Zmätok v hlave kvôli VŠ

Príspevok v téme: Zmätok v hlave kvôli VŠ
Terusiiiiiik

Ahojte ľudia. Volám sa Terka a idem na VŠ. Už som chodila na VŠ tento rok, ale nevyšlo mi to. Tento rok som si vybrala 2 kde som si dala prihlášku. Jedna z nich je EUBA - Ekonomicka univerzita v Bratislave a druha TNUNI - Trenčianska univerzita Alexandra Dubceka v Trencine. Moj problem je nasledovny:
1, EUBA - je prestizna vysoka skola, ma dobre uplatnenie a postavenie na trhu prace, je velmi narocna, vela ucenia a psychyckeho teroru
2, TNUNI - ma zle meno, je to skola oprasena skandalmi, uplatnit sa da, ale je to tazke ako napr. z EUBY, je pomerne lahka a nenarocna

Dala som si skoly, kt. su extremne od seba odlisne. Problem je v tom, ze ja nie som nejaka extra ziacka, na strednej som mala sice super znamky, ale ja nezvladam veci fyzicky, ked je toho na mna proste vela, tak mozno by som aj EUBU zvladla, ale psychika mi ide strasne dole, mam neuveritelne nervy, placem, kricim, mam vsetkeho pokrk, uz som sa snazila byt kludna, ale vzdy nakoniec vybuchnem, nezvladam psychicky tlak, uz tento rok som bola na VS v Ziline a katastrofa, som sa uplne zrutila, problem neni len v psychike ale aj v tom, ze nedokazem sa rychlo ucit, ale ucim sa velmi pomaly a po malych ciastkach a neviem si vybrat medzi tymito skolami, chcem mat dobru skolu ale zase na druhej strane na EUBE budem na pokraji psychickych aj fyzickych sil a mozno to nevydzim po psychickej stranke a necham to tak, co si teda vybrat? Prosim snazte sa do toho vcitit, sudte podla toho co pisem, a nie podla "seba sudim teba"... Poradte mi ako dalej :(((((((

Krajta

neklad na seba naroky, ktore nemusis zvladnut. nemysli si, ze ked skoncis bratislavsku skolu, tak uz okamzite najdes uplatnenie. vsetky nase skoly stoja za prd, v zahranici nemaju ziadny kredit. takze to mas vlastne jedno. poznam ludi, ktori skoncili trnavsku masmedialnu komunikaciu, skolu o nicom, pritom sa vyborne uplatnili. kazdy zamestnavatel vie, ze samotna skola ta mnohemu nenauci, tvoje schopnosti sa ukazu az v praxi.
preto si nevyrabaj stres uz dopredu. chod na lahsiu skolu a pritom sa pripadne s pomocou nejakeho psychologa usiluj zvladat svoje vybuchy a nejako sa znormalizovat. lebo ani zivot nebude prechadzka ruzovym sadom, problemy su vsade, na kazdom kroku. stale treba zdolavat prekazky, preto sa musis s tym nejako vyrovnat a pripravit sa na zivot. tie roky stravene na lahsej vysokej skole ti mozu pomoct prave v tomto.
ak na seba toho navalas vela, mozes sa pod tym zrutit, a potom uz moze byt zarubana cesta na kazdu skolu.
je fajn, ze vies o tychto svojich slabinach, ale musis z toho aj vychadzat pri rozhodovani.

_meno

Ahoj terka
Vyber lahsej skoly ti urcite pomoze odlahcit stres a zaroven ti poskytne viac priestoru na sebarealizaciu.
Na skole si mozes zapisat predmety z univerzity co ta bavia, stat sa clenkou st. organizacie, alebo mat hlbsie znalosti v povinnych predmetoch a venovat sa profesionalnejsie im.
Ak ti ucenie nejde, alebo sa ti zda ze sa ucis pomalsie (mozno sa len zrychlil prisun hehe) - je dobre ze vies co nevies. Teraz ale musis zaplnit tu dieru nevedomosti - bud tak ze zlepsis svoje ucenie (zefektivnis seba na zaklade rad druhych) alebo sa das dokopy so spoluziackami (kt. maju podobne problemy, kedze ucico mate rovnake).

Co sa tyka vyuzitia vedomosti si kazdy, co vie, co vie, najde pracu. Ked vravis ze ta bavi uctovnictvo, je len o hladani ako rychlo najdes firmu, poziciu, podmienky ktore by boli v sulade s tvoji predstavami.

Terusiiiiiik

Ďakujem za všetky ďalšie názory, ale zdá sa mi, že niektorí súdili viac podľa seba a nie podľa toho čo som napísala.
Jedulka - Ďakujem, veľmi si mi pomohla, tým čo si mi napísala. Ja v budúcnosti by som najradšej robila pre nejakú firmu účtovníctvo, kt. celkom slušne ovládam, chodila som na OA a mám aj cerfitikát od firmy KROS, kt. vlastní najznamenjšie a najpoužívanejšie programy na Slovensku. Ja sa len bojím, že sa nikdej nedostanem, že aj keď niečo fakt viem, že nedostanem tu príležitosť sa v tomto odbore zamestnať, keďže dobrých účtovníkov je naozaj veľa a dobrá vysoká by mi k tomu mohla dopomocť aj keď tie stresy mi asi za to nestoja. Tak preto som si aj nakoniec vybrala TNUNI.
Meretseger - na historiu by som nesla. Neznašám dejepis. Ale poente som pochopila x). Tak aj preto pojdem teda na TNUNI.
Pre všetkých - Aj keď som si vybrala TNUNI stále mám zmätok v hlave a musím si Vaše rady čítať stále dookola. Mám poriadný chaos v hlave.

Meretseger

Je v podstate úplne jedno, akú školu budeš mať, len nejakú VŠ vyštuduj, dostaň sa k najvyššiemu možnému vzdelaniu. Bez toho si nula. V normálnom svete to funguje tak, že ľudia sú v troch vrstvách, majú len ZŠ, len maturitu alebo i VŠ. U nás je to bohužiaľ tak, že maturu má každý chudák, takže sa zotreli rozdiely medzi spodinou a tými lepšími. Nemôžeš ostať bez VŠ (hoci aj slovenskej a bez väčšieho renomé), pokiaľ nechceš, aby s tebou totálne zametali. Iste, tie vedomosti potom už možno v živote nevyužiješ, ale pre prípad potreby na tebga budú pozerať ináč, než keby si mala len maturitu. Pokojne choď hoci aj na Trnavskú na históriu, to je asi najľahšie, čo vôbec môže byť, ale aj to je VŠ.

iskierka

si to písala ironicky o tej EUBE ? :D :D lebo neviem či sa mi oplatí to čítať v tom prípade ďalej...ty prestížna škola s psychickým terorom :)

sunnynka

poviem ti len tolko, ze znicene zdravie a psychika, ktora sa s tebou moze vliect cely zivot ti nestoji za ziadnu skolu.. takze si dobre zvaz svoje moznosti

jedulka

mám jen základní vzdělání, ale když se tě zeptám co umíš a to se tě po kdejaké VS zeptají, tak co odpovíš? Ono to totiž tak chodí a vidím i tady na foru velmi rozčarovaných lidí, kteří poctivě studovali a po 20 letech učení si těžko hledají práci.Svým dětem jsem říkala, že je úplně jedno na co a kam půjdou ale co budou dělat musí umět na 100%.vždycky jsem jim říkala, že třeba i kuchař ale "pán" kuchař!A v tom je zakopaný jádro pudla.Co nabídneš trhu?
Ještě lépe dokážeš s nabitými vědomostmi se uplatnit s vlastní nápady a zrealizovat je?

Niqoleta

Ja sama chodím na EU do BA a vôbec si nemyslím, že škola by bola nejak náročná. Ak sa učíš tak problémy nemáš a ak nie, tak problémy skôr či neskôr začnú a to asi na každej inej škole. Ja popri EUBA zvládam ešte právo diaľkovo, takže keby bola nejak strašná tak to nerobím. Ja nemám pocit, že by ma brali ako handru, ale samozrejme vyučujúci sú rôzny.
Prestaňte sa ľutovať a plánovať, radšej si prejdite prečo sa na vás rodičia "hnevajú", vstúpte si do svedomia prečo vás neprijali a či ste spravili všetko pre váš úspech. Sadnite si s rodičmi a povedzte im, že vám je ľúto, že ste ich sklamali a začnite niečo robiť so sebou.

cherryberry

Ale otazka znie. Co by si v zivote chcela robit? Cim sa chces zivit? Mas nieco vysnivane?
Ak ides na tu skolu len kvoli titulu, tak si vyber jednoduchsiu moznost. Kazdy tu pise, aku narocnu skolu ma/mal, ale skutocnost je asi taka, ze si vybrali nieco, k comu nemali prilis blizko a musia to dopodrobna studovat, lebo chcu nejaky titul. Je im jedno z coho, hlavne ten titul. Ono na tom nie je nic zle, chcem len povedat, ze kazda vysoka skola je narocna. Pretoze uz musis studovat urcity problem naozaj detailne. Na kazdej vyske budes mat skuskove, ktore ta polozi, statnice, pred ktorymi mesiac-dva nevyjdes z domu (true story).
Nerozhoduj sa podla toho, co sa ti bude studovat lahsie, lebo ani jedno lahsie pre teba nebude, ak si nachylna na stres. Skus sa zamysliet nad tym, co by si v zivote chcela robit a rozhodni sa podla toho, ktora vyska ta k tomu snu lahsie dopracuje. Lepsiu radu ti nemozem dat, hovorim z vlastnej skusenosti. Studovala som len preto, aby som mohla robit to, pocom tuzim cely zivot a vyslo to. Teraz mam konecne pocit, ze tie roky ucenia stali za to.
A nech uz zacnes studovat hocico, skus ziskat nadhlad. Je to len skola, nepotrebujes Acka, stacia ti Ecka. Zmen zivotospravu - dopraj si dennne 8 hodin spanku aj keby co bolo. Ak budes mat vela ucenia, aspon jeden den v tyzdni si daj volno a ucenie nechaj tak. Jedz vela zeleniny, ovocia. Nejedz ziadne tableky, energeticke drinky a podobne. A moja posledna rada znie, mozno by si mohla vyhladat psychologa, ktory by ti pomahal prejst studiom. Samozrejme za predpokladu, ze by do teba nehustil nejake antidrepresivna ci co namiesto poriadneho rozhovoru. Velmi Ti drzim palce, urcite to zvladnes!!! A teraz si uzivaj leto!!!

neskusena

chodila som na EUBA, vobec si nemyslim ze je to prestizna skola. musis si sama kupovat knihy, zhanat materialy,ktore ta vyjdu aj na 100e za semester. beru ta tam ako handru (cest vynimkam) , uplatnenie je okej. Ale brutalne tazka nie je. Niektore skusky su take ze sa ucis den-noc stovky stran, ale niektore sa tam najdu aj co ta bavia a aj ucitelia mladsieho veku ujdu.

osobne by som si vybrala radsej UK manazment. Tam ziakov ucia prakticke veci, nie tony zbytocnosti, ucia ich prezentovat, pracovat s informaciami a podobne.

Ale vidim ze si sa uz rozhodla, takze vela stastia.