Oči

philips

Ako si povedal, je to plne individuálne. Záleží od toho, ako ďaleko je od monitora, aký má monitor, aké má osvetlenie, ako často robí občasné prestávky, ako často je tých 10 hod pri PC... Neviem ti to povedať tak priamo...

Flatt

A ak je človek pri PC 10 hodín, pričom si nerobí veľa prestávok a stále namáha oči, za ako dlho môže potrebovať okuliare? Je to asi u každého individuálne, ale tak priblžne.

philips

Ono niektoré očné vady sa okuliarmi a dodatočnou liečbou "vyliečia"...

Ale či medzi ne patrí aj krátkozrakosť, resp. ďalekozrakosť neviem.
Áno, väčšinou nosia okuliare do konca života, prípadne sa podrobia operácií očí a tam to vyriešia.

Flatt

Tak miestnosti mám dobre osvetlené, monitor so slušnou frekvenciou a rozlíšením, občas oči premrkám či pocvičím a robím pravidelné prestávky po cca polhodine a to je hádam všetko, čo by som mal robiť. Zrak mám dobrý, aj keď som ešte mladý (19), tak snáď okuliare nikdy potrebovať nebudem. Ale ešte by ma zaujímalo, či sa poruchy zraku po dlhšom čase veľkého nenamáhania očí nedajú do poriadku alebo či ten, kto nosí okuliare, ich bude potrebovať vždy. Poznám ľudí, ktorí nosili okuliare a už nenosia a nemyslím, že si dali šošovky.

Flatt

No hej, ale či môže zhoršiť zrak a teda spôsobiť potrebu okuliarov aj 10-hodinové sedenie pri PC, ale s pravidelnými prestávkami.

RNG

Ja napr pracujem pri merani, kde vzdialenost od meracich pristrojov je tak isto skoro stale rovnaka, takze robim "ocnu gymnastiku", kazdych par minut si oci uprem na nieco vzdialenenapr televizor alebo predmety viac merov odomna. Takze oci sa preostria z blizka na vzdialenost na chvilu, to precvici ocne svaly, tj najma tie, co pohybuju zo sosovkou a zrenickou. To, iste robim aj za pocitacom podchvilou.

Flatt

RNG a myslíš, že s pravidelnými prestávkami môže byť človek aj 10 hodín pri PC bez žiadneho poškodenia alebo to je príliš aj s hociakými prestávkami?

RNG

Samozrejme. Zaostrova nie stale na jednu vzdialenost je ako keby si ruku drzal cely cas len v urcitej polohe. Svalstvo potrebuje cvicit, inac sa atrofuje. naviac, lymfa, nas odpadovy system/kanalizacia nema ziadnu pumpu okrem pohybu svalstva, tj bez pohybu svalstva sa nehybe a tak telo zostane zamorene, v tomto pripade ocna bulva.
A to posobi nielen na otravenie svalstva, ale aj nervovo na sietnici, tj nielenze ziskas opticku chybu, ale zacnu sa ti degenerovat aj nervy na sietnici.