Problém komunikovať

Príspevok v téme: Problém komunikovať
Mathevv

Dobrý deň.
Mám problém s komunikáciou. Som introvert a chcel by som to aspoň ako tak zmeniť. Viem, že povahové vlastnosti sa menia ťažko, ale isto to ide. Keď som v kolektíve viacerých ľudí, tak mám problém sa dostať k slovu, pretože ostatní proste rýchlejšie reagujú. Nie, žeby som mal slabú slovnú zásobu, ale proste neviem tak pohotovo reagovať a keď už, tak je to len strohá odpoveď. Pri písaní viem vyjadriť rôzne slová desiatimi synonymami a tam problém nemám.
Keď som v kontakte s jednou cudzou osobou, tak nemám potrebu sa jej až tak otvoriť alebo nezáväzne kecať o hocičom. Avšak príde mi to ako strata času, nakoľko sa s ňou/ním už viac neuvidím. A takisto keď mi kamaráti predstavia niekoho nového potrebujem sa s ním/ňou stretnúť niekoľkokrát aby som vedel aspoň trochu reagovať na nejakú spoločnú tému.
Moja nekomunikatívnosť mi pokazila už dva vzťahy. Ten druhý ma mrzí omnoho viac, pretože som sa už mal poučiť na prvej chybe. A napriek tomu som nechal maličkosti nabalovať sa do jedného väčšieho problému, ktorému som nedával veľký dôraz a asi som čakal, že sa sám vyrieši alebo prejde. A pritom si stačilo možno o 2 mesiace skôr podebatovať, prebrať moje rozhodnutia a dôvody môjho správania a nebolo by to tak skončilo.
Už mi to ale ľahostajné nie je. Nechcem, aby sa to viac opakovalo a preto chcem rady, na aké otázky by som si mal odpovedať alebo čo by som si mal prejsť z minulosti, aby som našiel príčinu mojej utiahnutosti. Postupy ako sa zdokonaliť v komunikácii poznám. Skôr ma zaujíma, či nemôže byť za tým niečo z minulosti. Rodičia ma vychovávali s láskou, rozmaznaný som nebol, šikanovaný alebo inak utláčaný tiež nie. Akurát v rodine sú ostatní členovia tiež málovravný.
Mne ale ide o môj problém, ktorý sa prenáša do vzťahov, alebo spôsobuje neisté vystupovanie pri uchádzaní sa o pracovnú pozíciu.
Za aspoň nejaké rady ďakujem,
Matej (24)

kardinal

akoby som cital sam o sebe :)

bol som taky cca do 22 roku ... teraz mam 35

mne pomohlo vycestovanie do zahranicia, tam som sa rozkokosil :)

system

tiez som mal problem komunikovat s ludmi, nenachadzal som spolocnu temu, a casom sa to len zhorsovalo, odkedy som si nasiel abs. prax v predajni kde obsluhujem ludi nezastavi sa mi jazyk :D povtipkujem s ludmi, pokecam proste nemam problem ;) ak mas taku alebo podobnu, moznost skus aj nad timto porozmyslat. Alebo nejaka ina brigada pri ktorej musis komunikovat napr telefonista, anketar a pod. ;)

Magy

Matej - dakujem za skvely popis, je radost citat temu ako je tvoja. ma hlavu a patu, vies presne co ziadas a poskytujes max. mozne mnozstvo vstupnych informacii.
Odpoved na tvoj dotaz je aj nie je jednoduchy. to co popisujes ty ako svoj nedostatok je vsak typicka povahova crta, ktoru ma vela ludi. zhodou okolnosti aj ja.
jedinym prostriedkom na "zmenu" je trening. komunikovat, komunikovat a este raz komunikovat. lebo svoju osobnost a podstatu v zasade nezmenime, mozeme ju len pilovat a dotvarat. dokonca si dovolim tvrdit, ze menit nasilu svoju osobnost prinasa viac negativ, ako profitu. taky clovek najme zacne posobit neprirodzene, jeho smiech ci prejav je taky "nasilu" a niekedy az trapny. a to je v konecnom dosledku casto horsie, ako ostat sam sebou.
ako som pisal vyssie, treningom sa zlepsuje vsetko, telo aj duch. aj vyjadrovacie schopnosti.
mozes skusit napr. nejaky divadelny ci herecky kruzok/klub, kde sa trenuje vyrecnost, impulzivnost, improvizacia, artikulacia...
hadam som pomohol :)