Náš neposlušný pes

Príspevok v téme: Náš neposlušný pes
Ginka

Chovateľov psov by som poprosila o radu.
Mám hafana 7r. na úvod by som zmienila, že za svoj život zažil už 3ch „pánov“-
1. Prvých 5 rokov to boli starí rodičia, psík hlavne na reťazi, ale keď sme prišli niekoľkokrát do týždňa, behal na voľno, venovali sme sa mu.
2. 6 rok to boli moji rodičia, tiež väčšinu času na reťazi, ale keď boli doma nie.
3. 7 rok ja s priateľom, behá na voľno, neuteká, stráži dvor.
Poznačilo ho to asi v tom slova zmysle, že počúva koho chce a kedy chce, resp. nie je tak vychovaný, ako by mohol byť, keby sa mu niekto nonstop venoval. Ale je to náš rodinný Miláčik...
Najnegatívnejšie sa to prejavuje, keď príde návšteva a keby sme ho neustriehli, resp. nedáme ho na reťaz, chytá ľudí za pätu (priznávam slabú socializáciu).
V tomto by som chcela poradiť, ako ho „presvedčiť“, že „návšteva nie je na jedenie“, teda, keď ich pustím ja, musí aj on. Možno cíti aj moju nervozitu, lebo verím mu čo sa týka nás, ale čo sa týka cudzích nie.
Za všetky Vaše názory k veci Vám vopred ďakujem.

Ginka

Ďakujem. Vyskúšam. ;-)
Kúpila som knihu o výcviku psíkov, je veľmi snaživý za odmenu... však nikdy nie je neskoro začať:-)

Deria

naja, absolutny suhlas!
este dodam, ze dobrou pomockou pri treningu psa je snura, dlha asi 10m, ktoru priviazete psovi na voditko, snura moze visiet volne, pes ma pocit, ze je volny.(ziadna retaz! tej ma chudak uz plne zuby) ak neposluchne napr. pri privolani, mozete ho za snuru pritiahnut. takisto keby chcel utiect, staci stupit na snuru. ak posluchne, treba ho vzdy odmenit malickostou, tak to ide najrychlejsie. snura sa osvedcuje hlavne pri zaciatkoch vycviku.

Naja85

Jaj, ten pes zial od svojho mladi nema ziadneho pana, a to ani vas. Ak chcete, aby vas pes pocuval, musite ho ucit-nemusi to byt nonstop cely den(to by sa pes asi nepotesil:)), ale vyclente si par minut casu kazdy den a posilnujte zakladne veci vo vycviku(privolanie, odvolanie, sadnutie, cakanie atd.-samozrejme nie vsetko naraz-mozete zacat tym, co vie najlepsie) a zaroven ho prirodzene vychovavajte, ked s nim travite cas a ziskavajte si jeho respekt a oddanost(a to dosiahnete len spolocnym, travenim casu). Pouzivajte tiez pomocky ako voditko a ak mate obavu z pohryzenia, aj nahubok. Pri uceni novych veci mu ich vzdy na zaciatku vysvetlite-ukazte mu, co od neho chcete a az potom, co to pochopi, mozete od neho nieco vyzadovat. Prosim pri vycviku a vychove ziadne nasilie a chytanie pod krk/ za krk a hadzanie o zem(tym psa len znesitite a zacne sa vas pravdepodobne bat).

Co sa tyka navstevy, tak by som ho nikdy nenechala pobehovat na volno, ale tiez by som ho nedavala ani na retaz. Pouzite jednoducho voditko a usmernujte ho pri navsteve-keby to bol moj pes, tak postupujem asi takto: dam na voditko, ktore si drzim v dlzke, aby som psa mohla co najlepsie ovladat, uvolnim sa, netolerovala by som mu ziadne tahanie, ale len kludnu chodzu, normalne pridem k navsteve a psovi nedovolim ziadne chniapanie, dala by som mu napr. povel sadni a za dobre spravanie odmenu(pochutku, hracku, pohladenie), pri nespravnom spravani by som ho na voditku asi posadila celom vzad od navstevy, aby ju nemal priamo na ociach. Samozrejme by som nvastevu upozornila, co mienim predvadzat a nech si psa nevsimaju. Vy so psom by ste navstevu vsade sprevadzali, tak mozete priamo pri cine ukazat psovi, co nema robit a co namiesto toho ma robit. Tak by som asi nejak ja postupovala pri takychto okolnostiach.

PS: Najdolezitejsia pri psovi je doslednost a vzdy rovnake pravidla(aj ja sa snazim o doslednost, ale je to tazke:)).