Únavový syndróm či len málo vitamínov?

Príspevok v téme: Únavový syndróm či len málo vitamínov?
Meretseger

Ciao, už štyri mesiace som permanentne unavená: v júni/júli som to pripisovala učeniu a liekom (600 mg kvetiapínu, teraz som na stovke), ale keď ma vyrazili zo školy, čiže teraz nerobím nič moc, ani v blázinci (7.8. - 24.9.) som nemala nejaké väčšie stresy, tak začínam uvažovať, či sa nemôže jednať o únavový syndróm? Aké má vlastne, okrem únavy, príznaky? Alebo je to nedostatok vitamínov? Chudokrvná totiž nie som, som vraj úplne zdravá, hoci u všeob. lekára mi robili odbery len dnes, výsledky ešte neviem. Problém je v strave - rovnakú dobu mám problém s jedlom, doma mi moc nechutí (a počas skúšok som dlhšie bola len na banánoch a jogurtoch) a jedlo v nemocnici pozostávalo najčastejšie z mäsa a zemiakov, hoci som mala aj dosť ovocia (zeleniny ani tak nie). Ďalšími zdravot. problémami, ktoré mám, sú triaška, až mi spontánne drkocú zuby; a odkedy sa ochladilo, takmer neustále mi je zima. Najhoršie však je, že tento stav mi už začína ovplyvňovať aj psychiku a už vôbec mi nie je tak fajn, ako po návrate z PK. Obávam sa, že napokon to opäť povedie k nejakým hovadinám, najmä ak to bude trvať dlhšie (alebo ak si nepôjdem po AD - viem, že by som sa mala radšej hýbať, ale... nevládzem).
Aké vitamíny by mi mohli chýbať, podľa príznakov; alebo to podľa nich naozaj môže byť ten nešťastný ÚS?

Meretseger

Super, ďakujem za rady, už sa snažím stravovať pestrejšie a tiež viac piť, lebo príííšerne málo pijem...
Maoam: Moja výška/váha je 160/51, veľmi prudko som dala dole nejakých 6, 7 kg :-/ (ale späť to nejde, aspoňže tak)

RNG

Znicene travenie a absorbcia sa neda vydoplnkovat, ani znacne obmedzena potrava kvoli zlemu traveniu nemoze dodat dostatok vsetkych zivin. Travenie si treba za kazdu cenu napravit(kyseliny, enzymy, mikrovlakniny probiotika),stava musi byt pestra, inac spejes k stovkam roznych chorob a znacne skratenemu zivotu.
Co sa tyka doplnovania, treba doplnit len to, co inac v dnesnej potrave dostat nemozno v dostatku, opakujem zinok, selen, jod, vitaminy C E a D-3, mikrovlakniny a probiotika.

Maoam

Mer a inak samozrejme magnezium, draslik, selen, zinok, med a chrom, vit. A, E, B-komplex, C, D3 - velmi dolezity u ludi so sklonmi k depresiam...

Spytaj sa este pre istotu Kabel, co s tvojimi liekmi, do akej miery sposobuju nepriaznive ucinky.

Co sa rocneho obdobia tyka, toto prechodne obdobie je typicke aj tym, ze ludia su nachylnejsi na prechladnutia, infekcie, su spavi, ide zima, cize do istej miery je to normalne, ze potrebujes viac spanku a pocitujes silnejsiu unavu.
MOzes nieco urobit pre lepsie prekrvenie organizmu, skus obcas horuci kupel, ak mas rada, atd...a teplo sa obliekaj, viacvrstvovo, pi a jedz potraviny, ktore zvnutra vyhrievaju vratane korenin. Dobry je aj zazvorovy caj - dobre otepluje zvnutra.

Maoam

Mer, ak nedavas telu to, co potrebuje na svoju spravnu funkciu vratane nervoveho systemu a k tomu este v tychto nizkych teplotach,tak sa necuduj, smiem sa opytat na tvoju vysku/vahu (hoci to je len orientacne).
Lieky robia svoje, ale podla mna mas dlhodobo proste absolutne nedostacujucu vyzivu. Skus dlhsi cas hlavne zivu stravu, samozrejme mozes doplnit vramci nakopnutia organizmu aj pripravky multipreparaty, ktore uzivaju aj chori na rakovinu ci celiatici a Co.

Ak trpis nechutenstvom, doplnaj hlavne B-komplex, primarne B12 - dlhodobo.

luciano

Ak by sme chceli zjesť 3000 mg denne vit. C v prírodnej forme, museli by sme byť slonom a skonzumovať stovky kilogramov ovocia. Preto je konzumácia céčka v tabletkách nutným zlom. Len pomocou tabletiek dostaneme do tela patričné množstvo céčka.