Zvačšené uzliny

Príspevok v téme: Zvačšené uzliny
Kristián25

Dobrý deň už asi 3,5 roka mám dlhodobo zvačšené uzliny na krku 3 asi cca.okolo 1 cm (jednu pod sánkou-a 2 mi vybehnú pod sánku pri predklone hlavy)-všetky sú dobre hmatateľné...ďalej mám v slabinách na ľavej strane 3 a na pravej strane 4 najvačšia má asi do 1,4 cm všetky sú relatívne pohyblivé voči nspodine... Už som s tým pochodil kopec lekárov cez výtery, krvné testy až po sono kde lekár srandoval, že je to normálny nález- žiadna histológia není potrebná. Už som poriadne zúfalý lebo za tie takmer 4 roky sa vôbec nezmenšili (a to som užíval všeliaké lymforegeny, dával na to octanovú masť...) ani nepribúdajú síce je pravda, že som prekonal asi 2 baktériálne infekcie mám chronický zápal prínosových dutín a zníženú imunitu--Môže to byť tým je to naozaj v pohode ako sa smejú lekári, lebo som našiel, že niektoré lymfómy sa dosť pomaly vyvíjajú-že sa upľatňuje nejaká metóda Watch and wait?? za každú radu ďakujem

llek

Watch and wait je terminus technikus a je presne definovane v akych situaciach sa tento postup vyuziva. Vobec to nie je o tom, ze u nas sa malo alebo vela vyuziva. V onkologii je to legalny postup v presne definovanych situaciach a pri definovanych ochoreniach. A ak sa tak u nejakeho pacienta postupuje nema to nic spolocne s tym ci dane ochorenie na chemoterapiu ci inu liecbu reaguje alebo nereaguje

Ivqa

Ja som mala podobný problém a to sa mi ťahal cca 2 roky. Panikárila som,lebo mi každý lekár tvrdil, že mám v norme výsledky, ale ja som sa už tak sledovala, že som si niektoré príznaky aj domyslela a hocičo sa u mňa vyskytlo som to pripísala lymfómu.
Až nakoniec mi jeden známy detský onkológ povedal, že každá uzlina po viac než roku sa považuje za bezvýznamnú a treba ju len sledovať. Ak nemáš iné príznaku ako nočné potenie, chudnutie, ... tak sa ňou nezaoberaj.
Watch and wait sa u nás asi málo používa, ale tam uzliny rastú veľmi pomaly a zvyčajne ťažko reagujú na chemoterapiu.

llek

Ak su tie uzliny o ktorych hovoris take velke ako udavas a nemenia sa -nezvacsuju ani nepribudaju, tak su to z najvacsou pravdepodobnostou fakt len reaktivne uzliny a s tymi sa nerobi nic. V slabinach maju chudi ludia bezne hmatne uzliny okolo 1-1,5cm, to je taka oblast. Ziadne zazracne tabletky ci lymforegeny ci co ja viec co nepotrebujes. Je to proste reakcia tvojho lymfatickeho systemu, hovori to o tom, ze system reaguje, teda funguje. Jedz ovocie, zeleninu a tam mas vsetkeho dost.