Škodlivosť sukralózy

Príspevok v téme: Škodlivosť sukralózy
Ivka1

Dobrý deň,

keďže sa snažím udržiavať si váhu, zakúpila som si sladidlo, ktoré obsahuje 99% erytritolu a 1% sukralózy. Chcela by som sa spýtať na váš názor, či je sladenie týmto sladidlom z dlhodobého hľadiska bezpečné alebo by ste mi odporučili prejsť na čistý erytritol? Čítala som si rôzne články na internete a myslím si, že nemožno veriť rôznym argumentáciám pre a proti sukralóze...

Cenovo je toto sladidlo celkom výhodné, vyjde ma o polovicu lacnejšie ako keby som si kupovala iba čistý erytritol, čo je pre mňa dosť podstatná čiastka, keďže miniem toho sladidla dosť.

Avšak znepokojuje ma, či je to naozaj bezpečné užívať dlhodobo....

Čo sa týka stévie, mám doma aj tú. Avšak používam ju len do čaju, pretože inde ju neznesiem...Má pre mňa silnú pachuť, vyskúšala som už viacero foriem.....

Prosím poraďte mi, ak niekto tomu rozumiete viac ako ja :)

Ďakujem.

Merlin

Ja neviem, ale cukor je cukor.
nemusim ho zjest kvanta, aj tak ho obsahuje vsetko, co sa kupuje, aj dokonca maso je snim napichane.

Takze sladim malo, vaha optimalna, jem vsetko, ale z mierou, podla toho, ci mam pohyb, alebo sedim na riti.
Nastastie mam pracu, ktora je pestra, takze ak sa da, som radsej v pohybe, nez by som sedel..
Ale alkoholove cukry su vynikajuce palivo v raketach z dusicnanom draselnym. Paliva baze SX xx
Sorbitol, xylitol, maltitol..
To chuti najma motorom..
Ja ostavam pri cukroch ako je glukoza, sacharoza, alebo fruktoza.
Nepijem sladene napoje, obvykle vodu z vodovodu, pijem tiez caje a obcas aj kavu, ale kavu, nie odvar z rozpustnej sragory, teda presovanu, alebo turecku, niekedy grecku.
kavu, ani caj si nejak vyznamne nesladim, maximalne tak 6-8g cukru, alebo medu na 3dl.

Cukor, alebo vseobecne cukre niesu problem, ak sa nezeru nadmieru v podobe sladkosti a sraciek, ktorymi su zamorene dnesne potreviny, napoje a prakticky vsetko.

RNG

Erytritol nie je umele sladidlo, ale nachadza sa v ovociach, najma vo slivkach. Nie je to cukor v pravom slova zmysle, ale sladky polyol=cukrovy alkohol, z asi 70% sladkosti cukru.
Xylitol, povodne brezovy cukor, dnes vyrabany z kukuricnych klaskov (pravdepodobne enzymaticky, ale zatial sa to dost taji), je tiez polyol, roznako sladky ako cukor, ale sa slabo v crevach vstrebava a preto podporuje premnozenie kvasnych kultur v crevach=nafukuje. Inac je neskodny.
Neodporuca sa ho brat vyse 15 gramov denne z dovodov nafukovania.

Jefitto

Vieš čo, neviem kto ti tieto bludy natlačil do hlavy...

Denne vypijem 2 litrovku kokakolu, do čaju si dávam 4 lyžičky cukru, zožerem celú milku triolade, plno čipsov a podobných bludov. A na výšku 180 cm vážim 61 kg...

A určite to neni v jedle. Žerem mastnoty, slaniny, ryzky, faširky. Jedlo má byť pre človeka pôžitok a ja sa toho vzdať nemienim.

Ale hýbem tým zadkom, keď sa mi zdá, že ho mám tlustý. Taká prechádzka do lesa ti spáli milion kalorii a nemusíš sa týrať hladom...

No ale už rob ako uznáš za vhodné. Mne to žily vonkoncom netrhá

Magy

hmmm.... to ze umele sladidla casto vyvolavaju opacny efekt, nez s akym zamerom su pouzivane, je uz davno dokazane.

ale teba sa ivka chcem opytat, ze preco "Biely cukor nepovažujem za zdravý." mozes to napisat prosim svojimi slovami a odovodnit to BEZ toho, aby si sla kdekolvek na internet a guglit informacie o bielom cukre? pekne z vlastnej hlavy, mna zaujima co o tom vies ty sama, nie co si najdes na nete. a potom sa budeme bavit dalej.

Ivka1

Nie, nemôžem si osladiť "normálnym kryštálovým cukrom", nakoľko som sa rozhodla ho už nepoužívať, jednak v záujme udržania si HMOTNOSTI a tiež kvôli zdravej výžive.... Biely cukor nepovažujem za zdravý.

A keďže sladím dosť, a nemienim sa toho vzdať, ďaleko by som s kryštálovým cukrom asi neprišla...

Jefitto

KeĎže sa snažiš udržiavať si váhu, nechápem, čo to má spoločné s dajakými sladidlami... to si nemôžeš osladiť normálnym kryštalovym cukrom?

Váha (presnejšie hmotnosť) sa udržiava nie hladovkou, ale hýbaním tým tlustým zadkom...

Ivka1

Ďakujem za odpoveď :)

Ešte by som sa vás chcela spýtať, ak viete, či erytritol chutí ako xylitol?
A
si si predsa len zabezpečím erytritol a sukralózu budem používať iba príležitostne...

RNG

Zialbohu cast sucralozy sa predsa len absorbuje, napriek tvrdeniam, ze nie, cvast sa v tele metabolizuje a zbytok sa vyluci. Ale ako chemikalia predstavuje zamorenie tela, viac napr na
en.wikipedia.org
kde uvadzaju davku 1 mg na kg vahy tela ako bezpecne???
Osobne sladim skor cukrom, medom, steviou , alebo cistym erytritolom,teda ked uz vobec sladim, na svojom zdravi predsa nebudem setrit.