Som nesťastná zo správania syna

Príspevok v téme: Som nesťastná zo správania syna
snehuliak

mám syna,ktorý chce ist na VŠ,momentalne je zamestaný nezarobi vela a všetko utratí,nevim ako mu mám vysvetliť,že je potrebné si peniaze ukladat,ale on má na to iný názor,vec je tá,že chce ist na VŠ a ja bohuzial žijem z jedneho platu a ešte splaácam za niekoho dlh a nie som schopna mu pomoct financne čo znamena že na denne studium nebude moct ist,povedala som mu nech študuje externe,ale marne,stale sa kvoli tomu hadame a mi vycita,že kvoli mne na tu školu nepojde,som z toho nestastna ako sa chova a nechape moju situaciu,na jednej strane by som chcela,aby mal vzdelanie ale na druhu stranu mu neviem pomoct a on je urazený,neviem čo mám robit

winki

snehuliak...externé sa platí na začiatku a dosť vysoká suma (nepoznám niekoho kto by to mohol platiť na splátky). Neverím, keďže má dlhy, že to bude schopný zaplatiť.

Pracovať a študovať je náročné. Zvládne to?

Zamestnávateľ bude ochotný uvoľnovať ho na prednášky, skúšky?

AK bude mať školu sobota, piatok tak bude musieť tiež niekde prespať, a to ho vyjde drahšie ako intrák pre denného.

Je tá škola ďaleko od vášho bydliska?

lateeee

To je jedno ci pije alebo nie, to je metafora. Keby ja miniem vyplatu, nemam na najom a som na ulici. K zodpovednosti sa treba naucit cim skor, i ked dnes to nie je "in" a paradodxne odomna rodicia az do 22 (odkedy zijem sam) nic nechceli (okrem domacich prac).
Proste nechapem ako moze rodic nechat dieta v takomto stave. Mna by uz riesli davno pradavno. A tiez som sa pohyboval na hrane unosnosti a nervov rodicov..
V akom meste ide studovat? Brigada sa najde takmer urcite vzdy, len bude mizerne platena, no kazdy nejak musel zacinat.. Alebo nech si najde plnohodnotnu pacu na 1 rok a usetri si - ejha - tam je problem zase.. Nedokaze to..
No, neviem, nic v zlom, ale vela stastia.
1. krok je uz urobeny, tema je zalozena a problem sa riesi :)
2. krok je, neprestat riesit problem kym sa nevyriesi.. ved ide o jeho buducnost.

snehuliak

jesiccal,lateeeeee
moj syn nepije,neviem kde ste to čitali nič take som nenapisala,napisla som,že utrati vyplatu,ale nie na pitie!!!
ide o to,že musi v tom meste,kde chce študovat bývat,mne ostane z platu nejakých 200 eur a nie som schopna mu dat na ubytovanie a stravu a aj keby si zacal privyrabat,tak určite si nenajde brigadu hned ako nastupi do školy,takže by som to musela prve mesiace platit a na to nemam
k tomu ex.studiu ja viem,že sa plati,ved pisem,že je momentalne zamestaný, tak by si studium platil sám z výplaty

winki

snehuliak...za externé štúdium sa platí!!!! Tak ak nemáte financie je pre neho lepšie ísť na denné. Na dennom sa dá vybaviť aj sociálne štipko a môže popritom robiť brigádu.
Na dennom má lacnejšie cestovanie.

Ty mu budeš platiť intrák, prípadne dochádzanie. Na mesiac mu dáš toľko, koľko uznáš za vhodne a keď to chalan prehajdáka tak hold má smolu a bude o chlebe a vode.
Ja som si napríklad za 3 roky štúdia kúpila len jednu jedinú knihu, všetky ostatné som mala z knižnice. Určite denné, ale stanoviť mu hranice a nedodovať jeho nočné výlety do mesta :D

JessicaI

snehuliak

ja sa tiez priklanam k dennemu studiu. Treba sa s nim porozpravat a povedat mu ako velmi by si chcela aby studoval to co si vybral a budes mu v tom pomahat ako sa bude dat. Bude musiet popri skole pracovat aby ste to zvladli, ale nebude prvy ani posledny. Aj moja dcera brigaduje popri studiu.
Vyhodit ho z domu podla mna nieje riesenie moze sa dostat do zlej partie alebo zacat niekde pod mostom este viac pit. Je to naozaj len to krajne riesenie kedy sa treba pripravit aj na to najhorsie. Rozpravaj sa s nim a vysvetluj ako zit lepsie aby mal aj on pocit spokojnosti v zivote.

lateeee

"a mi vycita,že kvoli mne na tu školu nepojde"

takto podporujete jeho tyranizmus, podla mna..

seriozne, nic v zlom, ale kolko ma rokov? pripomina mi to jedneho mojho kamarata, ktory je fakt - no nechcem byt vulgarny :)

1. prechlasta prachy co je urcene na prezitie
2. vycita vlastnej mame, ze ona je na vine, ze on prechlasta peniaze ktore su urctene na prezitie

=

jedine riesenie ako mu pomoct je vyhadzov z domu na isty cas :)

seriozne, alebo len ja tam vidim logiku ?

lateeee

surovo vyhodit z domu..
a potom sa nauci respektu.
a ked sa to nauci, a nauci sa ze peniaze sa nemaju prechlastat, tak potom je mozne ho zobrat spat do domacnosti.
seriozne to myslim,takto sa Vas syn nepohne z miesta a preziva zo na na den, nepohne sa dalej a zabija vlastny cas - cas ktory nikdy nevrati.

fjfhf

aj ja si myslim ze je vyhodnejsie aby isiel na denne studium ak ma menej ako 25 rokov. popri skole sa da dobre na brigade popri skole, moze dostatvat stipedium socialne aj prospechove. ja som tiez taktobrigadovala popri vyske a bolo to fajn, niektori robia aj ovelia viac hodin ako je pre studenta statom povolene. da sa to.. za externe studium treba vela penazi zaplatit a ak by ho skola nebavila alebo by ju nezvladal a skoncil skolu, bola by to skoda penazi. a neskor aj tak moze prestupit na externe studim z denneho..

ruzenkaRK

na externe studium nech neide...teda to je len moj nazor. Pracovat sa da aj popri dennom studiu (viem podla skusenosti - mojich aj od kamaratov). Existuje socialne sgtipendium, ktore by podla tohto vsetkeho dostaval. a ak ma do 26 rokov tak budes este naneho dostavat od statu peniaze (tie dorbne co dava ako rodicovksy prispevok ale aj to je nieco)a nemusi platit skolne (teda oficialne). ak ma teda do 26 rokov jednoznacne odporucam denne studium. ale ot len moj nazor :-)