Sporenie pre mladých

fin poradca

bpfh-ja tu neobhajujem zlato ako obozsky kov :D ja tu pisem je tu pre ludi ako dalsia moznost sporenia a ano ochrana pred inflaciou...na svete je www.aktuality.sk iba 1,012 miliardy toz. zlata a to nepokrije ani polovicu penazi co natlacili usa...dokedy bude moct svet a centralne banky tlacit peniaze? jedneho dna tento system skolabuje...pride taka inflacia z nazvom hyperinflacia a za 1000 dolarov si kupis mozno zuvacky... no zlato vtedy streli tak hore ze zmenis rapidne nazor nan :D preco by ho asi cinania teraz skupovali a europske staty tiez stahuju svoje rezervy domov? takze aby som to upresnil:ja tu nevychvalujem zlato ako nieco jedinecne ale oproti striebru,platine ci diamantom je lepsie kedze bezny smrtelnik diamant ci platinu nekupi a striebro neni tak lahko obchodovatelne. ja tu vravim ze pre beznych ludi co si chcu sporit su najvhodnejsie formy-stavebko,kolektivne investovanie ci zlato...ty si mlady a sikovny a dari sa ti investovanie do komodit mozno mas stastie mozno talent a mozno pride den a prepad na burze a pekne prerobis alebo zarobis...tu ide o radu ludom co sa do toho nevyznaju a chcu si relativne bezpecne sporit a nemaju cas ani prostriedky ci znalosti na komodity ci reality...kedze financna gramotnost na slovensku je taka aka je a mnozstvo ludi nechape tomu co sa tu deje a ze proste im uz stat na dochodok nebude davat lebo nebude mat z coho a je nevyhnutne si sporit sam uz od zaciatku produktivneho veku...investovat do komodit tak ako to robis ty nedokaze na slovensku viac ako 8% populacie.bud preto ze entropia je taka aka je ci zo strachu ze o peniaze lahko pridu kedze nas narod je dost konzervativny...mam 28

bpfh

fin poradca

ehm, dolariky mohli stratit hodnotu, ale za US$850 si vtedy kupil podstastne viac ako dnes.

Tj. zlato drzi maximalne krok s inflaciou a nezhodnocuje sa naveky.

male hore dole tj bullmarket moze priniest zisk.

7% na 5,5 roka?

ja dam 7% za mesiac.. ;-)

a pred 100 rokmi stalo zlato 20,64usd (za uncu), cize 663usd za kg...

viem o zlate viac, kedze v nom mam nemale dolariky..

nehovorim ze zlato je blbost, ale zlato je fain ako ochrana pred krachom, tj. dnes nakupim a idealne nikdy nepredam, proste necham si ho napriklad na povojnove zotavenie, alebo podobne, skladoval by som ho vo svajciarsku (bezpencejsie ako doma), doma max pol kila, tj. to by ma dostalo do suissa aby som zacal novy zivot.. (s par KG samozrejme)

pisem to len preto, lebo nemam rad ak niekto obhajuje zlato ak obozsky kov (i ked mysticky to tak je), alebo diamanty.. stretol som typka, co predaval diamanty a nedokazal argumentovat mne, "frackovi" len stale tocil dookola, aby predal..

izlato ma nesmiernu prirazku, staci mi rakuska banka, tam maju daleko nizsiu.

za istych okolnosti je aj striebro dobre, kedze je znicitelne, narozdiel od zlata a mnohonasobne lacnejsie, a co je dolezite, je to industrialny kov, cize likvivita vzhladom na cenu je tiez v dobrom pomere.

k tomu zlatu, 1913 663 malo kupnu silo ako dnes $15,643.85

dnes je 1kg zlata za 42154USD, kdezo v 2003 stalo 12862 - cize by si prerobil za 90 rokov necelych 20%

nuz, a prezrad mi, je toto zarobok?

avsak kedze teraz je cena unce zlata tj vytazenie okolo 800usd v priemere (niekde aj cez 3000, niekde len nad 300 dolarov), tak da sa ocakavat, ze pod 1000 to uz tak skoro neklesne (a halvne ak FED tlaci rychlejsie ako sa amazonsky prales stiha obnovovat)

lenze nic v zivote nie je linearne :)

kolko mas rokov? to by ma zaujimalo..

ja mam 19, pre info..

fin poradca

vskg nie nestudoval v trencine ale v presove manazment :)aku blbost o zlate som trepol prosimta? :D zlato drzi hodnotu tisice rokov,malo cenu vtedy ma ju teraz a bude ju mat stale mozem ti tunapisat celu historiu ak chces a nevztahuje sa nan dph...-izlato.sk -v zlate si urobis sporiaci ucet a sporis...pred 100 rokmi si kupil kilo zlata za 850 dolarov tak si prepocitaj kolko stoji dnes...dolare stratili ceno ale ono si ju drzi...ba je natom lepsie...ak chces zhodnotenie tak cez kolektivne investovanie do akcii a fondov vela sprost.firiem to robi...pripadne mi mame terminak kde ponukame 7% urok na 5,5roka aj urok z urokov z garanciou vratenia vlozenych penazi...ale to je min vklad 4000eur. stavebko je fajn tiez ale to ze mozes cerpat az po 6 rokoch bez ucelu inak po 2 a len na stavebnu cinnost...
a kto tvrdi ze sporit cez zivotku tak je to najmenej racionalne riesenie...poistenie je od slova poistit a nie sporit...ked si budete sporit 30 rokov cez investicne zivotne poistenie po 30eur a to iste cez kolektivne investovanie co je v podstate to iste tak rozdiel v konecnej sume moze byt kludne 10 000eur...komu to nevadi prosim ale je to hlupe zivit poistovnu...riesenie je rizikove zivotne z nejakym typom sporenia co je setrnejsie k vasim peniazom a ste aj zabezpeceny...

mate59

čo sa týka stavebka,dá sa so st. spor. dohodnút,niekedy majú akciu založenie stavebka bez poplatku za spísanie zmluvy.Tým sa dá ušetrit.Št. prémia sa pripíše vo výške 11,5 % z vlož sumy, ale je pre nu stanovený strop, max. myslím je okolo 66 eur za rok.Vedenie účtu stojí ročne asi 17 eur a úrok je 2%.Je garantovný na 6 rokov.Samozrejme musí byť zdanený zrážkovou daňou,ale to sú aj úroky na termín. účtoch.Ak neberiem v úvahu internetové banky, pošt. banka dáva pri viazanosti na 2 roky 2,1%, dobré % dáva JT banka,ale tá nemá všade pobočky.
Takže pre bežného, málo skúseného sporiteľa vychádza najvýhodnejšie stavebné spor. a termín.reasp. sporiaci účet.

korkova

Pri stavebnom sporeni vsak treba zohladnit poplatok za zalozenie, rocne poplatky za vedenie uctu, dane z uroku. Takze ak si to clovek prerata, niekedy je lepsie terminovany vklad v banke s dobrym % , ako toto.

JessicaI

hwwv nenapadaj ludi co maju iny nazor ako ty.
Je to kazdeho vec ako si chce sporit ja som to uviedla ako moznost, ktoru som sama vyuzila. Poistka nieje zrovna to najlepsie na sporenie ale aspon je clovek aj trocha poisteny. Ved cert nikdy nespi a co keby...potom by bolo uz neskoro lutovat ked by sa nieco stalo.
Sporenie v bankach tiez podla mna nieje najnaj riesenie pri urokoch ake su.

rony226

urcite stavebne...a trochu by som poopravil resp. doplnil predchadzajuce prispevky...k peniazom sa da v pripade potreby dostat hned, nielen po 6 rokoch, ale samozrejme to sprevadzaju iste sankcie...po 6 rokoch sa daju peniaze vybrat a pouzit na lubovolny ucel, pripadne moze syn ziadat o stavebny uver...co sa tyka statnej premie, ta sa pripise na konci roka a to vyske 11,5% z vlozenej sumy, cize netreba nasporit 600eur...v roku 2013 sa pripise maximalna statna premia pri nasporeni 577,30€...pri vybere stavebnej sporitelne nie je velmi co pokazit, rozdiely v ponukanych produktoch su minimalne...sporenie cez zivotnu poistku je neefektivne, nakoniec poistka je od slova poistit, nie sporit

swrc

ambrozia

hlavna otazka pri sporeni je, naco chcem sporit. co chcem dosiahnut a kedy to chcme dosiahnut..

napr, ba auto, byt, pozemok, dom, v case 1-2-50rokov.. a podobne ;)