Cysta na vaječníku

Príspevok v téme: Cysta na vaječníku
altgr

Priateľke praskla cysta na vaječníku. Museli ju kvôli tomu operovať, ešte stále je v nemocnici. Asi pred dvomi mesiacmi bola u gynekológa na prehliadke ale ten jej nič nezistil. Mal tú cystu objaviť, alebo niečo zanedbal?
Priateľku najskôr operovali laparoskopicky, ale potom začala krvácať zo sleziny a museli ju operovať ešte raz. Dnes, jeden deň po operaciií, by malo byť zatial všetko v poriadku, len vravela, že jej majú vyberať nejaký "dugas" (nevedela ako sa to píše a ani presne vyslovuje, len to započula). Neviete čo to je?
Bude mať v budúcnosti nejaké obmedzenia, bude musieť užívať nejaké lieky, mať špecialnu stravu alebo niečo podobne? A asi ako dlho môže byť v nemocnici po takejto operácii?
Ďakujem za Vaše odpovede

Betonarka

My sa snazime o dietatko, takze som antikoncepciu aj inu hormanalnu liecbu odmietla, avsak po 4 mesiacoch od operacie sa mi spravila dalsia cysta 5x8 cm, takze nastupil dalsi operacny zakrok... A po nom som suhlasila ze skusim na 3 mesiace uzivat HAK, udajne sa nam tak zvysi aj sanca pocat babatko, po vysadeni samozrejme... Ta liecba zavisi aj od toho aka to bola cysta a ake su vase plany ohladom rodinky. Ja som prvu cystu mala endometricku (naplnenu krvou) druhu funkcnu (naplnenu vodou), ak by bola aj druha endometricka HAK by som nezacala uzivat... Pravdupovediac som
sa snazila HAK vyhybat... Ja mam s cystami problem od 12 rokov, a len pocas brania HAK som problemy nemala, ale zato boli zas ine problemy... Bohuzial kazdy jeden gynekolog mi nic ine ako HAK na to neporadil...

Betonarka

Mne sa stalo nieco podobne pre pol rokom, najskor laparoskopia cysty na vajecniku a tiez som zacala krvacat, tak reoperacia - uz ako cisarsky rez. Bolo to tazke, dostala som aj 3 transfusky. Na PN som bola 8 tyzdnov ale pravdupovediac liecenie trva dlhsie... V nemocnici som bola dokopy 14 dni, ale mne sa po druhej operacii pridruzili horucky, takze ak nebudu problemy, tak cca 5 dni po druhej operacii.

Duglas presne neviem ale existuje duglasov priestor (mozu tomu slengovo hovorit duglas) a je to priestor za maternicou (medzi maternicou a konecnikom), mne sa spravil hematom v tomto priestore, mam v nom umiestnene aj vajecniky a byvaju tam casto zrasty... Takze mozno chcu nieco v tomto priestore riesit u tvojej priatelky. Obmedzenia- bude odporucene telesne setrenie a zo zaciatku strava, ktora nenafukuje pretoze vetry su po takychto operaciach bolestive... A ci lekar nieco zanedbal, to sa uz nedozvies, mne tiez na nu hned neprisli aj ked som bola kvoli inym problemom niekolkokrat vysetrovana gynekologom (dokonca niekolkymi gynekologmi) aj ultrazvukom, a cysta mala cca 5cm.

A co sa tyka liecby, pravdepodobne odporucia uzivanie antikoncepcie, uz mam pocit ze to pouzivaju ako vseliek...