Rozvod, comu sa vyhnut

Príspevok v téme: Rozvod, comu sa vyhnut
slnecnica110

Ahojte baby, prosím ktorá máte skusenosti s rozvodom poradte mi. S muzom nezijem v spoločnej domácnosti 2 mesiace, odstahoval sa. Zostala som s malym. Mám pravo od neho dostat nejaké peniaze, samozrejme okrem vyzivného, ktoré si sám urcil na 80 EUR. Je stále mojím muzom a musí alebo je to na jeho dobrej voli, aby prispieval na domácnosť aj ked nie je uz nasa spoločná?
Je zákon o rodine, ale radsej by som z osobných skuseností cerpala. Vsetko ma to vycerpáva, som na mnoho veci sama, aj ked sa to pokusam zvládať,tak je to tazké.
Ak mi viete poradiť patrí zmiešané zivotné poistenie, ktoré mam uzatvorené na 20 rokov (ešte 7 rokov ho budem platit) do BSM a bude sa tiež deliť? Dakujem moc vsetkym, ktorí mi poradia....

nirv

Treba potom zdokladovat príjmy a výdavky, tj nájomné a výdavky na malého, ak ma špeciálnu stravu tak tiež take výdavky, špeciálne výdavky na lekára, poplatky v škôlke či v škole atď. Za posledných 12 mesiacov.

nirv

Tak minimálne 150 na malého. Ale je dôležité, koľko prizná ako príjem.. ak sa bude hrať na chudacika, ktorý zarobí 600, tak asi mu odklepnu tých 80. Kde žijete? Napr v BA sa žije drahšie.

slnecnica110

Dakujem za odpovede. Tak moj príjem staci na utiahnutie domacnosti,seba a malého,pomáhajú mi aj rodičia. Neviem kolko ma muz prijem, len viem, ze robi na zivnost, popri tom je zamestnaný. Neviem, co to máte za sebou, viete mi poradiť ak dám ziadost o vyzivné, tak kolko si mám ziadat. Tipujem ze on tak zarobí okolo 1000-1500 EUR v čistom...

fifipierko

Kym ste manzelia, plati, ze obaja musite mat rovnaku zivotnu uroven. Ries to sudne, manzel si urcite nemoze sam urcovat vysku vyzivneho.

nirv

Zivotne poistenie nepatrí do BSM. Manžel by ti teoreticky mohol prispievať na výživu, ak máš nízky príjem, a to ako počas manželstva, tak aj ešte rok po rozvode. Ale musíš o to požiadat na súde. Takisto by si cez súd mala riešiť zverenie malého do tvojej starostlivosti a výšku výživného. Sám si nemôže určit koľko ti bude platiť...zavisi to od jeho príjmu a výdavkov, a výdavkov na dieťa. Ale môžete sa aj dohodnúť na sume, ak ti to vyhovuje, ale ries to cez právnika. Nie na ústnu dohodu.