Samovražda vs. eutanázia

Príspevok v téme: Samovražda vs. eutanázia
Meretseger

Odsudzujete jedno, prijímate druhé, alebo obe, prípadne ani jedno?
Napríklad moja mama je za eutanáziu, avšak proti samovražde. Nehovorím, že to nechápem, sú mi jasné rozdiely. Akurát môj kapku pošahaný selfharmerský mozog vníma samovraždu ako eutanáziu (nie naopak). Nie som veriaca, neposudzujem teda suicidium z náboženského hľadiska! Akurát by som si pomohla sama, keď sú tu (bohužiaľ) eutanázie zakázané. Viem, že sa prihodili nejaké prípady, keď sa vykonala eutanázia u pacientov, ktorí mali "len" ťažké depresie. Poznám však utrpenie depresie, hádam najčastejšieho dôvodu samovrážd. A z vlastnej skúsenosti (takmer, ešte sa mi to nepodarilo dokonať) viem, že keď už sa človek vážne rozhodne, tak ho nič nezastaví. Viem však aj to, že dobré antidepresíva otočia situáciu o 180 stupňov... väčšinou. Na čas. Ale všetko chce čas a vždy bude lepšie (alias milosrdná lož, huh?). Pri nevyliečiteľnej chorobe spojenej s utrpením však čas ide proti človeku. Takže... Samovražda je zlá, eutanázia dobrá? Je to také čiernobiele, ako to moje splittingové vnímanie vidí?
Uznávam právo človeka rozhodnúť sa. Ani náhodou nie som proti eutanáziam, a v podstate ako potenciálny samovrah ani proti suicídiu...
What about your opinion?

BcMia

Ja som za eutanáziu. Každý má právo dôstojne zomrieť a keď už mu nie je pomoci, je strašné trápenie čakať v bolestiach na smrť, je to ťažké aj pre pacienta aj pre najbližších. Príklad je starky, ktorý zomrel na rakovinu, pomoci mu už nebolo, nič na bolesť nezaberalo tak ho poslali domov a tam v bolesti pred vlastnými deťmi vykrvácal na posteli. Skôr to je podľa mňa nedôstojné... A samovražda - neodsudzujem ju, ale to je o inom.

Aja02

Ja verim v Boha, ale nie som proti eutanazii a neodsudzujem ani samovrahov. Skor by som sa zamyslela nad tym, v akom zufalom stave musi byt clovek, ktory sa sam zabil/ pokusil zabit. Pokial je clovek dlhodobo nevyliecitelne chory a chce zomriet, nevidim ani jeden jediny dovod nutit ho zit.