Prestup zo SR do CR

Príspevok v téme: Prestup zo SR do CR
hodka

Ahojte, má niekto skusenosti s prestupom zo slovenskej LF do ČR? Napr. také Brno, či Olomouc... Zaujíma ma či musim robiť znovu prijímačky a čo všetko musím vybaviť, či pri prestupe idem do ročníka, ktorý by som mala študovať alebo idem o ročník nižšie a podobne. Ďakujem za všetky info

hodka

Prosim ťa Simonqa1 neviem či si to prečitaš ale mohla by si mi napisať tvoj mail? Mám na teba zopár otázok a nechcem to tu spamovať

simonqa1

Ja som prestupovala po ukončení 2. ročníka a predtým som chodila na LF UK do Blavy.
Teraz som vo 4. ročníku.

hodka

A odkial si prestupovala do Prahy? A v ktorom ročníku? A áno viem, že sa dá prestúpiť až keď budem mať dokončený ročnik.

Simonqa1

Ja som prestupovala do Prahy na 3.lf a vybavovala som si prestup takmer 4 mesiace. Nebolo to len o papierovačkách, ale vyše mesiaca som hľadala ľudí, ktorí mali s prestupom skúsenosti a aby mi povedali čo najviac o škole.
Po čase som zistila, že koľko ľudí, toľko chutí, takže som už udržiavala kontakt len s jedným chalanom, ktorý mi preposlal aj ich študijný poriadok, študijný plán pre ľahšiu orientáciu a do žiadosti som už písala všetko hotové.
Musíš mať ukončený ročník, cez rok sa prestupy nepovoľujú.

hodka

Pre Nela : chcem prestúpiť z istých osobných a finančných dôvodov, pretože momentálne štúdium v ČR vychádza pre mňa lacnejšie, hoci zvyčajne to býva naopak...
A áno som si vedomá, že na študijnom nemajú radi ludí, ktorí nič nevedia o škole a tak som začala zhánať ľudí, ktorí študujú na škole, aby som mala ako taký prehľad :)

Nikolett

Ja som sa vlani pohrávala s myšlienkou prestúpiť z UPJŠ (VL) na MU a aj keď som už bola takmer rozhodnutá, tak som sa rozhodla zostať a to hlavne z finančných dôvodov.
Myslím, že rok určite nemusíš stratiť a ak dobre viem tak ho vlastne "strácajú" len zubári, lebo v ČR je celkom iný systém výučby štúdia ZL. Takže ak si VL, tak podľa mňa môžeš prestúpiť bez straty. Ak máš niekoho na fakulte kam chceš prestúpiť tak ho popros, aby ti z AIS stiahol predmety a porovnaj si ich s tými, ktoré si absolvovala v SR a už do žiadosti do tak aj napíš. Niektoré predmety sa líšia. A ak by ti niekto vedel preposlať aj študijný plán tých predmetov čo si ty absolvovala v SR a čo sa učí v ČR bolo by to super.
Komunikuj hlavne zo študijným, ale z vlastnej skúsenosti nemajú radi ak sa na nich obracia niekto kto nemá vôbec vedomosti o ich fakulte, takže komunikuj aj s niekým kto fakultu pozná.
Ja aj ľutujem,že som neprestúpila,lebo čo mám známych v ČR na výške tak je to nebo a zem.

Nela41

A načo chceš vlastne prestúpiť? úplná zbytočnosť keď už máš za sebou nejaké štúdium. Nezabudni, že medicína je o tom ako sa k tomu staviaš ty nie akú máš školu.

hodka

Ďakujem za všetky rady :) obrátim sa teda na študijné :) len by ma ešte zaujímalo, vždy je to tak, že keď človek prestupuje na inú fakultu stratí 1 rok?

Marcelka_1

Každá fakulta má svôj vlastný študijný poriadok, ktorý zahŕňa aj prestup medzi fakultami a taktiež každá jedna fakulta sa od neho aj odkláňa, čiže najlepšie bude ak sa spýtaš na danej fakulte.
Ja som chcela po 2. ročníku prestúpiť z UPJŠ do Brna a tiež mi zamietli žiadosť a to bez udania dôvodu, popr. mám študijný priemer do 1,25.
Predtým ako si niekam požiadaš o prestup tak sa informuj o danej fakulte, aby si náhodou neprestúpila na horšia než na akej si. Najlepšie je tam ísť pozrieť, lebo koľko študentov, toľko názorov.