Medicina - ako sa dokažete učiť?

Mišo21

Základná technika ako sa efektívne učiť je VYTVORIŤ OSNOVU TÉMY.

Prínos osnovy spočíva v kvalitnom zapamätaní a vyššom porozumení. Pretože z informácií zachytených v štruktúre vznikne GIGANTICKÁ ASOCIÁCIA. Navyše vzťahy medzi informáciami budú prehľadné.

Na začiatok si vezmi si pero a papier. Na vrch strany napíš nadpis témy. Pod neho zaradom spíš kapitoly aj s podkapitolami a podnadpismi. Kľudne aj na 2-3 strany A4. Zaberie to najviac 10 minút. A ku každému bodu 1-2 vety ako zhrnutie hlavnej myšlienky.

Počas učenia odporúčam postupovať tak, že budeš mať štruktúru nestále pred očami – vedľa knihy či poznámok a budeš sa z nej učiť jeden bod za druhým. V závere učenia by si mal vedieť štruktúru v podstate naspamäť.

Text pre každú nižšiu štruktúru by mal byť menší a s väčším odsadením od kraja. Super je vyfarbiť štruktúru. Dojmy budú intenzívnejšie, čo vyústi do kvalitnejšieho uloženia.

Ako štruktúra funguje? Veci, ktoré spolu logicky súvisejú si pamätáme lepšie než nesúvisejúce dáta. Aby sme si vedomosti udržali, pomôže zoskupovanie, štruktúrovanie a zhrnutie. Bráni to tomu, aby naučené info zmizli v sivej zóne mozgu.

Vyskúšaj a zažiješ ;-)

Ďalšie techniky ako sa učiť nájdeš tu:
bezbolestneucenie.sk

Haneh

Hlavne sa nebifli naspamäť veci to isto nie stále si buď istá, že chápeš súvislostiam aké v danej veci sú a inak ak by si mala problém tak mne veľmi pomáha aj toto -odkaz odstránený- neviem, či by som školu zvládla bez ginka, aj keď áno bolo by to ťažšie lebo som mala problém sa aj sústrediť, hlavne na internáte :D Inak, ja si stále zo strednej pamätám ako nám učiteľka hovorila, že keď raz prišla na skúšku, tak začala hovoriť nejakú otázku a jej skúšajúci sa jej stále pýtal len jednu otázku: Prečo? A tak to robím zvyčajne aj ja, pýtam sa stále prečo a lepšie sa mi učí aj pamätá a v tom vidím súvislosť, tak sa neboj pýtať Prečo je to tak :)

deril98

Ahoj. momentalne som v prvom rocniku, zboznujem tu skolu a som raza ,ze soms a tak rozhodla :)
Nie je toake hrozne,ale musis sa tomu venovat,ale hlavne ,aby ta to bavilo.Dokazes sa to nauci, vsetko sa da ak sa chce a nie,ani medik si vsetko nepamata, nie je to mozne. zaciatky sice budu tazke, mozno anatomia, histologia...
Osobne som latincinu neznasala mne skor anatomia pomohla zvladnut latincinu :D horsia je biofyzika ,ale ak sa budes pravidelne z prednasky na prednasku ucit,nebude problem.Zaklad uspechu je ucit sa dopredu a neustale opakovat a rozmyslat o tom co sa ucis a nie sa vsetko mechanicky biflovat:) drzim palce

lleilla

ok medik, diky, za odpoved :P, kazdy je taky stary, na kolko sa citi ( mal si rozumne, odpovede, tak som myslela, ze na par odpovedi na niektore temy by si mohol byt tu na fore uzitocny, keby si prezradil svoj obor, ale samozrejme, v pohode respektujem-ked medik, tak asi este "len" medik)- krasny vecer vsetkym

lleilla

medik-cista zvedavost z mojej strany- este "medikujes", ci ty uz uspesne dostudovany? Za akym oborom ta to taka, alebo uz naplno real "doktorujes" ?

Lenka56

Asi si budem musieť dať každy vyraz do nejakej emocie alebo suvisu....ako spomenul medik246. Aj nemčinu som skončila s vyznamenanim :-)iba preto, že slovička ... som si vždy dala do nejakeho vyznamu, alebo strandy... a niečo mi same od seba dalo ten spravny preklad. napr. Dom - a pomyslela som si na serial doktor House, takže dom je Haus :-)

lleilla

...skor by som povedala, ze na medicine nie su problemom ani latinske a medicinske výrazy, skor ta kvantita uciva ako celok-po case ti ani nepride, ze su to nezname pojmy pre teba a vo vyssich rocnikoch sa naucis hladat spojitosti-plus prvy rocnik - anatomia da velmi dobry zaklad na to, ako sa naucit ucit a svoj vlastny system si najde skor ci neskor kazdy sam