Antikoncepcia áno/nie?

Príspevok v téme: Antikoncepcia áno/nie?
Agnes_09

Zdravím všetkých v tomto prípade asi hlavne ženy. Mám 18 rokov a neskutočné bolesti pri menštruácii. Dokáže ma to vyradiť na celý deň a už neviem niekedy akú tabletku zobrať. Na gynekológiu sa ešte len chystám poradiť sa s odborníkom, ale uvítala by som Vaše názory. Čítala som, že úpravou hormónov teda tou antik. môžu bolesti ustúpiť. Ale poznám ženy, ktorým to veľmi neprospelo, pribrali a necítili sa dobre. Moja otázka je teda jasná potrebujem radu a Vaše skúsenosti. Veľmi pekne ďakujem ak ste si našli trocha času na môj problém.

Laara

Dadula, sestra nemala take bolesti, ze odpadavala..mala sice silnejsie bolesti, ale jej hlavnym problemom bolo, ze to mala nepravidelne, silne a prilis casto..cim sa stala anemickou, cize chudokrvnou..nasadili jej zelezo, byvalo jej z toho zle este viac + trpela zapchami..problem sa riesil, vyriesil sa nasadenim HAK..v 21. storoci by som ocakavala uplne iny pristup v zdravotnictve vseobecne, ale to je uz o inom..argument v 21. storoci som pouzila z toho dovodu, ze zena ma dnes na vyber..aj tych druhov antikoncepcie je kvantum..dnes mame analgetika na otupenie bolesti..namiesto nechutnej vlozky si mozes dat tampon..proste doba je ina..a ja nevidim dovod, preco ked si mozem pomoct, by som sa mala trpiet a trapit sa a brat to ako udel zeny a zasnut nad tym ake mam bolesti, lebo ved to predsa znamena ze som zena a som plodna..s tymto sa ja nestotoznujem

suhlasim, ze ide predovsetkym o farmaceuticky lobbing a o velke peniaze, ale pre uz spominane extremne tazkosti niektorych zien pri menzese je pre mna druhorady..ked si to tak zoberies, co dnes nie je biznis? a vsetko je o individualnom pristupe kazdeho z nas k sebe, k svojmu zdraviu a telu..ja neovplyvnim xy dievcat, ktore beru HAK bez akychkolvek informacii, vlastna matka ich nezasveti, toboz im vysvetli nieco vlastny gynekolog..tym chcem povedat, ze v zaujme kazdej zeny by malo byt, aby bola informovana o anamneze rodiny, resp. informovat sa o tom, ci su nejake kontraindikacie ..napr. ak mam problem so zrazanlivostou krvi a aj tak zeriem HAK..tak jasne, ze mi pudu podivne trpnut nohy..ale co spravim ja? aku osvetu? kazdy je zodpovedny sam za seba..niekomu HAK vyhovuje, pre niekoho je svinstvo..niekto je za, niekto proti, presne tak isto ako niekto fajci, niekto nie..niekto sa preziera, niekto dba na zivotospravu..uzavrela by som to tak, ze kazdy si je strojcom svojho stastia..mna nikto cudzi od uzivania neodradi, HAK mi poskytuje maximalne pohodlie a komfort, zatial..mozno casom a po vysadeni zmenim nazor..a ak ma HAK zabranit co i len jednemu nezelanemu tehotenstvu a naslednemu potratu nevinneho a nenarodeneho jedinca nejakej 16rocnej hlupane, tak budem za nu vzdy..

gimienkis

Niekedy môžeš vyskúšať všetky možné babské rady a triky ale nepomôžu Ti, ja som mala prvé dni takú silnú menštruáciu, že ma to väčšinou odstavilo na prvé dva dni tak, že som nemohla pomaly ani z domu vyjsť. Takže nie každej zasa všetky rady zaberajú a to ja som už vyskúšala všetko možné aj nemožné.

RNG

Menstruacne problemy(nepravidelne alebo prilisne krvacanie, naberanie vody, PMS a ine) sa daju pohodlne vyriesit branim potravinovych doplnkov, ako napr yam(davka 200 mg Diosgeninu), protizapalovy pupalkovy olej, damiana, black cohosh pripadne aj adaptogen Dong Quai(angelika cinska.

Nevidim ziadny dovod na umele chemicke lieky, ktore zamotuju telo a maju plno skodlivych postrannych ucinkov.
Zialbohu od lekarov nemozes ocakavat, ze ti predpisu nieco, co nie je schvalene ako liek, cest vynimkam.

odpovedam

len mala poznamka - pre mlade zeny nizkohormonalna antikoncepcia vhodna nie je. Ale hlavne kvoli migrenam z vyssich davok hormonov (ktore mlade zenske telo potrebuje) sa gynekologovia rozhoduju predpisovat nizsie davky. Predide sa bolestiam hlavy, pretoze pri HAK hlava boliet nesmie!, gynekolog ma proviziu z predpisania preparatu, farmaceut sa tesi z biznisu a zena je stastna, ze dostala tabletky. Ked uz si to davate predpisovat, patrajte, co beriete a informujte sa, ako pise Dadula. Vsetko vam lekar nepovie.

Dadula56

Laara, uviedla si priklad s tvojou sestrou, ze odpadavala od bolesti atd. Vtedy skutocne moze HAK pomahat, takisto pri vsemoznych hormonalnych poruchach, myomoch...A o to ide, ze HAK by sa mala v prvom rade brat ako liecivo. Nepoviem kriveho slova na zenu, ktora odpadava a aby fungovala musi brat HAK. Takisto ine zalezitosti suvisiace so zdravim.
Vacsina ju vsak berie bez akychkolvek vedomosti (teraz nemyslim teba) ako prostriedok na pohodlnu ejakulaciu ich partnera. Je im jednoducho vnutena gynekologom a beru ju v dobre viere, ze nieco take jednoduche im posktyne taky vysoky komfort. Niektorym poskytne a niektorym to donici zdravie. Nikto nema moc ta od toho odhovorit, jednoducho tu ludia vyjadruju nazor na HAK a slovo svinstvo ho pre odporcov velmi dobre ilustruje. Argument s 21. storocim a stredovekom je zaujimavy. Clovek by cakal, ze v 21. storoci sa dostane zene nejakeho vysetrenia, ak ma bolesti take, ze odpadava. Vacsinou sa jej vsak dostane iba receptu na HAK. Casto bez nejakych predoslych testov a zaujmu o rodinnu anamnezu. Kolko dievcat sa podla teba skutocne zaujima o to co uziva?Kolko matiek im to vie vysvetlit?Kolko 16-rocnych slecien vie, ze ak ma napr. zrazu pri uzivani HAK podivne trpnutie nohy je to dovod na paniku?Vacsinovy pristup uzivateliek je velmi smutny, nevedia vobec nic.

Agnes999

No cau menovkyna. Kludne si to daj predpisat, na tento problem ti to pomoze. Ono vekom sa zvyknu tie menstruacne bolesti same zredukovat, cize o par rokov to uz potrebovat nebudes. Priberania sa bat nemusis, mozno v minulosti, ale dnesne HAK obsahuju tak malo hormonov, ze to nehrozi.

odpovedam

V prvom rade by mala zena vediet, preco ma bolesti. Nestaci brat HAK na kazdu nepravidelnost alebo bolest. Nech si kto chce vyberie co chce. Ja som tiez odpadavala pri menstruacii, vracala som a nemohla sa od krcov pomaly pohnut. Dokonca som skoncila aj neraz na pohotovosti a pichali mi injekcie. Takze viem, ake stavy mozu zeny prezivat.

Ked mi je velmi zle, pomahaju mi kvapky Algifen. Existuje dokument o menstruacii, kde autorka apeluje na to, ze mnohe zeny by svoje dni neprezivali tak strasne, keby prijali to, ze su zenami. Mnohe to odmietaju a bojuju proti tomu. Mne to napr. pomohlo tiez pri menstruacii. Tesila som sa z toho, ze som zena, ze som plodna...

Vela bab tu na fore si pochvalovalo alchemilku a yam. To druhe som neskusala, no malo by to prinavraciat cyklus do normalu. Pretoze prilis silna a krcovta menstruacia normalna nie je. Na to apeloval aj moj gynekolog. Treba hladat problem. U mna sa nasiel, vyriesil a teraz ani neviem, ze vobec mam svoje dni.

Ale autorka sa pytala na nase skusenosti, nie na reklamy farmaceutov, takze opis nasich negativnych skusenosti s HAK je uplne na mieste - to pre tych, ktorym sa nepaci, ze niekto hak nema rad.

veronicka2

ano ja citam pozorne zakladatelku,
chcela som este povedat ked ste pisali ze zoberete xy tabletiek od bolesti a nepomahaju tak analgetika maju zial ten ucinok ze ked si ich date vela resp ich berete kazdu minutu lebo vas to boli tak prestanu ucinkovat viem o com hovorim mamina robi v nemocnici a mali o otm prednasku. a dalsia vec analgetika su taktiez lieky a tiez vam nemusi zrovna sadnut daky typ ja napr neznesiem ibuprofen mne z neho byva zle ale panadol ok, alebo novalgin. proste treba skusat mozno vam zabere iny typ lieku neviem no...
a hej mozno to znie blbo ale je to asi prospesnejsie lebo hak beres kazdy bozi den ( mas 7 dnovu pauzu a su to hormony) a analgetika beres len pri bolesti co je teda par dni do mesiaca...podla mna neporovnatelne je to ,,zdravsie" aj ked samozrejme tiez je to liek a moze to narobit ptoblem

Laara

no dobre, ked to nie je jedina moznost..tak aka je teda dalsia? napchavat sa niekolkokrat denne ibalginom? to je ako pre organizmus prospesnejsie?

Laara

no neviem, ale mne sa zrovna zda, ze sa tu bavime o babach, ktore maju neskutocne bolesti pri menstruacii..staci pozorne citat prispevok ZAKLADATELKY temy ;)

o babach kt. to beru len pre krasnu plet a vlsy, co je podla mna uplne scestne, si tu zacali ty