Bojim sa vystupovat

Príspevok v téme: Bojim sa vystupovat
slavomir625

dobry den, mam taky problem ze nedokazem vystupovat pred ludmi. v skole ked mame hodinu diskusie tak sa bojim prihlasit a povedat svoj nazor. trpim aj obsedantne kompulzivnou poruchou a navyse som strasny prokrastinator a neviem sa na nic sustredit. pritom chodievam pravidelne medzi ludi- do barov, na diskoteky ale v takych situaciach kde mam vystupovat pred ludmi s ktorymi sa moc nebavim tak mam problem, jednoducho sa bojim ze poviem nejaku hlupost. vedeli by ste ma nejako usmernit co treba robit pripadne ci skusit odbornu pomoc

Janaana

To mal uplne kazdy, je to len o zvyku a o nacviku, napr. sa casto pytaj na cestu cudzich ludi a postupne si vyberaj vacsie skupinky(najprv sa spytaj dochodkyne, potom mamicky s dietatom, potom napr. skupinky studentov, potom skupiny ludi, ktori idu na obed a pod.), to Ti pomoze odburat tremu a strach z neznamych ludi a okrem otazky sa co najviac pokus rozvit vetu/konverzaciu. Na eliminovanie tremy si vzdy priprav v mysli prve dve, tri vety. Mozno by Ti pomohla sa prihlasit na kurz Recnicky prejav a prezentacne zrucnosti - tam mas aj prakticky nacvik, to ma aj take volne pokracovanie, ze sa ludia stretavaju, pripravia si prednasku na urcitu temu a potom ju prezentuju pred skupinkou ludi.. Taktiez si rob rozne cvicenia na rozvijanie slovnej zasoby a este jedna velmi dobra rada: Priprav si 5 minutovu prezentaciu doma na tebou znamu temu a nahraj sa na mobil, potom si to pozri-analyzuj sa, ked odstranis chyby prejavu, tak budes mat sebavedomie vystupovat pred ostatnymi.

alala0000

Ahoj :)
Odbornú pomoc, určite nepotrebuješ, všetko sa podľa mňa spraví vekom, ja som bola rovnaká :)) a teraz, v 28 sa nehanbím, a to robím v Londýne šéfku :) Naozaj neboj, sa nič. A skús napr. na rodinných oslavách robiť príhovory, a podobne trošku neberieš sebavedomie, a budeš sa cítiť istejšie :)