Človek bez citu, psychopat?

Príspevok v téme: Človek bez citu, psychopat?
Lulitka

Ahojte. Jedna vec mi už dlhšie vŕta v hlave. Raz som pozerala Dr.Housa a mal tam ženu, peknú blond čo mala nejakého škaredého tlstého muža, ale bohatého. Nakoniec vysvitlo,že ho iba využívala, že nič necítila, žiadne city- lásku či nenávisť. Nič. Všetko sa to stalo niekedy v minulosti v rodine...
Zaujímalo by ma, či sa takýto ľudia naozaj volajú psychopati, lebo každý si pod týmto pojmom predstaví blázna so sekerou a pod... Máte niekto skúsenosti s niečim takým?? Že človek vo vašom okolí skrátka prepol na "bezcitový" režim po nejakom silnom zážitku?? Jednoducho, že aj keby mu umrela matka, alebo mu odrezali nohy, bolo by mu to jedno, nič by necítil? Vypíšte sa :)

nejaka

Moje skúsenosti s "divnými" ľuďmi. Nie som psychológ ani psychiater, takže si nedovolím priradiť im diagnózu, ale myslím, že určité znaky tam sú.
1. Exmanžel. (mám podozrenie na paranoidnú poruchu osobnosti plus despota). Spočiatku milý, pozorný...Vzali sme sa asi po pol roku známosti (chyba). Prvá facka prišla, keď som mala na rukách našu 3-mesačnú dcéru za to, že som nepozmývala chodbu. Mala som vtedy zápal prsníka a 40 stupňov horúčku. Potom to už išlo rýchlo: za všetko som mohla ja, bola som neschopná, bez neho úplná nula, vulgárne nadávky (aj pred deťmi), ponižovanie, vybuchoval pre úplné blbosti, odstrihol ma od peňazí, rodiny a priateľov. Navonok pôsobil ako veľmi starostlivý (deťom sa venoval - to musím uznať),zodpovedný...no večne ma sledoval, žiarlil, nenávidel každého a všetkých, chodieval s nožom za opaskom...mal pocit, že mu ľudia chcú ublížiť, alebo prinajmenšom využiť ho, nikomu nedôveroval a všetkých nenávidel. Nemal žiadnych priateľov. Pamätám si ako som raz v obchode stretla susedu a tá sa ma opýtala na manžela. Vravím jej, že je doma a zavára broskyne. Pozrela na mňa s úžasom a vraj ako sa ja mám, že mám takého skvelého manžela. Povedala som jej, že keď si myslí, že je taký úžasný, nech si ho berie, že mu aj nové slipy kúpim. Mala som všelijaké stavy - od myšlienok na rozvod, na samovraždu, až po rezignovanie...vravela som si, že však v každej rodine je niečo, nejako to vydržím, kým deti vyrastú. Do toho prišla jeho vážna choroba (samozrejme, že ochorel zo mňa). Bral silné lieky, ktoré mali vedľajšie účinky, medzi ktoré patrili aj úplná neschopnosť erekcie. Človek by si myslel, že keď má tento problém, že čo ja viem...zjemnie. Ani omylom. Štyri roky som bola v manželstve bez sexu. Mala som niečo po tridsiatke. Spočiatku mi to nevadilo. Ak vás niekto nazve k...ou, tak isto vzápätí s ním nepoletíte do postele.
2. Exmilenec (manipulátor?) Po rokoch som nastúpila do práce. Frustrovaná a moje sebavedomie bolo jeden a pol metra pod zemnou. (ak vám niekto 15 rokov vtĺka do hlavy, že ste nula, tak tomu po čase uveríte). Stačilo, že sa na mňa díval kolega o dve sekundy dlhšie a bola som nebi. Netrvalo dlho a boli sme milenci. Bol úžasný. Presný opak môjho (vtedy) manžela. Bol šarmantný, vtipný, zábavný, očarujúci...mal len jednu chybu - bol ženatý. Aj ja som bola vtedy vydatá, tak som to neriešila. Beztak som mala strašné výčitky voči deťom (voči manželovi nie - toho som sa bála). Bola som zamilovaná a v podstate som sa niekde vznášala. Samozrejme, že som sa zamýšľala nad budúcnosťou a videla som ju spoločnú s milencom. Veď sme sa milovali. Potom to prasklo. Môj manžel sa mi nabúral do mailov, kde našiel zamilované správy. Prirútil sa za mnou do práce, fyzicky napadol kolegu (s následkami), ja som tiež skončila "len" s modrinami. Samozrejme oznámil to aj kolegovej manželke. A aby toho nebolo málo, tak môj milovaný kolega sa potom všetkom schoval manželke pod sukňu a mne trvalo rok, kým som nepochopila, že svoju ženu nikdy neopustí. Dnes som jej za to vďačná...ak bol neverný jej, bol by aj mne. Na jeho obranu musím dodať, že zmanipulovať ma nebol až taký problém, nakoľko som bola frustrovaná. No taktiež viem, že som nebola jeho prvá "bokovka" a isto ani nie posledná. S ľuďmi to proste vedel a nepoznám človeka, ktorý by nepodľahol jeho šarmu. Pri tom fyzicky vôbec nebol atraktívny.
3. Exmanželka môjho terajšieho manžela (histriónska porucha osobnosti). Osem rokov som s najlepším človekom, akého som kedy stretla (je to klišé a fakt zároveň) a 4 mesiace sme manželia. Keď som sa manžela občas spýtala na jeho exmanželku, veľmi sa nevyjadroval, iba sa mu zježili všetky chlpy. Občas sa mi podarilo z neho vytiahnuť nejaké detaily z čírej zvedavosti. Nerýpem sa v minulosti, len ma zaujímalo, ako mohla odkopnúť takého skvelého človeka. Z jeho veľmi chabých informácií som sa vydedukovala iba to, že je hysterka, notorická klamárka, finančná podvodníčka (nechala mu 30 000 eúr dlh). Vravela som si, že za rozvod môžu vždy dvaja a na objektívnejší pohľad treba vypočuť aj druhú stranu. Dnes viem, že som ju podcenila. Občas mu poslala sms, ktorú môj manžel vždy odignoroval. Osobne je nepoznám, tak som ju nejako špeciálne neriešila. Viem len, že je znova vydatá -rozbila jedno manželstvo, ukradla otca dieťaťu, vzala si ho a má s ním dieťa.
4. Nevlastná dcéra (diagnóza zdedená). Ak som vyššie spomínala, že exmanželku môjho manžela neriešim, lebo do života nejako špeciálne nezasahuje, tak pre jej dcéru to neplatí. Až na základe jej správania viem, aké manželstvo mal môj manžel predo mnou. Našťastie s manželom žijeme v zahraničí, takže kontakty sú len telefonické. Aby som vás uviedla do obrazu, jeden príklad. Manžel mal narodeniny a jeho dcéra sa neobťažovala ani sms. Dosť ho to trápilo, ale povedal si, že ak sa hnevá a nepovie dôvod, tak to riešiť nebude.Nebol si vedomý, že by jej nejako ublížil.(a ani neublížil). O tri mesiace mala narodeniny ona a manžel to tiež odignoroval. Na druhý deň dostal sms: "To nemyslíš vážne, že si zabudol na moje narodeniny!!!). Načo jej odpísal, že veď aj ona na jeho. Odpoveď: "aspoň vieš, aké to je". Poviem vám - mne ostal rozum stáť.Človek by povedal, že zabudla na otcove narodeniny. Veď to sa stane. Nie...bola to pomsta a len ona vie, za čo. Toto je len jeden príklad. Je to s ňou ako na hojdačke. V jeden deň napíše: "ocko, milujem ťa", potom je schopná 2 roky sa neozvať a ani nijako nereagovať na sms. Následne začne hysterickým plačom jačať do telefónu, že ona sa na svet nepýtala, že je hnusný, bezcharakterný...Občas mám pocit, že je pod vplyvom alkoholu, alebo niečoho iného. Vždy, keď jej otec pristúpi na jej hru, tak si vypýta nehoráznu sumu. Nikdy sa neopýta, či je zdravý, či niečo nepotrebuje..Ona môže všetko a povinnosťou jej otca je posielať jej peniaze. Beda, ak sa tak nestane. Prekrúca fakty, nehorázne klame, intriguje...Mne vypisuje pod mužskými menami, že som stará schizofrenička, zlatokopka a myslí si, že neviem, že to je ona. Mne to neubližuje, nakoľko nemám k nej citový vzťah. Je mi jej akurát ľúto. Ale bojím sa o môjho manžela. Je to neuveriteľný dobrák a na dcéru má slabosť. Snažím sa mu otvoriť oči, ale potom si pripadám ako zlá, žiarlivá macocha. V snahe nekrivdiť jej som si čo-to prečítala v odborných článkoch a zistila som, že jej nekrivdím. Podceňujem ju. Keď som si čítala príznaky histriónskej poruchy osobnosti, mala som pocit, že ona stojí predo mnou. Ja viem, že na ňu platí len ignorácia a vie to aj môj manžel. Dúfam, že mu to vydrží, lebo ona pokoj nedá. Tým som si istá.
Týmto som sa chcela iba podeliť o skúsenosti s (možno) psychopatmi. Možno má niekto podobné skúsenosti.

daniellafinancia

Sme inštitúciou, ktorá poskytuje finančnú pomoc všetkým mimoriadnym ľuďom a potrebám peňazí, čestným ľuďom, ktorí skutočne potrebujú. Ponúkame úvery od roku 2000 do 7 000 000 €. Pre všetkých ich môžete kontaktovať v akejkoľvek dôvere v našom e-maile: daniellafinancia@gmail.com alebo whatsapp: 001-484-831-7681
daniellafinanzia.over-blog.com
Ďakujeme vám za pochopenie.

Gretka

Ahojte..ale mam potrebu sa len tak vyrozpravat..pred rokom som sa cez zoznamku spoznala s mojim teraz uz expriatelom..na prvom rande ma absolutne fyzicky nepritahoval ale aj napriek tomu sme si denne pisali,volali a naplanovali dalsie stretnutie,zalubila som sa do neho a to aj napriek tomu ze mal divne sexualne praktiky o ktorych sa mi bez problemov zdoveril..vraj je tak trochu fetisista.( Ina zena by mozno vzala nohy na plecia uz vtedy ).
Prve mesiace nasho vztahu boli nadherne..bol nesmierne inteligentny,mily,pozorny s neskutocnou charizmou..a prave to ma na nom bavilo a pritahovalo..ved co tam po tom ze je fetisista s prehnane velkym sebavedomim a pocitom dolezitosti?
Postupne prichadzali hadky..dokonca sme sa na urcitu dobu rozisli a znovu dali dokopy..samozrejme ze kazdu hadku alebo situaciu otocil tak ze som to bola ja kto sa musel ospravedlnit,vraj som ziarliva a mam zrejme asi nejaku diagnozu.Coraz viac som si vsak uvedomovala ze tu diagnozu ma on a nie ja..zacal byt ku mne coraz viac chladnejsi resp.ono sa to tak striedalo v zmysle teplo - chlad,teplo - chlad co trvalo asi 3 mesiace az ma jedneho pekneho dna pozval na dovolenku k moru,samozrejme som pozvanie prijala,bola som v tej chvili stastna a verila ze sa da vsetko do poriadku..lenze dopadlo to uplne inak..na dovolenke sa ku mne spraval ako ku nejakej spolocnicke alebo spolupracovnicke a nie ako ku partnerke..o par dni po nasom navrate mi oznamil ze sa so mnou rozchadza pretoze vraj medzi nami fungoval iba sex a to ostatne bolo cele zle..na moju otazku aby konkretizoval to vsetko ostatne co nefungovalo mi uz odpovedat nevedel alebo nechcel.Chcela by som este povedat ze ma za sebou jedno manzelstvo a viacero nevydarenych vztahov,ziadne deti.Takze to je asi tak v kratkosti vsetko aj ked by z toho mohol byt slusny roman.
Mam zlomene srdce..nedokazem na neho zabudnut a vobec pochopit ako mozem byt zalubena do psychopata.
Mate niekto podobnu skusenost?

nnnuuu

Tie psychiatrické pojmy ako psychopatia, debil, kretén a pod. sa používajú ľudovo ako vulgarizmy, pričom ľudia ani nepoznajú význam tých slov. Psychopatom sa človek podľa mňa môže aj stať, lebo je to akýsi obranný mechanizmus. Na strane druhej žiaden človek nie je úplne bez citov.

medikamentus

Nerad to pisem, ale moderne antidepresiva, ktorymi sa dost uspesne lieci
depresia (ako u koho), tiez sposobuju akysi emocny chlad.

Sevrinka

Toto je veľmi ťažká otázka. Koľko je ľudí na svete, toľko je rôznych odpovedí na túto otázku. Okrem toho, tento pojem "psychopat" sa používa veľmi často. Stačí ak má niekto iný názor a už je psychopat. To, že niekto svoje city hneď neprejavuje, nemusí znamenať, že ich nemá. Používanie slova psychopat určite niečo hovorí o človeku, ktorý tento súd vyslovuje. Osobne by som tento pojem používala čo najmenej. Zneužíva sa totiž. O vzťahoch iných ľudí nemôžeš vynášať súdy, lebo do nich nevidíš. Tak to môže byť aj s tým príkladom, ktorý si uviedla. Ani do vzťahov, ktoré dosť dobre poznáš nemusíš dobre vidieť.

ajja

Psychopat je to porucha osobnosti a je viacero druhov psychopatie, neda sa to zhrnut do jednej vety ale je to hlavne spravanie vymykajuce sa priemeru, su to ludia ktori idu aj cez mrtvoly, sebci n nemaju antipatiu

yesman

sú to psychopati, lulitka. Horšie na tom može byť to, že tym silnym zážitkom može užby ťobycajné narodenie...