Ako vymenit cukor v recepte na zmrzlinu za steviu alebo nieco ine?

Príspevok v téme: Ako vymenit cukor v recepte na zmrzlinu za steviu alebo nieco ine?
sisinkaminov

Ahojte,
videla som na nete perfektný recept na zmrzlinu. Mám ju veľmi rada a už dlho sa snažím nájsť nejakú, kde nie je kopa škrobov a konzevantov. Chcem ju vyskúšať, ale recept (tucnadupla.webnode.sk) obsahuje dosť cukru. Síce hnedého, ale predsa... rozmýšľala som, že tam zapracujem stéviu, aby to malo menej kalórií...ale neviem ako. Zatiaľ som si rastlinu stévie iba kúpila, tak by sa mi zišli tipy, zvlášť k tej zmrzke vyššie, už mi to sladké mrazené šialenstvo chýba. :)

Nejaké nápady?

RNG

Ako so vsetkymi zivinami, su davky nizke, spravene a prilis vysoke.
Na erytritol maju ludia pomerne vysoku tolerancnu davku, ale niektore zvierata , co maju iny crevny system a crevne mirobiologicke osadenie,ine enzymy a inu absorbciu v crevach a teda neznesu tolko erytritolu.
Netolerovanie cukrovych alkoholov sa prejavi najma hnackou, telo chce veci , co nevie spracovat v prvom rade vyhodit. U cloveka je to zhruba 25 gramov erytritolu za den, hoci ja osobne som nemal hnacku aj pri ovela vyssej davke. Tj je to individualne aj u ludi.

Pes napr neznesie cokoladu a da sa cokoladov doslova zabit. Aj erytritolu a xylitolu znesie na vahu ovela menej ako clovek. preto je tam to upozornenie.

Deria

no, niezeby som s tym chcela krmit svojich psov, to nie ale preco to tam pisu, ved ani cukrom sa nekrmia dom. zvierata, preto ma to zaujima.

Deria

RNG, vdaka, uz som googlila a nasla som ten erythritol! v kazdom pripade vyskusam!:) a nevies nahodou, preco tam pisu, ze sa nesmie davat domacim zvieratam?

sisinkaminov

no... neviem, myslela som, že tou stéviou to vyriešim... ale vyzerá to na dobre zapeklitý problém. Každopádne tá zmrzka na striebornej žufanke (nemohla som si to odpustiť, ten web sa mi zdá strašne smiešny:D) vyzerá dobre. ak by ste však mali iný recept, kde nepôjde toľko cukru, sem s ním! :)

RNG

Dobra nahrada je erytritol, prirodzene sladidlo, skoro rovnako sladke ako cukor, takze recepty s nim su velmi podobne receptom s cukrom. A nema ziadnu pachut. Moja zena ho pouziva uz roky, lebo som cukrovkar a normalnemu cukru sa musim vyhybat.

Deria

tiez by som tu steviu zacala veeelmi opatrne pridavat, pretoze sladi sakramentsky silno. stevia je sice zdrava ale pre mna ziadna alternativa, odporna chut! ale ak ti to nevadi, len do toho! :)

Ruthea

v DM drogerii predavaju v krabicke praskovu steviu, resp. na obale je napisane stevia, ale obsahuje to z vacsej casti sladidlo erytritol, chuti velmi podobne ako cukor, ale takmer cely prejde telom v nezmenenej podobe, takze nema vplyv na hladinu cukru v krvi, inzulin atp, prave naopak ma skor pozitivne vlastnosti. Odporucam.

StanleyH

ty ides menit rafinak za steviu kvoli kaloriam? stevia je uzasna vec a je lieciva takze si mozes zuvat listky a pomoze ti to aj prori zubnemu kazu. Stevia sa pouziva ako zdrave sladidlo a ne ze ma menej kalorii, Rafinak prekysluje

alibi

presne tak. v bioshope si kup praskovu steviu. je to sice dost drahe na prvy pohlad, ale ma omnoho vyssiu sladivost ako cukor takze sa to oplati. uplne normalne to tym osladis ako cukrom len pridavaj po troskach a ochutnavaj, aby si to neprepiskla.