Otázky pre RNG ale aj na iných

Príspevok v téme: Otázky pre RNG ale aj na iných
Slnečné dni

Ako je to s vitamínom D? Je pravda ze v zime sa neoplatí slniť lebo v zime atmosféra prepúšťa len akési UVB lúče a tie netvoria vit. D v tele ? Ze vit. D sa tvorí len od konci jari do začiatku jesene keď sú UVA lúče. Nerozumiem celkom tomu aký je medzi tým rozdiel.
A ešte ako dlho treba byť vystavený slnku aby sa v tele začal tvoriť vit. D? Niekde píšu ze 10 minút, inde píšu ze 20 a ďalší ze 30 tak čo je pravda ? A musím mat slnku vystavene celé telo alebo stačí mat len hlavu , ruky alebo len nohy ?
Ďakujem za odpovede. :)

RNG

Zo slnka dostavame rozne ziarenia, od dlhovlnovych=infracervene=teplo, cez viditelne svetlo roznych farieb az po rozne kratkovlnne, ako ultrafialove a samozrejme aj ine , skodlive ziarenia.
Z ultrafialovych dlhsie vlny su menej skodlive a pomahaju nam sterilizovat kozu a tvorit vitamin D-3.
Zialbohu nie kazdy si vie vitamin D-3 vytvarat v dostatku, preto ho odporucam pre istotu doplnovat, najma v zime, ked mename dost slnka dopadajuceho na obnazenu kozu.
Doba , co koza znesie na plnom slnecnom svetle zavisi od pigmentu, niekto ma maximum 10-15 minut(ja) niekto 20 az 30 minut, ale vyse hodiny je uz slnko kazdemu skodlive. pretro sa ludia odjakziva schovavali v tieni, najma v tropoch.
Len somari sa chcu prazit na slnku a skoncia s popaleninami
Poskodenie ultrafialovymi lucami sa da ciastocne zmiernit roznymi antioxidantami, najma tukorozpustnymi, ako vitamin E, v davkach 400 az 1200 IU, narazove.