Celiakia

RNG

Kazde obilie, aj mnohe orechy, kde sa skladuju na kope mokre mozu naplesnivet a obsahovat potom aflatoxiny.
Ked si chcete telo a najma creva precistit od lepku,da sa to enzymami na lepok/gluten. Podbne sa to tyka aj od zamorenia mliecnymi peroduktami, tam hladaj enzymi pod menom Dairy Enzymes.
Najdes aj kombinovane, pozri napr firma Enzymatic therapy ma taku kombinaciu pod menom Gluten Defense, pozri v iherb.com a samozrejme su tam a inde aj rozne ine.

pinky pie

lost, kto ti povedal, že pohánka je "zlá"? čo znamená zlá? je určite bezlepková, ale čo sa týka chute pohánky, treba si na ňu trochu zvyknúť. ja ju mám veľmi rada.
a orechy sú dokonca žiaduce, pre obsah vápnika a iných dôležitých prvkov, samozrejme, ak nemáš alergiu na orechy ;-)

lost

pinky pie

vidis a mne hovorili ze aj pohanka je zla ;) neviem preco ale zakazli mi ju :D aj orechy

ale zase zacal som rozmyslat o kliceni a teda tom zivom chlebe, tusim ze sa da aj z lanu...

RNG, mas nejake tipy na tie doplnky, enzym? mozno to pomoze trochu aspon :) ak nie som v tych 2% ako naschval :D

pinky pie

presne tak, pestrosť v potrave je kľúčom k zdraviu. "vďaka" celiakii som začala používať v kuchyni pohánku, quinou, amarant, lupinu, cícerovú múku, ale aj kokosovú, mandľovú múku, múku z lieskových orechov, ľanovú, gaštanovú múku a podobne.

RNG

Podla vyskumnych lekarov, lepok skodi az 15% ludom, ale len 2% to ma tak zle, ze im to znici zdravie,najma creva, ked sa nestravuju bezlepkovo.
Ostatnym moze dostatocne pomoct brat extra enzymy na precistenie tela a pomoc pri traveni lepku(pripadne aj inych ako mlieko a podobne)
Brutqalne obmedzovanie vyberu potravin je skodlive, co najvacsia pestrost je klucom ku zdraviu.

pinky pie

lost, pochopil si to ako si to chcel pochopiť, nevadí ;-)
ak by sme išli až k príčinám celiakie, iste by sme dospeli k poznatku, že pšenica už nie je to čo bývala, a že vlastne škodí, aj keď nie tak markantne ak celiatikom, aj tým zvyšným 99% ľudskej populácie, ktorí ju dennodenne požívajú.

lost

:DDDD

"a čím ďalej, tým je to lepšie, keďže s a počet diagnostikovaných celiatikov neustále zvyšuje.'

toto je fakt NAJ mordbidne kruta ironia/paradox

ze? :D

to je ako s cukrovkou pomaly, cim dalej tym lepsie :D

a hej, svedske stoly to iste, minule ked som bol (vlastne vzdy) tak tam nemali nic ine okrem peciv :/ ziadna zelenina nic, ale tak to boli lacne hotely :D

a mas doma nejaku pekaren na chlieb? ja zvazujem ze si kupim, len netusm aky modl/typ, nieco co urobi najlepsi chlieb aky stroj dokaze a zmesti sa do kuchyne na stol :)

pinky pie

lost, ja nechodím do pizzerií, ale do reštaurácií, tam ti pripravia čokoľvek, mäsko, zeleninu na grile, s akoukoľvek prílohou, šaláty, všetko s vymenovaním ingrediencií, aby som mala istotu, že je to kóšer. pri stravovaní v hoteloch nahlásim vopred, že som celiatik, zabezpečia chlieb alebo pečivo, vo väčšine prípadov je to "domáci" čerstvo upečený chlebík, žiadne balené trvanlivé chleby. Pri ceste lietadlom nahlásim leteckej spoločnosti 48 hod. vopred, že potrebujem diétne stravovanie, či občerstvenie a nie je problém. Niekedy ak viem, že sú na raňajky švédske stoly, ani neriešim chlieb, stačí mi vybrať z toho množstva zeleniny, syrov a pod. Ak sú švédske stoly pri večeri, pýtam sa obsluhy, ak si nie sú istí, príde za mnou šéfkuchár a povie mi zloženie jedál, čo smiem a čo nie. Naozaj som za tých cca 5 rokov nemala problém a čím ďalej, tým je to lepšie, keďže s a počet diagnostikovaných celiatikov neustále zvyšuje.

lost

A vacsina restauracii na mna pozerala ze co chcem co je bezlepkove, ze to slovo nikdy nepoculi :D
Tak ja si davam vacsinou maso, idealne naprirodno (bez trojobalu) a ryza/zemiaky, to je OK na celiakiu.. alebo ryby, lenze nie vzdy sa to da, raz som bol v takej (ja neviem, asi priemernej hotelovej restauracii v cesku) a pytam sa jej ci maju bezlepkove,, a ona ze "len klobasu" :)
tak ako nic v zlom, ale to je dost mimo, kedze aj tam je muka..
ale tak nechcel som hladovat, tak som sa najedol :)
cize fakt neviem ako by som to mohol urobit tak, nech mam napr na dovolenke bezlepkove jedlo.
POCUL SOM, ze napr v chorvatsku to funguje tak, ze ak im dam muku - suroviny, tak mi uvaria hocico.

To je OK, lenze co ak idem na mesiac niekam? Pride mi to proste extremne neprakticke :(

Jedine tak ako pises, ze ak tam maju suroviny, bezlepkovu muku atd.. Tak to je perfektne a parada..

Ale tak skusim nabuduce hladat lepsie, mozno najdem nejake restiky s celiatickou dietou :)

blbe je ze, napr ta pizza, ktovie aky syr tam davaju - moze tam byt laktoza, nie?

cize preto taky ostry komentar na celiakiu.. plus fastfoody podla mna vobec nie, napr v bagetarnach take nerobia nikde, ci hej? napr ako na hlavnej stanicu, bageta, sunka..
uz aj ta blba sunka je taka... ze by som ju mal volat muka s vodou s prichutou sunky.. :/