Slepý zajko

Príspevok v téme: Slepý zajko
winki

Ahojte, aby som to uviedla na pravú mieru. Mám zajka "barana" má 5 rokov a minulý mesiac nám oslepol na jedno oko - šedý zákal. Ževraj to majú dedičné a nič sa s tým nedá robiť. A preto chcem vedieť, je dosť veľká šanca, že oslepne aj na to druhé oko. Tí čo máte slepého zajka, ako to prebieha? Ako sa správa? Je to viditeľné na správaní? Čo pre neho urobiť?

Momentálne nemá žiadne viditeľné problémy. Len samozrejme nereaguje na pohyb keď je otočený tým slepým okom. Hlavičku otáča tak, aby na nás videl zdravým očkom. Ale inak je taký ako predtým.

Dá sa tomu nejako predísť????

winki

Ahojte, takže zajko dostal aj v sobotu trojhodinovú kúru injekciami a infúzkou. V nedeľu mu ešte pichli vitamín B12 a v stredu máme prísť ešte na jeden vitamín.

No ale musím zaklopať!!!. zajkovi sa hlavička vyrovnala, už ju nemá takú naklonenú a aj očko nemáme už také obrovské. Snažíme sa aj behať po izbičke, ale len trošku, vidieť na ňom, že sa bojí lebo ešte ho to nakláňa na jednu stranu, ale aspoň to s ním nehádže o zem. Papať papáme tiež. Len teraz to teplo mu nerobí dobre a tiež je smutný z toho, že je zatvorený (on býval nonstop vonku pustený).

Hádam to pomaly bude lepšie a nevráti sa to.

Ďakujem Vám za povzbudivé písmenká.

ambrozia

winki, aj keď som zajačika nikdy nemala, prečítala som si tvoju tému a je mi smutno. Dúfam, že sa chlpáčik vylieči a ešte dlho ti bude robiť radosť. Držím tebe a zajačikovi palce, aby ste chorobu porazili.

Deria

dakujem, ze si hned dala vediet, myslela som na vas. takze modlim sa s tebou, aby mu to pomohlo! tak sa este ohlas, ak sa nieco zmeni, aj ako sa ma.

winki

Ahojte, tak sme doma od veterinára....ach jaj.

Hneď ako na neho pozrel tak povedal, že to neurologický problém, len nevie zistiť či parazit, či opuch mozgu, či prasknutá cievka :( Na to slepé očko keď pozrel tak okamžite ááá tam je generatívna porucha.

Dal nám hneď na mieste dve injekcie a potom si ho tam na dve hodky nechali s tým, že mu dali infúzku a každú pol hodinu injekciu do uška proti parazitom.

Zajtra ideme na kontrolu, ak sa to nezlepší tak povedal, že on urobil čo mohol ďalej sa to dá riešiť len radikálne :(

Teraz sa modlím. Zajko no neviem mne osobne príde trošku lepšie. Hlavičku má stále na bok, ale hlavne sa napil po dvoch dňoch. uvidíme do zajtra.

Deria

ach winki, tiez myslim, ze to nebude len slepota, tiez som pozrela na choroby zajacikov a hlavicka nabok mozu byt parazity. pri zapal mozgu by musel mat teploty.(?) ides k tomu istemu, kde si bola? my mozeme len spekulovat, dobre ze s nim ides k vet. dufajme, ze nema bolesti a ze sa to da preliecit. keby mal mat bolesti, musi ti nieco aj na to dat! keby sa mal trapit a vyzeralo by to beznadejne, urcite je lepsie utratit, aby sa netrapil. daj prosim vediet, ako ste dopadli. drzim palce!!

winki

Volala som s veterinárom, podľa môjho opisu cez telefón povedal, že mu príde ako zápal mozgu, určite nie oslepnutie. Tak som si pozerala info na nete a na tieto príznaky ako dezorientovanosť, hlava na bok sa vzťahuje nejaké parazitárne ochorenie. Nejaký parazit sa dostane do ucha a spôsobý zápal mozgu. Vraj sa to lieči injekciami.

Dnes ideme k doktorovi tak hádam sa to bude dať preliečiť, lebo takto neviem. Do rána som uvažovala aj nad utratím, celú noc som ležala pri ňom a hladkala, lebo inak bol chudák v šoku.

Deria

dostali sme kvapky a uz na druhy den bolo ocko takmer ciste, nebolo vidiet ziadny zakal, iba slabucky! o par dni sme museli na kontrolu a tlak skutocne klesol. museli sme vsak dalej davat kvapky zopar tyzdnov. v septembri ideme na kontrolu po dvoch mesiacoch. ocna povedala, ze akonahle by sme zbadali, ze zacina ocko beliet, uz aj prist.
hm, neviem ake su teraz moznosti na SK, bolo by treba k ocnej pre zvieratka. mozno veter.klinika? treba tam zavolat, ci maju ocnu. lebo nam robili nejake trojdimenzionalne vysetrenie, normalny vet na to nie je myslim ani vybaveny. a mozne je aj to, ze tvoj vet ma pravdu. nemate tam nejake forum o zajkoch? tam sa tiez niekedy dozvies zo skusenosti inych.
drzim palce, chudatko, je mi to luto. daj potom vediet, ci si nieco vybavila a ako sa zajko ma.

winki

Deria a čo spravili tej fenke s tým očným tlakom?

Mne bolo povedané, že to je dedičná choroba práve u baranov a je to nadmerné ukladanie pigmentu v očiach.

winki

Teraz leží s neprirodzene natočenov hlavou.....to dosiaľ zdravé očko ne je zakalené, tak asi ešte niečo vidí a takto si to snaží kompenzovať.