Ako sa vyrovnat s tym,ze alkoholik jednoducho neprestane pit?

Príspevok v téme: Ako sa vyrovnat s tym,ze alkoholik jednoducho neprestane pit?
Anur1986

Ahojte!Potrebujem pomoc.Zijem uz 5 rokov v zahranici.Moji rodicia ziju na Slovensku s mojou sestrou alkoholickou.Sestra ich v kuse vydiera,pije a predava veci.Nevedia si s nou rady.Je mi z nej zle.Mama casto place.Ked jej dohovaraju vyhraza sa im samovrazdou.Nema pracu a ani zaujem si nejaku najst.Neplati za stravu ani za najom.Je mi tazko ale domov nemozem prist.V nasom meste nie je ziadna praca.Sestra mojich rodicov ohovara kade chodi.Kazdemu tvrdi aki su k nej zli,ze na nu kricia a hluposti.Stale sa lutuje ako spravny alkoholik.Aj ked zijem daleko,neviem sa s tym vyrovnat.Nechapem ako moze niekto takto tyrat rodinu.Je to dospela zena a moja mama jej musi prat,zehlit,varit.
Moja otazka je ako ste sa vy zmierili s tym,ze niekto vo vasej rodine pije a ako ste sa prestali trapit? Je mi luto rodicov,lebo na stare kolena musia trpiet takeho bezcitneho cloveka.Dakujem

Anur1986

Orol ja nikoho neodsudzujem.Po tolkych rokoch by som si to uz vobec nedovolila.Ja viem ze Alkoholik je v nasej spolocnosti normalny jav.Nemam ziadne namietky.Budem ticho trpiet.

Anur1986

Vsimla som si,ze niektori sa pytate,preco vlastne zacala.Ako som povedala,zacala chodit poza skolu,bola v zlej partii.Najprv brala alkohol ako zabavu,neskor sa z toho stala zavislost.Aby ste rozumeli so sestrou sme boli kamaratky,je iba o rok mladsia.Vzdy mala rada peniaze,zabavu a partiu ale ani vo sne by mi nenapadlo zeby to zaslo tak daleko.Netvrdim rodicia jej vzdy pomahali a obcas jej dali viac nez si zasluzila ale urcite to mysleli v dobrom.

Magy

vies, tipovat mozeme skoro pri hocakej teme. my tu mozeme vychadzat len z napisaneho. preto obcas sam ziadam od zakladatelov tem podrobnejsie info.
v tomto pripade ale niet toho vela, co by anur este mohla dodat take, aby som nejak radikalne zmenil nazor. sestra je alkoholicka a tyranizuje rodinu. bodka. svoj diel viny na tom maju aj rodicia, ze si sa nechaju takto vydierat a skakat si po hlave.

orol

Magy, dobre píšeš ( ako väčšinou vždy) a v mnohom samozrejme súhlasím. Ešte raz si ale dovoľujem poznamenať, že keďže nepoznáme všetky relevantné skutočnosti dôležité pre správne posúdenie prípadu, je ťažké sa k tomu vyjadrovať a je to len "tipovanie".

Magy

orol - pomoc potrebujeme obcas vsetci, o tom bez diskusie. sam som potreboval pomoc ani nie tak davno, a dost velku. ale to sem nepatri.
lenze je pomoc a "pomoc". to co robia rodicia anur pomoc NIE JE. clovek ako sestra anur potrebuje dost razne a nekompromisne pretat tento zamotany a zacarovany kruh. aj za cenu, ze bude chvilu sama trpiet (abstaky a pod.). ale taka bolest sa prezit da a potom uz clovek ma sancu zit ako clovek a nie ako zviera, ktore kuse vsetkych okolo, este aj tych co ho krmia. jej sestra je zjavne v stave, ked si pomoct sama nedokze a vdaka podmienkam, ktore ma, ani nechce. no bola by blazon, ak by chcela!
s takymi ludmi sa po dobrom neda, ver mi. zazil som a privediem ti cely regiment ludi, co to maju doma na dennodennom poriadku a trpia pri takych "chudacikoch". kazdu chvilu sa aj tu na fore objavi niekto, kto si uz nevie rady s takou parodiou na existenciu.

Agnes999

Na liecenie sa ju nepodari dostat ak sama nechce. Vyhodenie na ulicu by mohlo pomoct. Nie je to iste, niekedy tvrdy pad na dno moze pomoct, ze sa clovek spamata. A preco jej vlastne mama vari, zehli atd. Robi jej sluzku. Ako chapem, ze je to jej dcera, ale neuvedomuje si, ze viac jej pomoze, ked sa o nu prestane starat. Ked bude konecne donutena postarat sa sama o seba. Ak vo vasom kraji nie je praca, moze ist za pracou niekde inde. Kolko ludi takto ide, ty si isla az do zahranicia. A co! Tvoji rodicia by jej mali dat ultimatum, bud prestane pit a zacne si hladat pracu, alebo ju vyhodia. Nech povedia termin dokedy chcu vidiet nejaku zmenu a ak sa nic nestane, tak potom ju naozaj vyhodit. Znie to mozno kruto, ale ked padnes tvrdo ku dnu, mozes sa od neho jednoduchsie odrazit!

orol

Magy, ja len vychádzam z toho, že už niekoľkokrát som stratil prácu, začal byť chorý, ocitol sa v sračkách atď... viackrát som po čase vstal, ale viem pochopiť ľudí, ktorí rezignovali... áno, určite môže za to svojim spôsobom aj spoločnosť, jej smerovanie atď... P.s- týmto všetkým nechcem povedať, že chránim darebákov atď - NIE !! - proti takýmto som tvrdo. Ale nie som proti ľudom, ktorí potrebujú pomoc !! A toto všetko sa dá aplikovať najlepšie vtedy, ke´d pozníme genézu...

Magy

vies, mozem suhlasit s tym, ze kvoli niecomu zacala. ale nemozem a nebudem suhlasit s tym, ze takeho cloveka treba lutovat, prip. ze je to obet systemu alebo podmienok. to su kecy. sme ludia a mame rozum na to, aby sme ho pouzivali. kazdy sa moze potknut a spadnut, ale zotrvavat vo svojom "nestasti" a este nicit zivot ludom okolo a vydierat ich... tam lutost nepoznam ani keby to bol vlastny brat. a praveze keby to bol brat, o to skor by som sa snazil hladat definitivne riesenie, nie situaciu este zhorsovat tym, ze takeho pacienta v jeho diagnoze este budem podporovat, zivit a znasat jeho prikorie. on tym padom este viac zneuziva to dobro. a zacarovany kruh je uzavrety.

orol

Pozri magy, my nevieme, čo je presne vo veci, to môžeme iba konštatovať na základe subjektívne napísaného. Nevypočuli sme jej sestru, rodičov, atď takže sa nepriedbiehajme. Ja vychádzam z toho, že ľudom kvôli vyššie uvedeným skutočnostiam príliš nedôverujem, presnejšie nezhltnem všetko, čo prečítam a skrátka mám svoj názor. Podopretý tým, že chápem aj takých ľudí, ako je jej sestra. Kvôli niečomu to totižto robí! a je celkom možné, že si už nedokáže pomôcť sama sebe. KOľké tisíce, státisíce, miliony ĺuďí už rezignovali len kvôli tomu, že si nemôžu nájsť prácu, následne ochoreli a následne začali piť?

Magy

orol - a to si ako myslis, ze ked jej anur najde pracu, tak sestra sa zrazu prebudi a bude sekat dobrotu? ty v akej rozpravke zijes?
bohuzial, arriva ma pravdu. anur - mozes napisat PRECO ju nemozete vyhodit, resp. donutit ist na liecenie? mimochodom, ak robila co robila (ako si pisala), je nebezpecna uz aj sama sebe, nielen okoliu a vznika pravo na nutenu hospitalizaciu. pravnik nie som, chcelo by to nejakeho navstivit a poradit sa s nim. tvoju sestru ziadne dobre slova ani skutky nezmenia, nezachrania. prave naopak. vyklopit do studenej vody a plav! znicit vsetko, na co sa ona spolieha ze ma (a berie ako samozrejmost) a vdaka comu moze vyvadzat to co vyvadza.