Kto bude dedit?

rozaa

Ak nemáš deti, môžeš napísať závet a zanechať svoj majetok komukoľvek. Ak bude závet platný, nikto ho nemôže úspešne napadnúť. Ak by si deti mala a bez príčiny by si ich vydedila, tak deti by taký závet mohli úspešne napadnúť.
Platí, že závet má prednosť pred zákonom. Ak nezanecháš závet, dedí sa podľa zákona. V tvojom prípade by to boli rodičia.
Závetom môžeš odkázať svoj majetok komukoľvek, aj celý kamarátovi. Ale mám dojem že na také veci máš ešte spústu času.

Maoam

Lost, to by si sa ale VELMI divil a este raz opakujem, ze najdivsie za majetkom su casto prave tie decka, ktoru sa samotne majetkovo uz davno za vodou, ver mi.

Vojtoo

no :) presne... to aby rodic zil co najdlhsie (tj. sledoval ako nedockave su deti ) :D nechapem tu vypocitavost deti, sice mojich rodicov nemam ako "brutalne rad na 587287676487326 percent" ale predsa su to rodicia :D
to dieta nemoze mat srdce, ak je hentak vypocitave..
to mojim rodicom by som doprial radsej nech si to cele uziju niekde na dovolenkach, ako keby mam cakat na dedenie :D ved si to konieckoncov zasluzia (za adekvatnu vychovu atd)..

Maoam

*I (sorry za hrubku)

no a uz vidis za zivota, ja chcem to a to a to (po ocovi, mame) a ty len hladis, he?????? to uz teraz presne maju vyratane CO chcu :DDDDDD

je to sranda fakt, dufam, ze moji rodicia spisu testament

Maoam

no ak su v rodine nezhody uz za zivota a deti ziju v diametralne odlisnych pomeroch a rozne sa spravali (jeden hnil, druhy desiatky rokov drie), a rodicia su spravodlivy, tak volia testament...

lebo pomery mozu byt rozne, mozes mat napr. chore dieta, ktore sa nema ako o seba postarat, cojaviem ID a pod, hej a dalsie je milionar, no tak komu odkazem byt? skor asi tomu prvemu, ale to zavisi na rodicoch...

ale inak je to fakt zaujimave, ze väcsinou sa najviac trhaju o majetky ti, ktori su davno za vodou.....(z deti)

Vojtoo

Maoam, asi ako moja babka, teda jedna, to je opak druhej, ta doslova plakala ked prehrala nejaky spor o par m2 zahrady :D a druha, co pracovala cely zivot prakticky za/pod min mzdu, setri pre rodinu daleko viac :)
cize hej no.. je to individualne :D
obcas si myslim, ze je najlepsie vsetko "rozbit" este pred smrtou :D
tak urcite lepsie ako keby mal dedit stat-opaleni spoluobcania ;)

Vojtoo

Maoam
no prave toto ma zaraza, ze zakon prikazuje co bude s mojim UZ ZDANENYM majetkom po mojej smrti PROTI mojej vole :)
teda co hladam, tak toto vsetk omozu napadnut na sude (podla roznych diskusii pod tymito clankami)..
je to komicke, pretoze ako pises, jednadcera sa moze dobre vydat a druha potrebuje majetok ako sol a ziskaju to narovnako? :)
to je proste chore:)
ak ma rodic 5 synov, tak potom sa jeho majetok rozleti na 5 stran, namiesto toho, aby sa dostal do ruk najschopnejsieho :)
ale ten zavet/testament je dobra volba potom :D len tak pre istotu, len nezabudnut na neho :D ved aj ten notarsky sa da odvolat v pohode.. tak ak sa jedna o par "supov" tak to asi nikoho trapit a nikto napadat nebude :D ale uz len z principu.. mne sa paci, ze v niektorych statoch sa da odkazat majetok aj na psa!! :D ako je to s odovzdanim slovenskeho obcianstva, kam treba ist??? :D

Maoam

ale tusim ten manzel(-ka) ma este nejaky narok aj z tej druhej polovice, no nie som pravnik, niekde som to citala, takze treba zvazit, aka je dana rodina, lebo su zeny, ktore su statocne, strazia peniazky aj majetok a detom sa po smrti oboch rodicov daco ujde, ale su aj ludia, ktori vsetko prehajdakaju a deckam uz neostane nic :D.

Maoam

Lost, inak ono je to este tak, ze napr. ti umrie otec, matka zdedi 50% a ty s bratom dalsich 50%, mozete matku ziadat, aby vas 'vyplatila', ale mozete podpisat, ze si 'zatial' ponecha vsetko a VY s bratom budete dedit az, ked umrie aj ona...tym padom si potom podelite cely rodicovsky majetok fifty-fifty (ak ste dvaja bratia).