Konzumácia surovej slaniny

Príspevok v téme: Konzumácia surovej slaniny
Martin.

Ahojte, zaujímal by ma váš názor na konzumovanie surovej slaniny. Ja to robím bežne, ale povedali mi, že v surovej slanine môžu byť rôzne mikróby alebo aj parazity a že tak, ako sa musí tepelne upravovať mäso, tak sa musí aj slanina a ďalšie. Čo si o tom myslíte a konzumujete aj vy surovú slaninu alebo len tepelne upravenú? Čím viac názorov, tým lepšie. Vopred ďakujem.

Baby boom

Ste vsetci blaaazni ... Daj si slaninku na hleba bratm.. kusni si a netrap sa stym pretoze zivot je kratky tu rozpisovat co skodi a co nie mne skodi ze dycham tento smogovy vzduch a aj tak to neriesim na blogu zhodou okolnosti som sa sem trapne dostal a precital vase blbe domienky a nedalo mi to tak som s arozhodol reagovat cim so zbytocne zabil 5 minut svojho zivota takze pre rekapitulaciu ...

daj si slaninu zakur si potom uvar kavu a daj si fajnu 52ku ked nato mas chut lebo mozes sa snazit akokolvek pekne zit ale ked to na teba prijde tak to prijde .. cmuk pa

hanka9

Larvy trichinel ve svalovině jsou velmi citlivé zejména k vysokým teplotám (spolehlivě je usmrcuje již teplota 75 oC). Proto jakékoliv důkladné tepelné ošetření masa (vaření, smažení, pečení) trichinely spolehlivě ničí.

Velmi pečlivě je nutno postupovat např. při výrobě domácích masových konzerv, aby bylo předepsané teploty dosaženo i v „jádře“ masa, neboť právě tyto konzervy byly v minulosti příčinou epidemií, protože obsahovaly živé, infekceschopné trichinely.

Nedostatečné je však pouhé vyuzení masa, případně masných výrobků.

Pokud se týká nízkých teplot, dochází k usmrcení larev Trichinella spiralis při teplotě -15 oC za 20 dní a při teplotě -20 oC za 4 dny. Tyto teploty lze použít pouze při skladování masa, pocházejícího z prasete domácího.

Zdroj: Středoevropský institut ekologie zvěře Brno – Wien - Nitra Prof. MVDr. Karel Chroust, DrSc., MVDr. Pavel Forejtek, CSc.

GoFruit

Cibula ti neeliminuje ziadne riziko.
V bravcovom mase mas aj obrovske riziko pasomnice. Mnohe narody bravcove nejedia lebo ho povazuju za spinave maso a takym aj je.
Neviem ako robia veterinari tie testy ale neviem ci by som im verila kedze napr v ludoch lekari parazity zistit nevedia. Iba vynimocne. Vsetci mame parazity a ked konzumujes surove a nedostatocne prepecene maso tak ich mas zarucene. Pri nich je dolezite aby sa ti nepremnozili. Parazity ti nehrozia len z masa ale predsa len je lepsie surove ho nejest.

Martin..

Odteraz to budem asi mraziť, ale doteraz som to tak vôbec nerobil, len držal v chlade a jedol k tomu cibulu. Može cibula čiastočne eliminovať riziko? Ako zistím, že tam bol svalovec a ako prípadne naňho?

hanka9

Svalovec sa v slanine nachadzat moze
najma v slanine z osipanej veterinarne neprehliadnutej

ale takisto sa moze vyskytovat celkovo v masa z takejto osipanej

dnes uz platia zakony, ze pri kazdej domacej zabijacke je privolany veterinar, ktory odoberie a preskuma vzorky

no ja som opatrna aj po utvrdeni veterinarom o zdravotnej nezavadnosti masa

no a davam maso aj z obchodov bud vymrazit na niekolko dni aby zanikli pochybnosti

alebo ked robim cerstve maso, dokladne ho prepeciem, resp. podusim atd - cize prehnat ho isty cas vyssou teplotou na znicenie pripadneho trichinela spiralis

v prispevku nizsie som to uz naznacila

vsak ked mas pochybnost

tak daj slaninu na tyzden do mrazaku pri nizkej teplote no a potom bez obav aj surove konzumuj

ja konzumujem udenu slaninu normalne a to z roznych zdrojov

hanka9

Inak teraz sa uz nerobi taka kvalitna slanina,ako robili kedysi stari gazdovia na dedinach

taka slanina sa vyberala LEN Z PRESNE STANOVENYCH CASTI OSIPANEJ a osipana sa chovala doma na domacej strave
-dolezite: slanina sa davala do "nalevu" az na niekolko dni a nie na den, ako sa to robi teraz !!!
-cize slanina bola SLANINOU a rozpustila sa v ustach CELA
-takisto UDENIE bolo udenim (zdravsie)udil slabunkomodrasty na vonu prijemny prijemny a takmer nepozorovatelny dym, setrne a VIAC DNI !!!

hovorim o pravej udenej slanine

hanka9

Surova slanina sa pred udenim maca niekolko viac hodina az dni v naleve – rosole soli, cesnaku, papriky, korenin atd – (uz v uvedenom je aka taka zaruka), dalej sa UDI

a udenie ako vieme je jeden z konzervacnych sposobov (spravne to opisuje RNG).

cize udenu slaninu by som sa nebala jest, najmä naviac sa ku nej castokrat konzumuje cesnak, cibula, feferona, horcica, ktore su svojim sposobom tiez zarukou

pokial budeme hovorit o parazitarnych chorobach a to najma o nebezpecnej trichineloze prenosnej na cloveka napr. z bravcoveho masa (osipanej), alebo svine divej atd veterinarne neprehliadnutej, tak na taketo maso si treba davat pozor !!
trichinella spiralis (svalovec) dokaze byt totiz velmi nebezpecny

cize nerobit klobasy, hase a rychle pokrmy bez dostatocnej tepelnej upravy – nekonzumovat!
riadne prepiect !!!

ale svalovec sa da taktiez vynicit v mraznicke pri nizkych teplotach za par hodin (iez to uz spravne naznacuje, pise RNG).