Cukrovka 5 ročnej dcéry - dávky

Príspevok v téme: Cukrovka 5 ročnej dcéry - dávky
Martinkoooo

Dobrý deň. Mojej priateľky 5 ročná sestra má asi rok cukrovku. Jej hladina cukrovky je moc vysoká niekedy nemeratelná nad 33 čo je veľmi zriedkavé. Preto jej mamina nemôže pracovať, lebo sa musí doma o ňu starať a pichať jej inzulín 8 krát denne. Dostáva dávky za zdravotnú starostlivosť niečo cez 190 eur. Lenže má ešte ďalšie 2 deti a z týchto peňazí sa nedá vyžiť. Chcem sa spýtať, či ak by sa jej stav zlepšil na toľko, že by si nemusela denne pichať tolko krát inzulín, napr len 2-3 krát, či by mohla byť malá aj bez zdravotnej starostlivosti? Či by ju mohli dať do škôlky a jej mamina by mohla opäť pracovať? Viete mi poradiť ?

pinky pie

martinko, nie je normálne pichať inzulín 8x denne. Pri diabete 1. typu sa za normálnych okolností aplikuje inzulín 4x denne - dlhodobý inzulín vždy večer v rovnakom čase a krátkodobý inzulín vždy pred hlavnými jedlami, teda ráno, na obed a večer. Mať často takéto vysoké hyperglykémie nie je vôbec dobré, z dlhodobého hľadiska - zvyšuje sa tým riziko neskorších komplikácií cukrovky (neuropatie, nefropatie, retinopatie ...) Niekde zrejme robia chybu, treba upraviť diétu (znížiť príjem sacharidov) a pohybové aktivity, prípadne upraviť dávky inzulínu. Toto však treba konzultovať s diabetológom, prípadne absolvovať edukačný pobyt v NEDÚ v Ľubochni. Veľa rodičov detí s diabetom normálne pracuje, treba len ústretových zamestnancov školských zariadení a zamestnávateľov rodičov, ktorí umožnia rodičovi napríklad aplikovať inzulín dieťaťu a podobne. Okrem toho existujú inzulínové pumpy, ktoré sú tým najlepším, čo v súčasnej dobe existuje na kontrolu diabetu, kde sa inzulín dávkuje kontinutálne. Sú preplácané zo zdravotného poistenia, ale to všetko treba prekonzultovať s detským diabetológom.

Jessi_1111

Dobrý deň.

Všetko je už povedané v predchádzajúcej odpovedi, treba sa na to spýtať lekárov, ku ktorým chodíte, my Vám na to nevieme celkom jednoznačne odpovedať, ak sa tu medzi nami na tomto fóre, nenájde nejaký lekár.

Dovidenia.

flasa rumu

Vsetko zavisi od zdravotneho stavu decka, ktore nepozname. Musite sa opytat detskej diabetologicky, kam s malou chodieva.