Vyprážanie

Príspevok v téme: Vyprážanie
yxcvb

zdravim vas,
v tejto dobe sa snazim znizit percento tuku z mojej vahy, a tak by som sa vas chcel opytat ohladom vyprazania na com by bolo najlepsie vyprazat ? na masle? bravcovej masti? alebo na nejakom oleji? viem ze najlepsie by bolo sa vyhnut v co najvacsej miere vyprazanym jedlam ale kazdy mi da za pravdu ze sa to neda..

vitavi

Ak chceš znížiť množstvo tuku, môžeš si dovoliť asi 1x za 2 týždne trochu vyprážanej zeleniny na kvalitnom oleji. Dôležité je znížiť množstvo tuku ktorý je skrytý v potravinách - vo vajciach, syroch, mliečnych výrobkoch, zapražených polievkach, pečive, zákuskoch a koláčoch, čokoláde a p.

Lilly

Kup si keramicku panvicu a nemusis riesit ziadne oleje, ked chces teda robit tu prazenicu - na keramickej to ide uplne bez problemov, ziadne pripalovanie ..

a ja som tiez sa len vyjadrila k tej vete v tvojej teme... ze "kazdy mi da za pravdu, ze sa to neda" - DA :)

RNG

Vsetky oleje vo vysokych teplotach sa menia na karcinogeny. najmenej sa meniz parou cistene oleje, ktore su takto zbavene zlozky, ktora sa rychlo spali. Odolnost oleja proti niceniu urcuje dymny bod. Tu uvediem tabulky roznych dymnych bodov
en.wikipedia.org

Lela10

olivový olej je fajn, ale určite na ňom neodporúčam vyprážať. Už pri 100°c sa v ňom niektoré väzby rozpájajú a premieňajú sa na nežiaduce,dokonca na karcinogénne! Existuje množstvo rôznych olejov. Dobrý je už spomínaný kokosový. Ja mám dobré skúsenosti s MTC olejom a taktiež s fitness olejom z tejto stránky. Cenovo to nie je až také hrozné a cuťovo sú výborné. Tento MCT olej, nemá dvojité väzby, takže nežltne a neprepaľuje sa, taktiež sa lepšie trávi k čomu nepotrebuje telo žlčník a celkovo uprvuje metabolizmus :)

Filip5645

Co sa tyka lahko dostupnych olejov tak to bude jednoynacne olivovy, potom mas este trochu drahsi, ale zas velmi zdravy kokosovy na ktorom mozes vyprazat do aleluja, kedze pri nom nevznikaju ziadne neziaduce latky.

orol

Treba si tiež ujednotiť čo vlastne VYPRÁŽANIE vôbec je, lebo potom dochádza k zbytočným nedorozumeniam. Varenie, pečenie, dusenie, vyprážanie atď sú naprosto odlišné spôsoby !!

simca_medick

Na olivovom panenskom určite nevyprážaj, mení sa na karcinogénny! Keď tak olivový na teplú kuchyňu, ideálny je repkový. Ak vyprážaš rezne, po vypražení ich rýchlo ponor do studenej vody(sekunda) a hneď daj na papierovú servítku nech vsiakne prebytočný tuk. Hranolky nevyprážaj ale peč v rúre. Vyprážaniu sa dá vpohode vyhnúť grilovaním, pečením, dusením..keď človek chce, dá sa to :P ja jem vyprážané (rezne) asi 2-3x do roka na sviatky.. :D a od babky som počula, že lyžica sadla do oleja a neprepáli sa