Ako je to s daňou? Prosím poraďte

Príspevok v téme: Ako je to s daňou? Prosím poraďte
majiiinkaaa

Dobrý deň,

priateľ má už dlhšie otvorenú živnosť, predtým nebol platca dph ale teraz nedávno sa stal platcom dph, myslím že je to podľa paragrafu 7a.

Nemal na výber pretože faktúruje do ČR a tam vraj traba byť platcom DPH.

Podľa toho čo je jeho povinnosťou má podávať súhrnný výkaz každé 3 mesiace.

Lenže nevieme ako je to teraz s tou daňou. Zarába cca 21 000 kč. Takže to faktúruje. Z toho mu zamestnávateľ hneď stiahne 8000 za byt, zaplatí zdravotné 1250 a sociálne, cca 2500 kč. lenže teraz nechápem, má platiť z toho ešte daň 20 percent? Za každý mesiac a platit to raz za 3 mesiace? Koľko teda by mal zaplatiť za tie 3 mesiace?

To ako má platiť každý mesiac cca ďalších 4000 kč? Za daň? Je to až privysoká suma. Pretože keď zaplatí za daň, za sociálku, za zdravotnú, za byt a za ďalšie mesačné výdavky (poistenie, mobil, internet) tak by musel ísť do mínusu. Nedáva mi to zmysel. Nieje nejaká možnosť tú sumu za daň znížiť? Niečo čo by mohol využiť?

mate59

www.drsr.sk

od 1.1.2013 sú nové zmeny týkajúce sa DPH. Ak je tvoj priatel zamestnaný v ČR,jeho zamestnávateľ mu musí zrazit zo mzdy odvody zdravotného,soc. poistenia a preddavok dane z príjmu.
Ak podniká na Slovensku,DPH s týmito daňami nemá nič spoločnéa odvíja sa od obratu.Odráta si daň na vstupe od dane na výstupe a rozdiel musí odviesť na DÚ, buď kvartálne alebo mesačne.
V ČR je záklaná DPH 21%,znížená 15% a preddavok dani z prijmu zo závislej činnosti 15%.
To, že mu zamestnávateľ stiahne 8000 kč za byt nie je daňový výdaj a nie je predmetom dane.