Jódova diéta

agartio

Pardon, ako RNG spravne pise, malo tam byt 100mcg, k tomu Selenu.

Ale to by napadlo kazdeho cloveka, ze tam je chyba, lebo 100mg Selenu by bolo 1000 tabletiek Selenu a tolko by nikto nezjedol.

RNG

Ica, umele hormony ti nevyliecia stitnu zlazu, len daju do tela jeden z hormonov, aj to nie bioidenticky ale len jeho chemicku nahrazku.
Kelp, pokial nie je nejak zamoreny nemoze nic v tele poskodit.Inac by ho uz davno stiahli z trhu a Japonci by boli masove v nemocniciach a na liekoch. Zatial su zdravsi ako my, problemy so stitnou zlazou su tam extremne zriedkave a dozivaju sa dlhsie ako my. A ich spotreba jodu celonarodne z kelpu je 13.5 mg denne v priemere na dospeleho.
Takze to poskodenie stitnej zlazy jodom a selenom je zrejme mytus.

Ale ja ti tvoju vieru neberiem, len sem pisem to, co odporucaju mnohi alternativni lekari, co sa s tymto dlhe roky zaoberaju. Tj specialisti na jod, stitnu zlazu a vyzivu vseobecne

ica

RNG,
Keďže teda kelp obsahuje aj selen tak mi prosím vysvetli,prečo mi pri jeho užívaní poškodil š.ž. dovtedy mala normalnu štruktúru a braním tohto prípravku som už na celoživotnej liečbe umelým hormonov a nemyslím,že braním jodu sa to napraví,takže niekde je zádrhel,ale kde ?

RNG

agartio, pozor s tymi radami na selen!!!
davka je 200 az 600 mikrogramov, tj ziadne miligramy!!!
A co sa tyka jodu, lekari co s tym robili vyskum proacovali napr s tabletkami Iodoral s obsahom az 50 mg jodu dokopy na "nakladanie jodu"do tela bez akychkolvek problemov.
A Japonci maju z kelpu najma v celonarodnom priemere denny prijem na dospeleho 13.5 miligramov jodu, povacsine je v kelpe ako KJ.
A kelp obsahuje kopu roznych mineralov, medzi inymi aj selen.

agartio

Este raz hovorim, pozor na vitamino-maniakov. :-)
Narobia viac skody nez uzitku. Je to zlozite, co doplnat a ako.
Jod by som preventivne bral 200-400 mcg prirodne ulozeneho v riasach, predava sa to ako Kelp. Viac nie.
Na doplnanie deficitu sa da brat aj 80000 mcg, ale na tu davku treba vystupat postupne, kazdy den zvysovat. A vzdy brat Selen a Vitamin E. Myslim ze je to 100mg Selenu na 10000mcg jodu, a pri tom doplnani sa berie vitamin E 400 jednotiek kazdy den, ale maximalne mesiac. Potom sa musi urobit minimalne mesiac pauza.
Takisto je dolezite, zohnat si kvalitny Selen, ktory je vstrebatelny. Nie ten, co sa predava na Slovensku, s minimalnou vstrebatelnostou. Tu urobia ludia znovu chybu, ze beru Selen, ktory sa im nevstrebava a ked zacnu brat vysoke davky jodu, uz si skodia.
Cize caste chyby su tie, ze sa bere malo selenu, nekvalitna forma selenu, nestupa sa s jodom postupne, ale prilis rychlo, nekontroluje sa stav jodu a zle sa to odhadne, cim vznikne predavkovanie. Dalej neberie sa vitamin E, bez ktoreho sa vysoke davky Selenu nemozu vyuzit. Ako vidno, dnes priemerny clovek spacka aj uplne jednoduchy navod na pouzitie, a nieto este takuto vec, kde ciha plno nastrah.

Jod sa vo velkych davkach da doplnat cez Lugolov roztok
www.zdravi-az.cz

myslim, ze je to cca 3% roztok jodu. 20 kvapiek Lugoloveho roztoku je cca jeden gram, to je 1000 mg. Z toho 3% je jod, cize 20 kvapiek Lugoloveho roztoku obsahuje cca 30 mg jodu. Ako vidno, jedna kvapka obsahuje cez 1000mcg jodu! Zacina sa jednou kvapkou v prvy den.
Cize prvy den sa berie 1000mcg jodu, dalsi den 2000mcg jodu, atd...
Ale priebezne sa kontroluje stav jodu. Akonahle telo nezvlada stav a prestava vstrebavat jod, musi sa spomalit, alebo prerusit.
No a kto tu urobi chybu, amen s nim... moze si poskodit stitnu zlazu.

Ked to zosumarizujem, doplnanie jodu je nebezpecne hned z niekolkych kriterii. Bud do toho idete sami, a uskodite si, lebo to neviete, alebo naletite "odbornikovi", ktory si mysli, ze to vie, ale nevie to, a uskodi vam. :-) Vo vseobecnosti nedoporucujem teda doplnat jod. Radsej by som ostal pri tych tabletkach Kelp.

RNG

Ked mas pomale spalovanie kvoli hyperthyroidizmu, aj pri celkom dobrej a spravne volenej diete priberas, dokonca az chorobne.
Samozrejme zle volene jedla su tak isto dovodom, ale fast food nie je nevyhnutne vysokokaloricky, tj nemusi byt vobec dovodom obezity.
Ale je dovodom roznych zdravotnych problemov, pre rozne znicene ziviny, jednotvarnost(tj opak pestrosti) a zamorenie.

RNG

Inac ja tu nekomentujem na jodovu dietu, ale vseobecne na nedostatok jodu a jeho potrebu doplnenia.
Kedze niektori endokrinologovia tvrdia, ze napr za obezitou v USA je velmi pravdepodobne hypofunkcia stitnej zlazy(az 60% zien ma nejaku formu hypothyroidizmu) a jod a selen to napravaju, tak je samozrejme dolezite si ich aspon doplnit, ked nevieme zmenit stravu na taku, co by nam dodala dostatok tychto, ako maju napr Japonci.

RNG

Ja sem nedavam osobne nazory, ale nazory roznych lekarov, vyskumnikov, ktori masju svoje tvrdenie dokazane statisticky na hbrbe pacientov.
Jod samotny ako agresivny halogen moze telo poskodit vo vyssich davkach, ale zluceny v rozlicnych formach rozhodne nie je rozhodne toxicky. Keby bol, tak by v pripade napr nuklearnej nehody ci utoku neodporucali brat KJ v davkach 130 miligramov denne s tvrdenim, ze je to uplne bezpecne.
Aj volny chlor je velmi jedovaty, a predsa na spravnu funkciu tela potrebujeme kazdodenne az 2500 mg NaCl