Som v puberte a obézna!

Príspevok v téme: Som v puberte a obézna!
hyori

Zdravím.Mám 160cm a ešte v máji tohto roku som vážila 94kg. Keď som mala už spomínaný počet kíl, bála som sa, žeby sa to vyšplhalo k stovke.Navyše som sa cítila a aj cítim utlačovaná a hlavne deprimovaná, keď vidím svoje 50 kg spolužiačky a vyvaľujem na ne oči keď hovoria že sú tučné.Čo mám potom hovoriť ja?! Plus sa mi bývalí deviataci vysmievali.Volali ma tank, veľryba a kto vie ako ešte.Snažím sa zabudnúť a aj sa mi to našťastie darí.Každopádne je už druhá polovica októbra a moja váha dnes ukázala 85kg. To znamená, že som schudla 9kg no vôbec to na mne nie je vidieť! Aj som si merala obvod pása a tak. Je to normálne? Ja fakt neviem. Moje chudnutie vyzerá tak, že som zvýšila príjem vody na aspon 2dcl za hodinu.Čiže to vyzerá asi tak, že sa napijem hned po prebudení, v škole po každej hodine a poobede počas učenia až do večera. Plus som sa začala hýbať.No aj tu je kameň úrazu. V škole keď cvičíme (pondelok a streda)tak zo mna pot až tečie, ale doma(piatok,alebo sobota),hoc robím aj rovnaké cviky, tak necvičím rovnako intenzívne ako v škole.Cvičím pri hudbe, aby ma to poháňalo, ale ani to nestačí. Jem každé tri hodiny, no robí mi problém raňajkovanie.Ráno nestíham tak jem až v škole.Tu si nosím napríklad dva rožky a s niečím, akože jeden po prvej hodine ako ranajky(asi o ôsmej) a další okolo desiatej. Potom mám školský obed(o jednej), na olovrant o štvrtej a večeru o siedmej.To sú také dve,tri hodinky pred spaním. Tak ja neviem.Je možné, že som schudla zo svalov a nie tuku? Čo by som mala robiť? Zaradiť viac pohybu? Robím niekde chybu,alebo by som mala len vytrvať a počkať a ono sa to ukáže? Nemáte s tým nejaké skúsenosti? Alebo by ste chceli chudnúť so mnou? Určite by som sa potešila :D

Matesko_1

Andrejka veru máš pravdu deti na školách aj pracujúci ľudia čo majú sedavé zamestnania prijímajú v jedle oveľa viac sacharidov než potrebujú. A potom sa čudujú že majú nadváhu ked ani nevedia čo je ovocie a zelenina. Každý sa dnes ponáhľa je pizzu, polotovary, sladkosti, chodí do fast foodov a potom že ľudia tučnejú....

Ipsilon

Pokúsim sa povedať k tejto téme niečo k veci. Zatiaľ ešte mám na očiach okuliare, tak ešte celkom dobre vidím, ale o chvíľku si ich požičia môj brat:-)
Nuž, čiže k veci. Ak budeš celý deň riešiť v mysli jedlo a stravovanie, tak tým pádom riešiť celý deň jedlo. To nie je dobrý spôsob, ako schudnúť. Mala by si sa snažiť večer zamestnať myseľ niečim iným, nielen tým, že čo si dáš na večeru.
Nám je ľúto toho, že trpíš obezitou, ale za to ťa až tak sanovať nemôžme. Za to, že si sa k obezite prepracovala, si môžeš sama (ak nie je za tým iný zdravotný problém, napr. so štítnou žľazou a podobne).
P.S. Niekomu stačí málo a priberá. Niekto jedáva aj slony na raňajky a je štíhly.

Andrea28

ahoj hlavne si treba dávať strašný pozor na cukry! ked vidim ake desiate maju deti v skole co cely den sedia same chipsy, same sladkosti a potom ze tu mame obezne deti! Ucim na prvom stupni na zs a je to katastrofa ako sa stravuju... normalne obedy nam nechcu jest nechaju nam plne taniere a namiesto toho si v bufete nakupia kopu sladkosti a same nezdrave jedla... Deti treba ucit uz od mala spravnemu stravovaniu

pomocnica

Darmord-teraz 8? Pred chvíľou to bolo 12 kg za týždeň! To sú mi zmeny! Ach jaj. :-( A pre deti? Preber sa! Ty si ber čo chceš ale nevnucuj tieto tu veci deťom pre Boha! Sú to DETI! Vo vývoji(!)
Ten kto chce, tak to vyskúša aj bez toho aby si to písala. Keď ti to pomohlo tak to je dobre, ale nie deťom!
Pekný večer. :-)

LUX-Martin

Pokús sa tvoj problém riešiť tým, že pôjdeš za odvodným lekárom, ktorý by ťa poslal na komplexné vyšetrenie štítnej žľazy. Tak ako to bolo písané už nižšie.
Nič za to nedáš a budeš si 100% istá, či tvoj problém je spôsobený touto skutočnosťou, ktorý sa dá liečiť.

Gima

1. Vystúpte zo začarovaného kruhu

Ak máte po Vianociach rok čo rok ten istý problém a riešite, ako zhodiť nabraté kilá, ako sa dostať do formy a pod., skúste sa nad sebou zamyslieť a vystúpte zo zabehnutého kolotoča (väčšinu roka nič nerobiť, cez Vianoce pribrať, potom diéta, cvičenie, únava, znechutenie a s ďalším rokom začínať odznovu s tým istým problémom).
2. Ujasnite si svoj cieľ

Vždy si treba ujasniť, čo chcem dosiahnuť a prečo to chcem dosiahnuť. Na začiatok je určite dobrá akákoľvek motivácia. No k dlhodobo udržateľnému stavu vedú iba niektoré. Ak jediný dôvod prečo cvičím je, že v lete chcem byť v plavkách sexi, čo keď budem mať 70 rokov?
3. Hlavne začnite

Začať nie je nikdy neskoro. Samozrejme, odporúčam nájsť si kvalifikovaného trénera, pod ktorého dohľadom by mal byť tréning efektívnejší a bezpečný. U človeka, čo sa dlhodobo nehýbal, je predpoklad, že jeho pohybové vzorce budú tak povediac deformované, nepoužívané spoje medzi mozgom a svalmi zhrdzavené. Tu je potreba zapracovať na obnove pohybu tak, aby nám zlé pohybové návyky nebránili v ďalšom rozvoji. Získať opäť to, čo sme mali ako deti – voľnosť v pohybe, prirodzenú silu a stabilitu.

Ak aj nie je možnosť cvičiť pod dohľadom trénera pravidelne, existuje už niekoľko dobrých zdrojov z ktorých sa dá čerpať, konajú sa rôzne jednodňové workshopy a semináre, kde základy postráži tréner. Treba hľadať.
4. Upracte si v kuchyni

„Upracte si“ chladničku, špajzu a začnite sa zamýšľať nad svojou stravou. Toto je pre chudnutie alfa a omega úspechu.
5. Nebojte sa silového tréningu

Ako najefektívnejší spôsob tréningu sa ukazuje jednoznačne silový tréning. Väčšia intenzita, množstvo zapojených svalových skupín, budovanie novej svalovej hmoty – to všetko prispieva k efektívnejšiemu spaľovaniu tukov a to nielen počas samotného cvičenia. Platí to pre rovnako pre mužov aj ženy a pre všetky vekové skupiny.

6. Dodržiavajte pravidelnosť

Konzistencia vždy prebíja intenzitu. Efekt umierneného tréningu s dobrým plánom bude väčší, udržateľnejší a tréning bude bezpečnejší, ak sa mu budem venovať často a pravidelne. Naproti tomu občasné vzplanutia 1x za dva týždne tak povediac „do mŕtva“ prinesú akurát stagnáciu a náchylnosť k zraneniam. Bohužiaľ, práve toto je dnes v móde a ľudia sa na internete prebíjajú, kto je väčší „borec“. O niekoľko rokov na to už iba spomínajú.
7. Plánujte a vytrvajte

Ďalšia dobrá rada je, nech už máte akýkoľvek tréningový plán, držte sa ho a dokončite ho. Všetci určite poznáme „fluktuantov“, ktorí prídu každý mesiac s novým a najlepším tréningom, skáču z jedného programu do druhého, nikdy ale nedosiahnu svoje ciele. Splňte plán, zhodnoťte výsledky, prispôsobte nový plán.
8. Určite si čiastkové ciele

Čo sa týka cieľov v cvičení, akýkoľvek cieľ je legitímny, no je dobré byť realista. Často nerealistický a príliš vzdialený cieľ vedie k demotivácii. Cestu si treba rozdeliť na čiastkové ciele a pracovať na nich.

Pre ľudí, ktorí začínajú, by mal byť prioritou bezproblémový a bezbolestný pohyb. Stotožňujem sa s tým, čo hovorí Gray Cook, svetovo uznávaný odborník v oblasti pohybu – najskôr sa hýbať správne, potom často a až potom pod záťažou.

Častokrát nie je problém pri zvolení si cieľa – veď každý má vysnené svoje ciele – poznáme bod B, teda to, kam sa chceme dostať. Zvykneme mať skôr problém s tým, kde začať, ako na to - nepoznáme bod A, z ktorého vychádzame. Identifikovať bod A, a to kde začať je jedna z najdôležitejších úloh trénera.
9. Ak sa neviete zorientovať v radách, ktoré zovšadiaľ počúvate, zapamätajte si tieto 3

Začni hneď a nečakaj na zajtra, na nový rok alebo na kamarátku.

Buď konzistentný a trpezlivý, dlhodobé úspechy sa nedajú vytvoriť instantne.

Sprav z pohybu bežnú súčasť života, využívaj príležitosti na pohyb vonku, nielen dvakrát týždenne hodinu v posilňovni.