Šteňa opakuje po staršom psovi

Príspevok v téme: Šteňa opakuje po staršom psovi
ŠteňaHugo

chcem Vás poprosiť o radu.
máme 2 týždeň 3+mes.šťeňa ale aj 8 ročného psíka na dvore. celý deň sú spolu, keď sme v práci, vyzerá, že si zvykli.
problém vidím v tom, že šteňa opakuje po st.psovi (čo viem, že je normálne), tieto konkrétne veci, ktoré som videla pri ich psej komunikácii- keď šteňa robí psovi zle, on vrčí, keď mu ide do jedla, vrčí, keď mu berie hračku, vrčí.
ale šteňa toto isté robí pri nás, takisto aj keď s ním robím, na čo v tej chvíli asi nemá náladu, výcvik. samozrejme, že aj všetko okusuje, vrátane našich rúk, ale na to reagujem slovkom fuj a ignorácia.
ja vás chcem poprosiť o radu, ako šteňaťu vysvetliť, že k nám ľuďom nie je vhodné sa takto správať, nejaké osvedčené typy (napr. keď mu dávam jesť, volám ho na slovo papaj, dám mu ruku do jedla, aj ho učím z ruky jesť, ale potom keď sa o pár minút pozabudne, zasa vrčí).
viem, že je to jeho spôsob komunikácie, nie agresivita, ale rada by som ho naučila, že do tých ktorí mu dávajú jedlo sa nevrčí (možno mato aj trošku znervoznuje, lebo st. pes to nerobí pri nás)
Za názory vopred ďakujem.

jonatánka

Ale stále si myslím, že lepšia je napr. niekoľkometrová reťaz, kde má ten pes na dvore výbeh, ked napr. nemôže byť navolno, lebo majiteľ sú je v práci napr., ako voliera, z ktorej sa týždeň nedostane a celý deň tam chudák prešteká...

Deria

a presne tak, na tych pos..tych lazoch a dedinach ziju este stale 100r. za opicami! sama pochadzam z dediny ale my sme nikdy nedrzali psa na retazi. ach, dufala som, ze sa to zmenilo.:( aspon tato mlada generacia by tym zatvrdlym starym ludom mala otvarat oci.

Deria

pekne, ze ste sa ho ujali. vies, ani jeden pes neni hlupy. presne vie, co vo vas ma a je vam za vasu starostlivost a lasku vdacny. takze samozrejme, ze bude cim dalej, tym lepsi. len mu musite dopriat aj slobodu, to mu asi chybalo v zivote najviac. pes musi najprv pochopit, co od neho chcete ale vyzaduje to trpezlivost a cas.

ŠteňaHugo

aj náš 8 r. hafan vyrastal prvých pár rôčkov na reťazi, keď ešte žili a starali sa o neho starkovci. ale zdá sa mi, že mu pomohlo, že sme sa mu venovali aspoň niekoľkokrát týždenne. teraz behá na volno aj so šteňaťom, za odmenu by spravil hocičo, len sa musí ešte veľa toho učiť:-) nie je to 100% čo sa výchovy a povelov týka, ale je nám oddaný a verný...

ŠteňaHugo

držať psa na reťazi je "klasický" prístup z minulosti na lazoch by som povedala. ráno, večer dostane nažrať, a medzitým nech si robí, čo chce, hlavne nech breše. potom keď sa chudák z tej reťaze dostane, nevie koho by "zožral"...:-(

Deria

je velmi smutne, ze v dnesnej dobe este vobec niekto drzi psa na retazi! chudak pes, ma smolu, ze sa dostal do takych ruk.:) no bodaj by nevrcal, ved co ma za zivot? neprekvapilo by ma, keby ich raz rafol.

ŠteňaHugo

včera, keď som šteňa chytala a nepáčilo sa mu to, vrčal, som mu zahlásila fuj,nesmieš a zavrčala som tiež a predstavte si, že to funguje, šteňa sa uvedomí a prestane vyvádzať.
len další efekt to malo aj na st.psa, ktorý prišiel pozrieť čo sa deje a potom vyzeralo akoby ma chcel chrániť, nechcel sa odomňa pohnúť:-)
takisto funguje pri obhrýzaní nohavíc vymeniť mu to za hračku, ktorú môže žuvať, prípadne sa môžeme o ňu preťahovať, a keď vrčí pri hre, nehreším ho, nech sa vyblázni...

ŠteňaHugo

Ďakujem za Vaše názory-skúsenosti.
včera sa mi osvedčila táto finta- keď mu dávam papať, dávam mu pár kúskov z ruky, potom mu to dám do misky, ktorú mu podám, milo mu hovorím papaj s rukou v miske a funguje to;-)
jasne, že žranie je základná potreba a chráni si ho, ale išlo mi o to, aby pochopil, že ja mu jesť dávam, nie beriem, st. psík to vie, po tokoch:-) takže asi ho bude viesť touto cestou oi.
PS: nie pekný zážitok som mala u známych, keď dávali psovi svojmu (na reťazi) žrať, iba ich videl už vyvádzal, vrčal, museli mu to podať dlhším papekom, aby ich nesekol. môj pes takto v žiadnom prípade reagovať nesmie, o to sa poszažím...

Deria

ajku mam 2.rok a nakolko ju mam zo spanielska a zila na ulici, pozna velmi dobre problem ako prezit. ona je malicka, no a silnejsi vyhrava. takze sa v zaciatkoch tiez stalo, ze na mna zavrcala, ked som je potrebovala napr. prelozit misku na ine miesto, no ja som si to nevsimala a pridala som jej este nieco. alebo ked dam nasim psom nieco zuvat, vzdy mam obavy, ze ten posledny zvysok im zaskoci v krku, lebo sa tak pri prvej fenke stalo. pokusala sa to totiz zhltnut naraz. taky zvysok im vzdy zoberiem. a to tak, ze oni uz vedia, ze ked im to vezmem, v druhej ruke mam uz nejaku odmenu. nemame ziadny problem.:)