Výpoveď skúšobná doba

Príspevok v téme: Výpoveď skúšobná doba
numbius

zdravím vás. chcel by som sa opýtať vedel by mi niekto poradiť ohľadom ukončenia pomeru počas skúšobnej doby, prvá: k dnešnému dňu mám odpracovaných 42 dní s nástupom od 19.6.2013, mám teda nárok aj počas skúšobnej doby na dovolenku ? súvisí to s tým, že by som chcel ísť na pohovor do inej firmy. Druhá otázka: akou formou mám oznámiť ukončenie pracovného pomeru počas skúšobnej doby ? písomne žiadosť doma napíšem a osobne ju potom odovzdám zamestnávateľovi 3 pred plánovaným ukončením pomeru? Ďakujem za odpovede

simusaaaaas

Odkazpreteba Dakujem :D Dnes som to vyriesila..zavolala som rano veducej, povedala ze som u lekarky a ze chcem dat vypoved lebo sa mi v praco zhoršil stav...ze nemozem robit v priavane..vraj nemusim cakat tri dni ako je napisane v zmluve...lebo som v skusobnej dobe
Personalna mala troska nervy, bolo.to citit z jej hlasu..ale nemala na vyber :D :D Ona vraj nevie o tom ze klimatizacia je pokazena, vraj su vsetky dvere pozatvarane, pobavila ma teda riadne..no ked som spomenula zdr.stav hned zmlkla a vraj netreba ziadnu pisomnu vypoved, ona mi ukonči prac.pomer len tak...

Odkazpreteba

:-) Tak pozri sa, vedúca alebo personálna môže byť spravidla jedno a to isté, lebo ak sú len malé potraviny, napr. na sídlisku, tak je to len akási vedúca ako riadiaca funkcia prevádzky, čiže zodpovedá za zamestnancov, ale ak je to už väčšia prevádzka ako hypermarket napr. so 100-200 zamestnancami a viac, tak je to už skôr personálna ako zodpovedný zamestnanec za svojich podriadených na pracovisku, ale to už skôr len ako klasická riaditeľka, teda niečo širšie ako výrobný závod. Alebo nanajvýš ešte aj personálna ako oblastný manažér, teda zodpovedná za istú sieť prevádzok malých potravín v danom úseku regiónu. Skôr odporúčam tej najvyššej funkcií to dať vedieť, alebo nejaký dôkaz v podobe dokladu (zmluvy) poslať/predložiť, aby Ti to proste uznali a oni to už automaticky dajú vedieť tým nižším vedúcim funkciám, ktoré sú za teba zodpovedné na malej prevádzke potravín (predpokladám, že to máte asi tak, že 4 predavačky v celej predajni vrátane skladu a pokladne a iba jediná vedúca zodpovedná za Vás ako aj celú predajňu), prípadne nanajvýš stačí len ohlásiť, že si tam a tam podala to a to, a je to celé OK, pre Vašu vedúcu je to len tak informačne, že sa s ňou akoby lúčiš, veď keď ideš preč z domu, tak tiež sa predsa doma pozdravíš čau/ahoj ? A tá najvyššia funkcia to už len ako dôkaz ukáže tvojej vedúcej, že vážne je to tak a tak a je to. Ale aj tak neviem, prečo si z toho robíš až nejakú ťažkú hlavu, lebo dobre, máš aj trochu šťastie, že si natrafila práve na mňa, som tak trochu aj ekonómka a ovládam ako tak právnu oblasť, čiže ja by som Ti aj v tejto situácií ľavou zadnou poradila, že čo máš presne robiť, aby to bolo pre teba čo najlepšie riešenie, ale momentálne riešiť oveľa vážnejšie veci ako len takú hlúposť, ktorá je všade rozpísaná na webe hocikde, tak predsa si už niečo musíš nájsť/googliť a nejako si to už iste vyriešiš, kto by také veci dnes nezvládol, kto Ti tu musí ešte pomáhať ? Tak veľa šťastia, niečo vymyslíš a máš, tak ahoj Simi a pekný deň . . .

simusaaaaas

Presne ide o CBA..viem ako to tam chodi, robila som cez nich inventurnu komisiu, teda spocitavanie tovaru, skenovanie atd...no a teraz som sa ako hlupa nechala nahovorit hned na zmluvu, lebo potrebujem pracu a ta sa mi nukala uz dlho tak som to chcela vyuzit a tiez preto ze ak by som mala najprv dohodu tak na zmluvu mozem ist az o tri mesiace po ukonceni dohody...
Neviem ako teraz, ale nejako to musim vyriesit...len neviem ci mam potom volat veducej ze nepridem lebo som u lekara abo ako...komu potom priniest papier..veducej ci na firmu personalnej ..???

odkazpreteba

Dobrá otázka, ale pozri sa. Tiež neviem prečo musíš 3 dni pred ukončením pracovného pomeru ? Dobre chápem, lebo predpis v zákonníku práce, teda "zákon", ale aj keď by si ho porušila, tak je to len priestupok a nie trestný čin, takže ako sankcia pre teba by bola pokuta v malej výške od zamestnávateľa alebo od inšpekcie práce, teda ako štátneho dohľadu nad pracovným prostredím ? ? Toto by asi bola kľúčová vec v tejto situácií, ale poznám aj situácie z praxe, kedy napr. tiež pracovníčka odišla, teda ukončila pracovný pomer skôr ako to bolo stanovené v pracovnej zmluve, čím ešte mala doplácať nejakú menšiu sankciu za to, ale to nie práve štátu, ale zamestnávateľovi a tiež robila len v potravinách, konkrétne v CBA, aj to poznám len z médií, že aj také veci sa stávali poniektorým ľuďom. Tuším, že potom samozrejme aj napádala výzvy o zaplatení, teda sa odvolávala, nakoniec to ako si dobre pamätám, tak skončilo to asi na súdnom pojednávaní, kde sa bránila, ako to už vyšlo neviem, či jej daný súd vyhovel alebo ako to bolo, ale zrejme tiež asi niečo nedodržala, čím jej ako keby zamestnávateľ za niečo doplácal, čo od nej potom požadoval späť. Aha, veď si už aj pamätám, čo to presne bolo, niečo pri inventúre sa zistilo ako nedostatok tovaru, teda manko a museli to uhrádzať práve tí zamestnanci, ktorí tam boli v tom čase, teda v pracovnom mesiaci, na ktorý sa to manko vzťahovalo, a ona tam už nerobila asi 1/2 roka, čiže ako keby oneskorene od nej niečo vyžadovali, čo sa jej zdalo byť ako niečo nespravodlivé, nejaké priživenie sa zo strany zamestnávateľa. Ale veď si musíš trochu pogoogliť, preštudovať, že čo sa v tvojom prípade robiť s tým dá, čo sa zas nedá, a podľa zákonov by si mala niečo nájsť a prísť na to, ako to vlastne celé je, aby si bola v obraze. Ale i tak vôbec nechápem, že prečo nemôžeš dať výpoveď práve v ten deň, ktorý práve odtiaľ odchádzaš, veď zamestnávateľ bude na teba iba nehnevaný, že práve teraz mu tam chýba pracovník, nemá to práve kto ťahať a rýchlo si nevie nájsť za teba "akúsi náhradu". No, ale čo, nahnevaný alebo nenahnevaný, to je teraz jedno, veď aj tak ho už asi nikdy neuvidíš, hlavná vec, že odtiaľ práve odídeš a hotovo, alebo choď radšej ihneď k lekárke, vypýtaj si nejaké potvrdenie (tlačivo) ako dôkaz o tvojom zhoršenom zdravotnom stave, že je to naliehavé, a tým pádom by si ani žiadny zákon o nejakom predčasnom skončení porušiť nemala, lebo je to akási naliehavá situácia, ktorá sa nedá nijako oddialiť, takže uplatniť si "akúsi" výnimku, podľa zákona. Asi len tak nejak, ale veď musíš porozmýšľať a isto ešte na niečo užitočné prídeš . . .

simusaaaaas

Nastupila som do prace s tym ze mam 3 mesačnu skusobnu dobu...robim tyzden a som vkuse v prievane, pretoze nefunguje klima..ide o potraviny..su otvorene vchodove dvere na pot. a vzadu v sklade..cely den hrozny prievan...kolegine su s prepacenim ako ovce, lebo ved čo už..musime tak mat lebo toto lebo hento...vôbec im to nevadi..pokladna v ktorej treba sediet je presne v prievane...odmietam takto pracovat..mala som zapalenu okostnicu, problemy s čel.klbami takze v prievane nemozem byt...azda mi nikto nechce povedat ze som sa na pohovore mala spytat ci tam nahodou nebude prievan, ked povinnostou zam. je vytvorit take prostredie, ktore mi neskodi...
Dalsia vec je prac.doba pracuje sa vkuse 12 dni 6 7 hodin denne a tak mam dva dni volne aj to je vikend!!!
Na jedenie mam cas 10 minut...
Chcem dat vypoved, lenze v zmluve je ze ju musim dat min 3 dni pred ukoncenim inak v vypovedi nedôjde...preto sa pytam je mozne ist teraz na PN a pocas nej dat vypoved ????? Alebo je mozne aby mi dala lekarka papiere ze nemozem pracovat v takych podmienkach a tym padom mozem odist z prace hned ???????

Vdaka

korkova

Niektore firmy ti daju dovolenku aj hned. Akurat problem je, ze ak si precerpas (napr zoberies si 10 dni, narok mas na 3) tak ti strhnu z vyplaty toto precerpanie (7 dni).

Skoncenie v skusobke mozes zo dna na den. Jeden den donesies vypoved a druhy den neprides.

0vecka

2 numbius co viem tak mu ju mozes zaniest aj osobne, co by som aj urobil ak to nieje nejaky velky curak. Dones mu ale dve kopie a jednu si nechaj podpisat. Alebo to mozes poslat aj postou ale tu by som mu to asi fakt predtym povedal lebo nieje to pekne ak sa o tom dozvie az ked otvori list. Teda v pripade ze si neleziete na nervy a uz je to len otazkou casu ci odides ty alebo ta vykopne.

numbius

vdaka za odpoved. ak si najdem este pocas skusobnej pracu potom mozem nasledne zaniest vypoved osobne sefovi ? funguje to takto ?

JessicaI

Dovolenku asi dostanes po odpracovani 60dni. Pokus sa v praci dohodnut a sprav nejaky nadcas a zober si nahradne volno. V skusobnej dobe mozes dat vypoved kedykolvek a taktiez ju mozes dostat.