Som ako huba co saje problemy inych

Heli

Mám podobné problémy, som asi príliš empatická a viem sa vžiť do problémov ostatných až tak, že rozmýšlam, ako by som to riešila ja, prípadne ako by som im pomohla. Strašne ma to vyčerpáva. Ale zistila som, že napr. kolegyňa v práci, keď sa mi vyžaluje so svojimi problémami, ako by ich presunula na mňa - jej sa uľaví a mňa to trápi..... pozor na takýchto ľudí, sú to psychickí upíri!!! Skúšam sa od tohoi odosobňovať, ale chce to naozaj tréning!!

sunlady

Ahoj presne tento isty problem mam od malicka aj ja...vsetky emocie problemy a celkovo energie nasavam z okolia...a moja diagnoza?? Uzkostna porucha...trpim nou uz zo styri roky ale v poslednom case sa citim fajn..:) ja som odmietla brat AD a vselijake oblbovaky a nasla som si inu cestu...v prvom rade to boli knihy precitala som ich tucty ci uz sa tykali tej uzkosti a strachu ktore som prezivala alebo toho ze som spongia na energie...dnes viem ze to nie je nic za co by sme sa mali hanbit alebo to vsebe potlacat jednoducho citlivost a empatia tomuto svetu chyba a mozes byt rada ze mas tieto vladtnosti :) skus si nieco prezitat aj o indigovych detoch, bolo to aj v stredu v relacii supermama...su to luia novej dob ktory maju prave tieto vlastnosti velmi rozvinute :) samozrejme ak ta aspon trochu zaujima aj ta duchovna stranka veci..ak nie verim ze si najdes svoju cestu :)

altruista?

Moj doktor cez hlavu tvrdi ze sa to da... dlhodobym treningom... skratka si to musite vsugerovat... lenze mne to nefunguje a cely zivot sa presviedcat o tom ze tvoje emocie su krasne aj ked sa citis na prd tak to nie je ziadny zivot.. ziadna spontannost... a mozno to tak maju vsetci ludia, len ti ostatni o tom nepremyslaju ako o probleme)) ale to uz je iny pribeh::

Mimulus

Leela333 - ani mne sa to ešte nepodarilo.

Neviem ako to vnímate ostatní s podobným problémom - je to vlastne problém? Za celý život som nezabudol na žiadnu emóciu, na žiadnu udalosť ktorá sa mi kedy stala - na nič šťastné ale zároveň ani na nič smutné. Väčšina ľudí dokáže zabúdať prečo ja nie??? Toto je veľmi zaujímavá téma a ja som sa nikdy nedokázal odosobniť od ničoho čo sa okolo mňa dialo a naozaj by som bol veľmi rád ak by sem napísal niekto komu sa to podarilo. No taký človek asi neexistuje, pretože sa to pravdepodobne nedá.

Leela333

Toto je môj večný problém, preto ti bohužiaľ neporadím... Musíš sa od toho odosobniť, nebrať si to tak k srdcu. No ja sama som to ešte nedokázala.

alibi

precitaj si knihu eckhart tolle - sila pritomneho okamihu. to je kniha presne pre ludi ako si ty (a aj ja ciastocne) o tom ako umlcat hluk myslienok, ktore ta zvnutra nicia a zabijaju.

Mimulus

altruista? - správne píšeš. Nedá sa toho zbaviť ale tým egoistom sa nestaneš vo vnútri len na oko pre druhých. No bude ťa to stále zožierať viac a viac. Toto jednoducho nepochopí nikto kto to neprežíva. Ja si pamätám všetko. Ak niekto potrebuje peniaze a mám ich tak mu ich bez váhania dám, ak niekto potrebuje pomoc tak mu pomôžem a ak mi niekto hovorí o nejakom probléme alebo prežijem nejaký silnejší zážitok tak ten ostáva vo mne už navždy. Napriek tomu, že ten dotyčný od ktorého vzišiel na neho už dávno zabudol. Nedá sa to! A nikto ma nikdy nepresvedčí o opaku. Dá sa urobiť len jediné - vyhýbať sa aspoň niektorým problémom tým, že ťa ľudia prestanú zaťažovať a to sa dá len jediným spôsobom. Že ti nebudú dôverovať, že sa budeš správať odmerane, egoisticky.... Ale napriek tomu sa nezbavíš všetkého. Ak by som toto vedel tak by som bol už dávno niekde úplne inde. A aj mňa by veľmi zaujímalo či sa s tým dá niečo spraviť. Pretože tu na rozdiel od prežívania nie je dôležitá myseľ ale emócie a ak je človek až príliš citlivý tak to jednoducho nedokáže ovplyvniť.

altruista?

ono je to o tom, ze povaha mi nedovoli sa odosobnit) niekedy ide len o banalne veci,niekomu chyba 5 eur na hlupost, tak ja hladam cesty ako clovek pride k tym peniazom /je to prikad))/ alebo niekto zhana cervenu bluzku, tak ja to riesim a v obchode sa zameriavam uz len na cervene bluzky... ono je to v podstate vtipne, ale fakt to zatazuje telo a ducha cloveka... no a mna zaujima ako sa toho zbavit, je lahke poradit nemysli na to, neber si to tak... ale to sa skratka neda... rada stan sa egoistom, to by bol umely egoista, to by mi asi nikto nezhltol, asi len vymenit mozog alebo co) pekny den prajem