Rozbitý ortuťový teplomer

Príspevok v téme: Rozbitý ortuťový teplomer
123456654321

Dobry deň. Včera sa mi v izbe rozbil ortuťový teplomer. S lyžičkou som pozbierala čo sa dalo a zvyšok som povysavala do stareho vysavača. Ale určite sa mi niečo dostalo aj do koberca a postele. Dokonca sa mi nejak ortuť dostala cez posteľnu plachtu priamo na posteľ. Dnes som tam nespala a nechala som vyvetrane okno. Paplony som vyprašila a nechala na balkone. Čo mam robiť? Budem tam môcť ešte niekedy normalne spat? Môžem po tom koberci chodiť len v ponožkach alebo si zakaždym mam obuť papuče? Mam naozaj veľmi veľky strach....

0vecka

ja som sa ako maly hral s kvapkou ortute a nahanal ju a nic mi neni.... inak vysavanim sa to len cele rozprasi do vzduchu.... akoye ja by som vyvetral koberec ak sa da vypral ak to mas na posteli tak to viper a uz to neries

ebi7777

tak áno, si zdravá, nech to inak ani nie je!!!
ale účinky sa môžu dostaviť aj po 10-20tich rokoch, ako napr. vznik rakoviny

Frézia01

Ani som nevedela, že ortuť môže mať také následky.
Ale môžem zodpovedne, z vlastnej skúsenosti povedať, že ako dieťa som zažila rozbitý ortuťový teplomer, ortuť som si dala do kelímka od cukríkov a s tým som sa hrala :) A som tu, živá a zdravá.

Takže nemyslím, že by ortuť z teplomera mala fatálne následky.

123456654321

Len po prečitani tohto neviem či pomôže dať len čistu plachtu :((

Aké zdravotné riziko nám hrozí pri rozbití teplomera?

Po rozbití ortuťového teplomera hrozí predovšetkým riziko vdýchnutia väčšieho množstva toxických pár uvoľňovaných z rozliatej ortuti, ktoré poškodzujú respiračný systém, sliznicu a spôsobujú akútne zápaly pľúc a dýchacích ciest. Akútna expozícia vysokým dávkam môže spôsobiť úplné zlyhanie telesných orgánov až smrť.

alibi

myslim, ze pokial sa nechystas ten koberec a postel olizovat tak je to uplne bez problemov. este raz poriadne povysavaj a poutieraj na postel daj cistu plachtu a je to.