie je maličkosť. Dakujem ešte raz.

yuiop

Bohuzial, po zvyseni percentuálneho poklesu, ak máte uz teraz nad 71%, sa suma dôchodku nezvýši. Zvýšila by sa iba v pripade zmeny v rozpätí od 41% do 70%.