Vysoky cholesterol, ale LDL v norme

Príspevok v téme: Vysoky cholesterol, ale LDL v norme
Lisa19

Dobry den, chcela by som poziadat o radu. Mam 24 r., adlhodobo zvyseny cholesterol, najvyssi som mala pred 2 rokmi 6,8, pricom som mala zvysene hodnoty aj LDL aj HDL frakcii. Lekar mi poradil dietu, pri ktorej som vylucila pecivo, stravujem sa zdravo, co som sa vsak aj pred tym, ako mi zistili zvysene hodnoty. Nakoniec sa mi pred 5 mesiacmi bez liekov podarilo znizit hodnotu LDL v norme, HDL 2,6, ostatne v poriadku, celkovy cholesterol som mala 5,4. Pred tyzdnom som bola na kontrole , a co je zaujimave, namerali mi LdL norme, HDL 2,6, ostatne parametre v norme, celkovy cholesterol vsak je 7,0! Naozaj neviem, co uz mam robit. Lekar mi povedal, ze lieky mi netreba, nakolko mam dost vysoke HDL hodnoty. Co sa tyka stravy, dodrzujem racionalnu vyzivu, chlieb nejedavam, sladkosti taktiez, som sportovkyna (pravidelne beh, bicykel, fitness). Prosim poradte ak ma niekto s niecim podobnym skusenost, neviem, ci zmenit lekara, alebo ho poprosit nasadit statniny, kedze diety asi nezaberu...Za kazdu radu vopred dakujem.

Jaja15

Mama teraz skúša ten drvený pestrec a vit.B6,B9,B12. Drvený pestrec je zároveň aj hrubá vláknina a sylimarín v pestreci regeneruje pečeň. V strave pozor na margaríny, z mliečnych výrobkov nízkotučné(pozorna syry), pridať trochu pohybu,obmedziť stres a sladkosti. Bud.mesiac ide mama na premeranie, ale verím že to bude znížené.

Jaja15

Lisa, HDL je dobrý cholesterol(ochranný na cievy)- ten máš 2,6, norma je 1,6 - čiže ho máš skoro raz taký - čo je výborné. LDL je tzv.zlý aj ten máš vysoký ale kedže máš výborný pomer medzi dobrým a zlým chol. tak stačí len sledovanie.HDL má byť min.23% z celkového, čo ty máš aj viac. Mama má podobné hodnoty, 2 lekári odporučili len sledovanie, 1chcela nasadiť hneď statíny. Sú lekári ktorí dávajú hneď po minimálnom zvýšení statíny a iní až pri naozaj vysokých hodnotách alebo zmlom pomere medzi dobrým a zlým. Nám jeden z tých lekárov ešte povdal, že je veľmi dôležitá hrubá vláknina, nakoľľko ak v čreve nie je, cholesterol sa nemá na čo naviazať a ide priamo do krvi.

alibaba1

na znizenie je vynikajuci prasok ashwagandha, je to prasok z byliniek, mne ho uz roky pekne drzi v norme, kupujem ho z netu vitarian. sk

odpovedam

Pred par rokmi som citala interview s lekarom, ktory nadaval na tabulkove hodnoty. Sam povedal, ze niektori pacienti nemaju problemy, ak maju viac cholesterolu a az ked sa im nasadia lieky ci dieta, zacnu sa citit zle. kazde telo ma individualne potreby a tvoje asi v pohode funguje s takymito cislami. Ak sa citis ok, si zdrava a nemas zvyseny LDL, tak to neries.