Strach z tmy

Príspevok v téme: Strach z tmy
Emi

Strašne sa bojím tmy. Keď mám prejsť doma po chodbe do bytu, musím si pozažínať, aby som to ako tak zvládla. Keď som sama doma, niekedy zostanem v jednej miestnosti len stáť aj 5 minút lebo sa proste bojím odtiaľ odísť. Je to strašné. A nemám už 5 rokov, aby som sa bála takto tmy. Navyše mam neustále pocit že je niekto za mnou. Proste že niekto stojí za mnou a chce mi ublížiť. Keď viem že za mnou naozaj niekto stojí tak mi to nevadí. Najhoršie je keď idem po prázdnej ulici po tme sama domov. To sa neskutočne bojím. Uplne cítim ako je niekto za mnou a stále sa otáčam. Ale v doma v izbe je to tiež strašné. Stále mám pocit že je niekto v šatníku a vyjde odtiaľ a ublíži mi, a keď to teraz píšem tak je to ešte horšie a mám z toho strašne zúfalý pocit. Začnem si nahovárať že je niekto hocikde kam nevidím. Pod stolom, vedľa stola... Aj v škole alebo na verejnosti sa stále otáčam že tam niekto je.
Niekedy mám pocit že žijem celý život v strachu, stále si nahováram, že sa mi stane hento a toto. Potom chvíľku myslím pozitívne ale vždy keď ma to napadne tak sa toho ťažko zbavím. A vždy to prichádza v takých "epizódach". Odzrkadľuje sa mi to aj na nálade a myslím si že som už ozaj neznesiteľná, sama so sebou by som sa nebavila.
Neviem čo mám urobiť. Neviem či mám ísť za psychológom, nechcem brať žiadne lieky, a keď o tom niekomu poviem, tak to tiež nepomáha. Prosím vás poraďte mi!!! Ďakujem! :)

tabbinalka

aj ja sa bojím! ale vedz, že všetko je o psychike..
bojím sa večer prejsť od brány k dverám, cez chodbu na záchod, utekám hore schodami ak zhasnem na prízemí...
nemám pocit, že niekto na mňa číha, bojím sa len tmy-dáva mi taký pocit stratena a prázdnoty, to je to, čoho sa ja bojím

emy444

Ja sa tiez bojim tmy, moje 4 rocne dieta bude same chodit po tme, ja najprv vysvietim cely dom a tak idem na wc :D

jan11

Myslim, ze tema o tme tu uz bola.
Strach moze byt odovodneny a neodvovodneny, zdravy a nezdravy. Neodovodneny a nezdravy strach riesia lekari a psychologovia.

Bibinka0110

Ahoj ja sa taktiez bojim tmy a to som uz dospela, tiez sa bojim v noci ist na zachod bez toho aby som si vsade nezazala svetlo :D taktiez sa mi stalo nedavno ze som spala a zobudila som sa na pocit ako keby ma niekto pohladil na hlave, ver mi celu noc som nespala, v tichu som lezala otocena k stene a ani som sa nemykla, svoje srdce som citila busit az v nohach a mala som pocit ze sa mi zastavi :/ a toto mam casto a hlavne ked sa v noci alebo nad ranom zobudim a je uplne ticho a namyslam si ze pocujem niekto kracat po izbe atd :/ je to strasne ale snazim sa pred spanim na to nemysliet :)