Antidepresiva v tehotenstve

Príspevok v téme: Antidepresiva v tehotenstve
levandulova1

Dobry den, antidepresiva som brala uz dlhsi cas, no musela som ich vysadit, kedze som ostala tehotna (neplanovane), aj napriek tomu ze mi stale neni dobre... Pocula som o nejakych antidepresivach, ktore uzivaju aj tehotne, no moj lekar mi povedal ze nic take neexistuje.. Lenze ja nemozem prestat brat tie lieky, ani z daleka niesom zdrava, ale dietatka sa tiez nechcem vzdat.. Prosim poradte mi, kto ma s tym skusenosti? Nemozu moje "stavy" bez liekov ublizit dietatku viac, nez samotne lieky?
P.s.: Liecila som sa na panicku poruchu... Dakujem za odpovede

ketsut

ja som sa na túto tému rozprávala s lekárkou a tá mi povedala, že tehotenstvo je potrebné si naplánovať tak (najlepšie počas leta) ked nie je depresívne počasie, ktoré ludom s depresiou a panickou poruchou ešte viac zhoršuje stav. Samozrejme že to nie je len o počasí, užívanie liekov by sa malo vysadiť...vraj spôsobujú rôzne poruchy nervovej činnosti, dýchacie, poruchy rytmu srdca a podobne....ako užívanie všetkých liekov
raz tu bola taká téma, kde zakladateľka trpela panickou poruchou a bola tehotná a písala, že má rôzne stavy ale snaží sa lieky nebrať...že tie dni sa striedajú raz je lepšie raz horšie....
ale neviem ako to dopadlo som to po istej dobe prestala sledovať
osobne ma táto téma zaujíma tiež, lebo ja užívam dva roky už len štvrtinu cipralexu, podľa lekárky uplne zanedbateľnú dávku mi povedala, že polovica ešte má výrazny vplyv ...teraz sa snažím dávať si ešte menej ako štvrtinu a cítim sa celkom dobre, postupne by som chcela uplne vysadiť a ak by sa dalo a stretla som človeka, ktorý by mal záujem žiť rodinný život chcela ešte mať dieťa.

katka56

RNG, aký konkrétny prípravok - vytazok z lubovnika bodkovaneho, 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu - by si odporúčal?

[zruseny19]

Neviem ako moze vobec niekto povedat ze sertralin neskodi plodu.. logicke, ked sa vie dostat do mozgu cez hematoencefalicku barieru,tak isto sa dostava aj do placenty a robi tam skody ako vsetky telu nevlastne latky...

RNG

Tu napr uvadzaju zo studii zo Skandinvskych krajin z vyse miliona deti narodenych az 0.2 % bolo poskodenych pre tuto skodlivu chemikaliu
www.youhavealawyer.com

RNG

Nuz toto tomu nenasvecuje, vsakze
"Sertraline can raise the possibility of birth defects (omphalocele, anal atresia, limb reduction defects, and septal defects) in women in their first trimester of pregnancy."
Viac na setraline/serlift pozri na
en.wikipedia.org
Ani mnozstvo sudnych pripadov za poskodenie deti tomu nijak , teda tej "bezpecnosti", nenasvecuje
www.youhavealawyer.com
Nuz ale vyber je na vas, tak isto riziko.
Samozrejme riziko je aj odrazu prestat brat tuto navykovu drogu...

koniec sveta

levandulova, zachovaj pokoj. Serlift je AD najbezpecnejsie pre uzivanie v tehotenstve, neboli preukazane ziadne negativne ucinky na zarodok a plod. Ak ho nutne potrebujes, tak je urcite lepsie uzivat serlift, ako mavat panicke ataky, ktore su pre organizmus mimoriadne narocne a naozaj mozu dietatu uskodit. Zalezi na tom, ako ti je. Ak nezvladnes byt bez liecby, tak serlift je najlepsia volba.

RNG

Serlift nie je vobec vhodny pre tehotenstvo, lebo moze sposobit vyvojove defekty na detoch
allsideeffects.net
Inac pre hromadu bocnych postrannych ucinkov by som ho neodporucal vobec nikomu.

RNG

Atarax je utlmovac nervovej cinnosti a priti alergiam, podobne ako antihistaminy. Takze ten sa da lahko nahradit destresovanim a povedzme L-theaninom, ukludnujucim vytazkom zo zeleneho caju(aminokyselina).
Pozri cez Google.sk pod rng, stres. Serlift/sertraline je chemikalia s SSRI ucinkom, tj znizuje zachyt serotoninu. Podobne vsak ucinkuje aj potravinovy doplnok, vytazok z lubovnika bodkovaneho, v narazovej davke 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu. Naviac ucinok je okamzity, po dvoch hodinach a trva minimum 8 hodin. Ako potravinovy doplnok je schvaleny ako neskodny v odporucenych davkach, lekarskymi komisiami na to urcenymi, inac by sa nemohol predavat ako neskodny, nenavykovy potravinovy doplnok. A beries ho len vtedy, ked to potrebujes. Totiz spotreba/vychyt serotoninu je velmi zavisly id situacie, stresu, emocii atd.
Zvysovanie hladiny serotoninu mozes dosiahnut aj branim doplnku nan, polotovaru, 5 HTP, z ktoreho si telo vytvori serotonin (5-HT) lahko
Ale tie krce, co spominas nie su zalezitost serotoninu, ale priznaky tetanie, tj nedostatok vodicov prudu v nervoch(Na, K, Ca, Mg a CO2, ktoreho hladina sa pri prudkom dychani=stres znizi=hyperventilacna tetania)
Dane mineraly sa daju lahko doplnit dobrou zmesou na kosti, tiez extra vitaminom D-3(2000 IU), K-2(100 mikrogramov) a pripadne par gramov spiruliny, co nakoniec v tehotenstve je aj tak potrebne na lepsi vyvoj kostry dietata.
Na mozog a nervy treba zase DHA, odporucam najma krill olej(2 gramy) alebo calamarine(davka s obsahom DHA 1 gram).
D-3 pomaha absorbcii mineralov, ale je aj protidepresny, zvysuje imunitu a podiela sa na stovkach roznych dejov v tele.

[zruseny19]

ja si myslim tiez ze niesu... najmama.aktuality.sk skus hladat v googli, a este sa spytat lekara. ale urcite tie lieky zatial vysad.
Ina liecba: psychoterapia, homeopatika...

levandulova1

no tak to mi len nahnalo strach, pretoze ja som tie lieky brala este do nedavna, pokial mi test neukazal ze som tehotna.. nevedela som ze som tehotna, tak som lieky brala normalne :( .. menstruacia mi pravidelne meska kolkokrat aj tyzden, cize vobec som nemala tusenie ze vo mne rastie cloviecik :( .. liecila som sa Ataraxom a Serliftom .. Panicka porucha sa mi prejavuje tak, ze ked som vonku mam pocit na odpadnutie, mam strach ist niekam dalej od bytu, mam strach ist medzi viacerych cudzich ludi, ked som nervozna trpne mi lava ruka, mam pocit ako by som mala dostat do nej krc, ze sa mi vykrutia prsty, trpne mi tvar... je to na houby.. inu liecbu? aku? pocula som, ze vraj existuju antidepresiva vhodne aj pre tehotne zeny, no moj psychiater povedal ze nic take neexistuje, a pritom ked som citala rozne fora, tak tam tehotne zeny, resp. mamicky na materskej pisali ze oni take lieky brali a vsetko je v pohode..