Je povinnostou muza byt domaci kutil?

Príspevok v téme: Je povinnostou muza byt domaci kutil?
Kutil

Minule do mna zena ryla, ze sa stara o domacnost a ze by som mohol aj ja. Ja milujuci manzel som suhlasil. Zacal som prat, varit, zehlit, upratovat. Dokonca aj okna som umyl, sice parnym cisticom, ale bolo to OK. No a o 3 dni dostala zena defekt a vola mi, ze pomoc. Ja reku, vsak vymen koleso. Nikto jej nezastal, tak musela platit vyjazd servisakov. Pneumatiku praskla z boku, nedala sa opravit, tak ona ze co s tym? Ja reku vsak pozri si parametre a objednaj cez internet novu. Musela poprosit kolegu...Vonku prsalo, vytopilo nam elektromotor na brane, nastal skrat a odisla poistka z riadiacej jednotky. Vravim, ja som teraz zena v domacnosti, chod to opravit. Ona ze nevie, vravim ok, tak zariad. Volala servis, technik sa rehotal, ze neviem vymenit poistku, tak som mu vysvetlil, ze co je vo veci :) O par dni sa zase pokazil pristup na internet, resetovalo sa nastavenie wifi routera. Zena ze co s tym, vravim, zober manual k routeru a zmluvu od providera a nastav to... Cize zase volala technika, ktory to musel prist nastavit tuto primitivnost. Bola zima a prsalo, naprsalo a zamrzlo to na plynomery, prestal namist kotol. Vravim zariad (stacilo teplou vodou odmrazit a parkrat prestukat poistny ventil a resetovat kotol na teplu vodu), samozrejme, ze musela volat technika. Po mesiaci a par uctoch za taketo srandicky to v nej povolilo a uznala, ze chlap sice robi menej, ale usetri viac. Ja sa dokazem naucit vsetko to co robi zena, ale ona nedokaze urobit to co ja, takze bohuzial preto sa veci maju tak ako sa maju :)

Agnes998

Veviem co mam za chladnicku, ale taka stara nie je, kupovala som ju pred siestimi rokmi. Dvere su tu zas dobre stare, su aj skarede, uz dlho si hovorim ze az raz budem mat peniaze tak kupim rovno nove. Ale furt je nieco dolezitejsie. No roboty tu je tolko, ze tu by ta to za chvilu prestalo bavit :-) Varila som len polievku nakolko som varila len pre seba a mne to staci :-)

Kutil

Agnes - ak mas staru chladnicku s vyparnikom (nie modernu na studeny vzduch), tak si zavolaj na to opravara, nech ti skontroluje mnozstvo chladiacej zmesi vo vyparniku - predpokladam, ze tam bude este freon - ak cast unikla, co sa stava, tak tam namrzne kondenz zo vzduchu a skladovanych potravin a pri presune vzduchovej bubliny vo vyparniku inde sa to cele zase roztopi a stecie von - toto sa neda kutilsky opravit. Pracka - je velmi mala sanca, ze to tecie na dvierkach pri tesneni - to je rarita. Treba skontrolovat tesnost privodnej hadice, ktora je neustale pod tlakom, ci niekde neslzi a takisto aj odpadovej hadice, najma ci nie je stara, stvrdnuta, neohybna. Ak je to OK, treba odpadovu skontrolovat aj priamo pod pracim bubnom a tiez rovno ci tam nie je prasklina na spodku a este aj ci tam nie je uz vela vodneho kamena, ktory brani riadnemu odtoku a samozrejme skontrolovat, ci ma cerpadielko ciste lopatky a ci sa toci tak rychlo ako sa ma. Dvere - treba sa pozriet pohladom, ktora cast brani riadnemu doliehaniu - stare panty idu priamo zavitom do zarubne - treba ich dotacat, ci odtacat cele podla potreby sa tak vysuvaju, ci zasuvaju a dvere tym klopia. Vyska sa nastavuje pridanim obycajnych podloziek na skrutky medzi panty. Nove panty maju 2 imbusove sroby, ktorymi sa nastavuju v 2 osiach - hore-dolu a doprava-dolava. Takze vsetko je to velmi jednoduche na opravu. Tak by som si u vas zamajstroval :)
Co budes varit? :)

Agnes998

Tak ja som tieto veci ako oprava pracky a pod. brala ze to nie je typicky muzska robota, to je praca pre odbornika, opravara. Preto ma ani nenapadlo zeby mi to mal robit priatel. Ak taketo veci robis doma ty, tak ok, beriem spat, usetrite za opravara. Mne by sa taky chlap teda zisiel, roboty by mal u mna dost, aj by som mu zatial varila atd., to by ma nenapadlo po nom este aj toto chciet :-)

Agnes998

Kutil: problemy s elektrikou mi doma robil brat, on je elektrikar, priatel to robit nevie. Chladnicka mi tecie, ale to mi nevie nikto spravit. A casto aj pracka. Jedny dvere sa nedaju 100% zatvarat, len on to nevie, tak co s nim. Mas pravdu ze by tu bolo vela muzskej roboty, na co som si uz zvykla a neriesim to, ani nad tym nerozmyslam. No mozno by sa mi taky chlap ako ty zisiel :-)

Sejla

Sonjaa, ďakujem, dúfala som, že to niekto pochopí:)
Maoam :) škoda, ale kľudne ma kontaktuj, ak sa náhodou ocitneš v UK a ja sa ti budem hlásiť, keď budem v Nemecku:P

Sejla

kto: ja zase nechápem, prečo niekto ženatý rieši ženy v globále. Jasné, že sú aj také, ktoré nevedia nič, len kvákať, intrigovať, nakupovať a sťažovať sa na chlapov, ja osobne s týmto vôbec nie som v styku, takže ma to ani nejak neserie. Tých pár samičích kamošiek, čo mám, sú skôr racionálne, empatické baby, ktoré si hladia svoje a chcú niečo dosiahnuť. A väčšinou sú slobodné:D Takže sa mužíkovia tak nesťažujte, lebo mám pocit, že vy tie sliepky priam vyhľadávate. A robí vám dobre, že máte pri sebe niekoho, kto sa vie ťažko obracať v realite, lebo vaše samčie ego je odmalička kŕmené podivnými hodnotami. A starý známy zákon je, že všetci vidia len to, čo ich ego vidieť chce. Popravde, chlapi, ktorí takýmto spôsobom priťahujú takéto ženy, by si nevedeli poradiť s lepším modelom partnerstva, takže zbytočne sa sťažujete:)

kto

sejla Dnes 15:54 - asi si nepochopila, ze Kutil zalozil danu temu preto, ze sa nemoze divat na ten zastup zien, co neustale nadavaju na svojich muzov.

Pretoze nie kazdy chlap je somar a hoviadko.

Na druhej strane existuju zeny, co sa spravaju presne tak, ako tu na fore zeny popisuju chlapov. Moja zena je napr. sikovna, ale leniva a to este aj do toho sexu.

Tak sa nediv, ze sa najdu muzi, co im zlc zdvihne, ked citaju o chudinkach, co nadavaju na muzov, ked vidia, co oni robia pre svoju rodinu, domacnost, manzelku.... alebo co robi/alebo nerobi/ ich zenska polovicka.

U mna sa za roky vytvoril nazor, ze zeny su povacsine lenive, cest vynimkam. Zneuzivaju dobrotu muza, alebo tazia zo situacie maximum, zneuzivaju ho a ich priorita su zabavky, wellness, proste zivot na oblaciku odtrhnuty z reality.

A to nehovorim o zenach, ze im nieco chyba, ze by im partner robil nieco zle, ale naopak, ked muz zene pomaha, stara sa, atd.

Mam dojem, ze z celej emancipacie zostalo to, ze zeny chcu z nej tazit len vyhody, ale ked dojde na zodpovednost a nevyhody, tak sa od toho distancuju a uz im vyhovuje klasicke rozdelenie spolocnosti "ved ja som zena".

Kutil tu normalne popisuje situaciu, co robi a co jeho zena nerobi. On sa nestazuje, len poukazuje na to, ze nema problem robit to co zena, ba aj viac, ale nemusi to partnerke vycitat. Zatial co zeny sa velmi rady postazuju a ked maju zvladnut trebars chlapsky problem, poradia si.... a z prispevkov vyslo ako ? Zavolaju zas INEMU chlapovi...

Takze tu vsetci nefnukajme. Kazdy ma, co si vybral. Ono to tak dopadne, ze ked niekto ustupuje, druhy zacina viest, az sa z toho stane zvyk a potom je z toho vlaku uz tazke vystupit bez havarie.

lilyianka

ja som odmalička mala doma vzor môjho otca .. bolo minimum vecí, ktoré by nevedel .... resp. možno aj nevedel, ale naučil sa a prečo? lebo sa veľakrát stalo, že si zavolal firmu a tá to totálne odflákla ..napr. také podrezávanie domu, dlažba v kúpeľni a pod .. všetko si teraz robí sám, celé podkrovie okrem krovu urobil on .. nik iný, teda ja som mu pomáhala .. taký istý je môj brat... ak je niečo treba urobí, či už doma, ale u svokrovcov, ak svokor je v práci, nikdy mu to nerobí problém, .. teraz som rada, že mám rovnakého chlapa... okolo domu vie hádam všetko, odkedy sme spolu stará sa mi o auto, lebo ja netuším kde a aký olej sa dáva do auta (vždy som s tým šla do servisu), zložil všetky skrine, nabrúsi nože, namontuje poličku, čiže všetky tie "chlapské" práce ovláda... samozrejme, ak môžem pomôžem mu s tým a ak je to v mojich silách ... ale tak on vie aj tie "ženské" práce .. minule sme spolu umývali okná, vie perfektne upratať byť, povysávať a variť vedel na začiatku nášho vzťahu lepšie ako ja .. (ale to sa už zmenilo :P) proste čo sa týka chlapských prác, vždy viem, že mi s tým niekto pomôže, predtým to bol otec a brat a teraz je to môj priateľ, ktorého si za to vážim, pretože viem, že je veľa chlapov, čo nevie ani 10% z toho ..alebo ktorí len vylihujú a nič nerobia ...