Kam po skončení strednej školy? Vš alebo práca?

Príspevok v téme: Kam po skončení strednej školy? Vš alebo práca?
ann699

Asi ako každý maturant, tak aj ja si dávam túto otázku. Vôbec sa neviem rozhodnúť, problém je asi v tom že neviem čo ma baví.
Do teraz som nad Vš ani moc nerozmýšlala, ale ked sa ma v skole pýtajú kam idem dalej, a ja poviem ze na VS nejdem, pozerajú na mna akoby som bola z inej planéty, že však teraz na výsku idú aj dementi a vystudujú.

Ja sa neučím zle, mám jednotky, dvojky. Ale aj tak sa mi nechce uz dalej studovať. A hlavne kôli čomu nechcem dalej studovať ze nikdy som matiku nevedela, neviem ju a ani ju asi nikdy nebudem vediet. A prímačky z nej sa robia asi na kazdej skole...a príjmačky z jazyka by som taktiež asi neurobila, kedze neviem po anglicky súvisle kecať a v gramatike mam tiez mensí chaos a to je na vysokej asi to hlavné

Myslíte, ze by som sa mohla niekde uplatniť aj bez Vysokej školy? Viem, že tých možností nieje veľa, ale tak predsa každý na tú vyšku nemá, a ísť tam len kôli písmenkám Bc. sa mi fakt neoplatí + stratené roky.

Momentálne študujem na Obchodnej akadémii.

Za každú voopred dakujem:)

Klau

ahoj, ja síce študujem na vysokej (externe) ale môj názor je taký, že už fakt každý má titul a nikoho nezaujíma ako sa k nemu dostal...ide tu hlavne o to, čo vieš, a keby si si našla zamestnanie, ktoré ťa bude baviť a zamestnávateľ bude chcieť titul, tak nech sa páči externé ti úplne postačí :) Skôr ide o to, čo dokážeš, vieš, ako sa vieš presadiť a či si v správnej chvíli na správnom mieste :) Držím palce :)

thatiank_aa

Z môjho okolia mám strašne veľa známych, ktorý išli na vysokú školu práve kvôli názoru, že sa nikde nezamestnajú, príp. išli študovať na sociálnu pracu, pretože ich inde nevzali, len aby nemuseli ísť pracovať.
Ani sa neponamáhali skúsiť pracovať, príp. hľadať prácu, hneď to vzdali.
Tiež som zaznamenala názory, že pracovať budeš celý život, tak prečo si ešte nepredĺžiť študentský život? Takže ak s takýmto prístupom si budú hľadať aj prácu, veľa štastia. Ja pracujem, užívam si finančnú nezávislosť, napriek tomu mám stále otvorené dvere čo sa týka dalšieho vzdelávania. Vidím to aj na svojích kolegoch, ktorý študujú externe, že všetko sa dá, len treba chcieť.
Súhlasím s tvojou voľbou, je prirodzená. Ak sa náhodou nebude dariť s prácou, môžeš skúsiť vysokú a možno budeš po roku mať aj viac jasno, čo ďalej.
Prajem veľa štastia :o)

ann699

thatiank_aa ďakujem, vidím ze sa tu nájde aspon jedna normálna a rozumná osoba, ktorá vie o čom hovorím a ako sa cítim :)

Je to velmi náročné sa rozhodnúť práve pre jednu skolu, ked ani v skutočnosti sama neviem čo by ma bavilo.

Ale aj tak tomu nechápem prečo sa všetci tak hrnú na tie výšky. Vsetci tam idú kvôli tým písmenkam pred menom, ktoré vlastne v tejto dobe uz neznamenajú nič, pretože ich má takmer každý. A čo majú z toho? Predlzenú mladosť o 5 rokov? Áno, možno si toho uzili, ale čo potom? Väčšina absolventov Vš končí na úradoch práce, pretože vyštudovali odbor po ktorom nie je dopyt (humanitné vedy, sociálna práca, právo a podobné)

TAk oplatí sa vlastne íst na tú výšku? Ja som sa rozhodla tak, ze nejdem. Po skončení Sš si budem hladat prácu, prípadne si spravím absolvenskú prax. Ak sa mi náhodou nebude dariť v práci alebo si ju nenájdem,až potom začnem rozmýšlat nad výškou...

thatiank_aa

Ahoj Ann699,
vyzeráš byť rozumná, tak porozmýšľaj. Nechoď zbytočne na vysokú, keď nevieš a nie si si istá že ju chceš a že chceš práve túto. Ja som po strednej nešla na výšku a som rada. Mám tiež ako ty vyštudovanú OA a asi 2 týdžňe po maturite som sa zamestnala. Nechcem sa chváliť, ale v práci sa mi darí a to je to podstatné. Ak ťa práca nebude baviť, tak pôjdeš po roku na školu, príp. si doplníš vzdelanie externe. Nikde nie je napísané, že úspech dosiahneš len z vysokou školou, v dnešnej dobe už by som povedala, že je to opačné. Ľudia študujú zbytočné neuplatiteľné odbory, ktoré ich ani nebavia. Fakt chceš študovať a pracovať niekde, kde ťa to nebude baviť? To je pekná vyhliadka na život potom. V mojej práci sú samí mladý absolventi stredných škôl, ktorý sa postupne derú vyššie, ocenení na základe schopností a znalostí a nie kvôli pár páímenkám. Veľa štastia.

ann699

ale vies, ja by som na túú vyšku strašne chcela ísť. Ale chcieť je pekná vlasnosť:) keď na to raz nemám , tak čo narobím? Nie každý na tomto svete sa narodí mudrym :)

mám zbytočne minúť veľa penazí na príjmačky, príhlašky a este neviem aké poplatky, ked sa tam asi z najväčšou pravdepodobnosťou nedostanem.

ann699

a to mám ist na vysoku skolu, len kôli titulu? Celé roky sa tam budem trápiť, a možno ju aj tak nedokončím.

na ekonomickú určite nie, robia sa tam príjmačky z matiky, a je to dosť náročná škola

Ale ked mam povedať príklad tak: moja mama nemá ani len maturitné vysvedčenie, vystudovala 3. ročnú ucnovku a robí presne tú istú prácu čo jej kolegina, ktorá má 2 vysoké skoly. A dokonca ma aj trochu vyšší plat. Tak nie vzdy to platí.
A este jeden príklad, jedna nemenovaná firma zásadne nepríjma absolventov vysokych skôl, a preco? Lebo ich nároky sú daleko vyssie a tak radsej príjmu absolventov Ss.

A tak neviem no...si myslím ze keby som chcela isť na vysokú skolu tak môžem ist o rok o dva, ked si nieco zarobím, nie???

winki

Na výsku kvoli písmenkam Bc sa ísť neoplatí? na toto ti odpoviem jedným príkladom moj otecskončil výšku v druhom semestri kvoli osobným dovodom.....v istom období sa zaujimal o miesto v odbore v ktorom mal minimálne 10 ronú prax, mal všetky skúšky, certifikáty, pečiatky. Jeden problém????? Odmietli ho nakoľko nemá titul a prijali na to miesto laika priamo zo školy bez praxe. Na toto ti je vysoká škola.