Ako odnaucit psika curat v dome?

Alinocka

Dobrý deň
Potrebujem radu. Doma máme 8 ročnú fenku. Už pred rokom začala doma cikat na dcérinu posteľ. Išli sme k veterinárovi povedal že je prechladená a liečil ju. No potom sa to opakovala a ja som presvedčená, že nebola chorá.. U nás doma nastali zmeny, začali sme prerábať byt. Po kompletnom prerobení sa to skončilo. Dnes je všetko v poriadku a ona sa opäť po roku vycikala na gauč. Neviem prečo a začo to urobila. Momentálne je pred harkaním, nemá to nejaký súvis? Nikdy to doposiaľ nerobila, je veľmi poslušná a zároveň bojazlivá. Prečo to neurobí na zem, ale na posteľ, gauč? Pravidelne sa s ňou chodí na krátke, ale aj dlhé prechádzky. Prosím Vás o radu. Ďakujem

Letuska99

Ahojte,mam doma 4 rocneho srnciho ratlika nemam doma kut ktory by necikal, ked bol stena vzdy som mu dala pokarhanie,ale svokra h vzdy polutovala a na me kricela ze mu mam dat psotakovi pokoj,mam kone vzdy ho beriem zo sebu dakedy je tam cely den,pride domu ale aj tak se vycika,ked hresim a mu vravim ze doma sa to nerobi este na ma vrci,ako keby chcel povedat ze on je panom,som bezradna nechcem ho bit. Ak mozte poradte mi nieco dakujem za radu

Ivka 1

Súhlasím s Lombardom a s Deriou. Ak psík už mal vypestované návyky a zrazu začal cikať , špiniť po byte, trhať predmety .... cíti sa opustený, sklamaný , málo vybehaný - venčený , hľadajte príčinu a nájdete. Ak je to psík už v staršom veku , je možné, že už neudrží moč tak dlho ako predtým a vtedy je tiež potrebné venčiť častejšie ako doteraz.

lombardo1981

Keď ho chcete od toho odnaučiť, treba ho prichytiť pri čine. Musí si pokarhanie spojiť s mláčkou. To je nesmierne dôležité. Trestať psíka po dlhšej dobe nemá význam. A najmä nie hneď po príchode domov. Vtedy si to môže spojiť s tým príchodom.
V podstate treba na neho striehnuť. A v okamžiku, keď zdvihne nohu, tak zakročiť. Najlepšie zatlačením labky na zem a napomenutím. Urobiť to aj v prípade, že už začal. Ak ubehla nejaká doba, tak trest či napomenutie nemá význam.
Dobré je aj psíka takpovediac nachytať. Najlepšia je hárajúca fenka (1 deň po skončení krvácania). Hafani vtedy zvyknú stratiť nad sebou kontrolu, pretože sa budú potrebovať predviesť.
Želám pevné nervy a nekonečnú trpezlivosť. :-)

Deria

Ked to psik predtym nerobil a zacal v byte cikat, musi to mat nejaky opodstatneny dovod. Ziadny pes sa nezacne v byte len tak pocikavat. Najcastejsim dovodom byva, ze pes je dlho sam doma a ma malo vybehu. A ak je este k tomu temperamentnejsej povahy, tak 1-2x okolo baraku nestaci. Potrebuje sa vysantit, vybehat min. 1 az 2 hodiny denne. Dalsim dovodom moze byt zdravotny problem. V obidvoch pripadoch nepomoze psa hresit ale najst najprv dovod, preco ten problem vznikol a riesit ho.
Maxuliatko, skus s nim aspon zopar dni viac behat, dopraj mu volnost, (ak sa da) hrat s inymi psami, behat za loptou a pod. a uvidis, ci to nebude lepsie aj s tym cikanim. Samozrejme miesta, kde v byte cikal, treba dobre vycistit a pach mocu zamaskovat. Urobi znova dnu, pohresit, (nebit!)staci prisne povedat fuj, psi velmi dobre chapu! Urobi potrebu vonku, pochvalit a dat dobrotku, lepsie si to zapamäta.

Ivka 1

Skúste tie miesta, ktoré označkoval prestriekať nejakou výraznou voňavkou. Náš yorki keď bol šteniatko , tiež niekedy urobil mláčku na koberec , vyčistili sme to saponátom a prestriekali voňavkou, postupne sa od toho odnaučil úplne.

maxuliatko

Mam podobný problém, môj psík tiež značkuje celu kupelnu a my už nevieme ako dalej. Trestali sme ho rôznymi sposobmi, avšak on v tom stale pokračuje. Neviem, čo mam robiť. Sice je skoro cele dopoludnie sam doma, no aj ked ma možnosť isť von, stale nam všetko v kupelni ocika.

lost

Piesok pre psov je, ale to mi chovatelia odporucali jedine v kombinacii s dlhymi prechadzkami.

Inac ako dlho mate toho psa, a kolko krat na ako dlho ho vencite ? Kolko sa mu venujete (hry, vycvik, atd..) (nie pozeranie TV spolu a take pasivne aktivity)

Ake je to plemeno ?

lost

A to zacal len tak z nicoho nic?
Aky ma jedalnicek a nema ziadny zdravodny problem?

Ina to co doma uz stihol oznacit by som extremne precizne poumyval nech nema sancu zacitit svoj pach na tych rohoch atd..

Niekto by sice povedal ze opak je fajn, ale raz sa mi stalo, ze moj 2 rocny pes oznackoval stlp v nakupnom centre :D

preco asi - citil tam ineho stopu.. takze odhadujem ze ak by tam nebola ina stopa, nemal by problem.

Inac sa mu to do toho momentu nikdy nestalo a to je casto na navstevach v inych domoch a priestoroch a budovach atd a nikde nic.. (aj ked je v tych centrach uplne navolno, cize mohol by ale on nie :) )