Lekarske ukony( gastroskopia, kolonoskopia, trhanie zubov...)

Príspevok v téme: Lekarske ukony( gastroskopia, kolonoskopia, trhanie zubov...)
Prezývka

Zdravim,
kedze som si priesiel seriami niekolkych lekarskych ukonov rad by som ich popisal pre tych ktori sa boja nieco take absolvovat priamo z vlastnych skusenosti.

Gastroskopia:
Na gastroskopiu je priprava jednoducha. Staci 8-12 hodin pred vysetrenim nejest nepit. Ja som na vysetrenie isiel rano na osmu takze som este v pohode o polnoci konzumoval keksy. Hlavne neranajkujte :).
Vysetrenie prebieha nasledovne. Sestricka vam strekne do hrdla Lydocain sprej. Hrdlo a cast jazyka vam zacnu trpnut. Sliny sa vam zastavia v ustach prehltanie bude komplikovanejsie ale da sa. Potom vam daju do ust naustok v strede s dierou. Do toho kusntece. Lezi sa na boku. Cez stred vam zavedu hadicu cez usta az do zaludka. Nie je to najlepsi pocit ale treba zachovat chladnu hlavu ak to ide. Vysetrenie najlepsie prebieha ked kludne dychate. Co sa mne osobne nie vzdy darilo kedze sa mi dvyhal zaludok a grgal som ako svina. Potom maju trosku lekari stazenu praci lebo im vsetko tancuje vo vnutri pohybom zaludka. Potesujuca imformacia je ze vysetrenie trva kratko.
Odporucanie - nezabudnite si pred vysetrenim vyfukat nos, kedze budete moc dychat len cez neho. Nezabudnite lekarke povedat aby vam odobrala vzorky Zo stien zaludka, duenda atd. Mne kvoli tomu museli gastroskopiu robit dvakrat kedze prvykrat vzorky neodobrali.

Kolonoskopia:
Priprava je trochu zlozitejsia. Par dni pred nejest stravu z jadierkami a vecami co zanechvaju velke zvysky. Den pred sa normalne naranajkovat. Na obed len vyvar. Potom treba pit bud prehanadlo ktore da na predpis lekar alebo saraticu. Ja som mal saraticu. Ta je dobra v tom ze nesposobuje krce. Ale jej chut je hnusna. Treba jej vypit 4l. Ja som vypil 2 a pol a pol litra cistej vody a stacilo to. Dokonca som do nej daval sirup lebo bez sirupu by som ten kentus nedokazal vypit. Sice to bolo hnusne aj so sirupom ale doslova som to do seba lial na jeden nadych. Potom vas prehana, kupte si aj dajaky krem na zadok, nesrandujem, este sa vam po tych hnackach bude hodit.
Vysetrenie prebieha tak ze si lahnete polonahy na bok na stol. Dobre je dat si pichnut oblbovak. Zabera hned a clovek je uvolnenejsi. Pokial idete len na preventivnu prehliadku je to v pohode, maximalne parkrat zaboli brucho ale nic moc, ziadne bolesti som necitil. Ak vsak mate nejaky zapal alebo chorobo napr crohna, rakovinu. Moze to boliet viac. Ale netreba mat strach. Vysetrenie dlho netrva. Potom je dobre si pospat aby ste vyspali ten oblbovak. Takze je dobre ked vas niekto alebo taxik odvezie domov. Soferovat neradim, a myslim si ze doprovod je dokonca povinny u niektorych lekarov.

Trhanie zubov:
Tu rozlisujeme ci ide o zuby prerezane alebo nie. Mne trhali uz prerezane. Pripravovat sa nejako specialne netreba. Ale ja som radsej nejedol 2 hod pred aj ked vraj na operaciu ma prijst clovek najedeny a napity kvoli tomu ze po nej bude 2-4 hodiny umrtveny a nebude moct jest. Takze je to na vas.
Vysetrenie prebieha tak ze si lahnete do kresla a otvorite usta. Lekar vam pichne Supracain. Mne to rozdelil na 4 vpichy na hornu cast pravej sanky a 4 vpichy pre dolnu cast pravej sanky. Nebolo to velmi prijemne ale dalo sa. Potom vam strpne polovica tvare doslova. Mozte sa aj usmievat a smiat sa bude len polovica tvare s druhou to ani nehne. Trhanie zubov neboli ale radsej zatvorte oci. Prebieh zalezi od sikovnosti zubara a od toho ako vam zubky narastli respektive nenarastli. Ale ako som spominal ziadnu bolest som necitil len tah ked sa snazil moje zuby vyrvat zo sanky :D ale nebolelo to. Po vysetreni mate v ustach tampon na zastavu krvacania treba to po 15 minutach vybrat. Na som siel na zachod kde boli zrkadla aby som zistil vobec kde je ten tampon kedze som v ustach nic necitil.
Mozte ist domov. Okrem neprijemneho pocitu ked si necitite polovicu tvare je pohoda. Dobre je si dat ibalgin 400 2 hodiny po vysetreni. Ksicht vam odrpne do 4-6 hodin. Pred spanim odporucam este 1 ibalgin.
Dalsie dni vas trochu boli papula. Tazsie sa je respektive svaly nejako stuhnu a mate pocit ze miesto vytrhnutych zubov mate v ustach velke kamene. Pomaha ibalgin. Pit slamkou, a postupne trochu rozcvicovat otvaranie ust. Mne to kompletne preslo az za 6dni. A pocas tych 6 dnoch som nevedel otvorit dobre usta. Jedel som vsetko pokrajane aelbo malou lyzickou. Pil slamkami. Po tyzdni ak nechytite infekciu resp zapal ste za vodou a pomaly ani neviete ze ste na nejakej operacii boli.
Odporucam vyplachovat mierne papulu curaseptom proti zapalom ale az od 3tieho dna. A 3 dni pred operaciou.
Ak ste chytili zapal a mate velke bolesti pocas 4 dni chodte k doctorkovi na kontrolu. Ja som nemal bolesti.

RNG

Branie vzoriek sa zda nevinne, ale je to vlastne vythnutie casti tkaniva a sposobenie ran, ktore sa nemusia prave zahojit. Takze to by som nikomu nedovolil len tak rutinne na mne robit. Ved creva su plne bakterii a aby sa tam zahojila rana rychle, bez hnisania je zalezitost skor nahodna, nez pravidelna.
A v zaludku to znamena poskodenie zaludocnych stien, kde zaludocny maz chrani steny pred kyselinami a rany znamenaju, ze na tom mieste zaludocne kyseliny budu natravovat/rozkladat vlastny zaludok. Tj tak isto sa to hoji mizerne.

M 25

tak ten, kto na to pôjde, bud si založí vlastnú tému, alebo sa to dočíta na nete ..alebo spýta doktora..

a v každej nemocnici u iného doktora to môže prebiehať uplne inak..

preto sa mi to zdá zbytočné

Bože, ale kto by nevedel, ako prebieha trhanie zubu??? :D ale ani tie ostatné veci nie sú nikomu neznáme ..

ale beriem to tak, že autor sa chcel bud pochváliť, že aha, aký som odvážny, alebo to dostať len zo seba von ..

Lulita

mne to nijak nepomohlo, mne stacilo vysetrenie hrdla s lydokainom (neviem ako sa to pise) a aj to som ruky davala doktorke prec, mna by museli uspat, inak ziadne take vysetrenie nehrozi, akoze fajn, ze si odvazny :D

Is

Mne sa nezdá zbytočný, niektorí ľudia sem píšu, ako prebieha napr. kolonoskopia. Tak si to tu môžu aspoň prečítať.